Nejste přihlášen/a.
Po ukončení dědického řízení - tento týden, při kterém byl předmětem družtevní byt (což jsem ovšem nevěděla), jsem následný den zjistila, že byt byl značně podhodnocen. Mohu požádat o obnovu řízení. Děkuji
Družstevní byt nelze zdědit, neboť je majetkem bytového družstva. Předmětem dědictví byl pouze družstevní podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní smlouvy k příslušnému bytu.
Něco jiného by byl byt ve vlastnictví, tam by byt do dědictví vstupoval s reálnou hodnotou.
doplněno 13.12.13 21:53:Oprava: ... členský podíl ...
Dobrý den, děkuji za odpovědi, otázku jsem napsala neúplně... jsem dědičkou pouze podílu - jedné pětiny z poloviny, byt byl oceněn o milion méně, než-li jsou nabídky RK při prodeji. nevím, zda je to " dostatečný" důvod k obnově řízení. Děkuji
Nevím co myslíte tím, že bylo ukončeno dědické řízení. Pravděpodobně soud rozhodl o tom, které osoby zdědily a v jakém poměru předmět dědictví, t.j. polovinu družstevního podílu. Je také třeba ocenit tento podíl - nejedná se však o zůstatkovu hodnotu podílu, nýbrž je nutné vzít v úvahu hodnotu tržní. Jak ji zjistit? Obvyklou (tržní) cenu členských práv a povinností v bytovém družstvu je možné pro účely dědického řízení určit zejména znaleckým posudkem znalce v oboru odhady cen nemovitostí nebo prostřednictvím dotazu na subjekty působící v daném místě a čase na trhu s nemovitostmi zejména tedy realitní kanceláře.
Domnívám, se, že máte představu, že ostatní dědicové (nebo jeden z nich) v rámci vypořádání vám vyplatí soudem stanovený podíl tržní ceny bytu. Soud schvaluje dohodu o vypořádání dědictví. Pokud ještě k dohodě nedošlo, můžete při jejím sestavování trvat na tom, že vám náleží určitý zlomek tržní ceny, která by měla být objektivně zjištěna. Nedohodnou-li se dědici, rozhodne o vypořádání soud. Pak opět můžete namítat, že skutečná tržní cena je vyšší, než byla stanovena v průběhu dědického řízení.
Na obnovu řízení to nevidím.
O dědění družstevního bytu se lze dovědět i zde: bezplatnapravniporadna.cz/...
Zdědila jste část členského/družstevního podílu. Zdědí-li podíl více osob, musí se mezi sebou dohodnout kdo z nich bude vlastníkem celého podílu a jak se vypořádá s ostatními dědici částí zděděného podílu. Nedohodnou-li se, rozhodne na návrh soud. Člemen družstva totiž může být jen 1 osoba, 2 osoby jen když to jsou manželé (společné členství). Pokud jste byla osobně přítomna při projednávání dědictví, měla jste vznést námitku vůči ceně podílu (tržní hodnota bytu) hned a ne souhlasit s vypořádáním dědictví (dohodou či rozhodnutím notáře) a pak si vzpomenout, že chcete víc peněz... Navíc nabídky RK bývají nadhodnocené a za současné situace se v naprosté většině případů daří je jednáním snížit - RK jsou jak ťongové - sotva uvidí že máte peníze, jsou ochotni slevit... Najděte si advokáta a ať zkusí žalobu na chybnou cenu dědictví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.