Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelně odolný materiál

Od: meltar odpovědí: 9 změna:
Zdravím, prosím poraďte mi jaký mám použít materiál na stavbu jednoduché pece pouze na tavení hliníku? Měl by to být materiál hlavně odolný vůči vysoké teplotě, ale nevím jaký.. můj plán na stavbu pece je takový, že pod nádobu z tepelně odolneho materiálu udělám díru, do které umístím trubku s fénem. Potom přidám už jen dřevěné uhlí a můžu tavit :) prosím nevíte o nějakém odolnem materiálu , nejlépe aby se našel někde doma? Díky :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Prej trubka s fenem... *palec*

To si nech patentovat *hej*

paw*
Ale tak coby ne. Pochopil jsem to tak, ze topeniste bude na principu vyhne. A ta teplotu da.

hodnocení

0x

očividně s tim nemáš zkušenosti..

ale já už něakou dobu asi 3 roky používam nerezovou trubku as nerezovým dnem a tavim to v kotli na pevná paliva

jabraka*
hodnocení

0x

Připojím se ke tvrzení,že s tím očividně nemáš zkušenosti.Pec na tavení hliníku sestává z ocelového žlábku,který je stočen jako závit na sekundáru transformátoru.Závit jde do zkratu a ohřeje se na vysokou teplotu,schopnou hliník roztavit.Taveninu pak jen naleješ do formy z keramiky.Ocel,nebo litina je dostatečně odolný materiál.V ocelovém tyglíku hliník roztavíš i na plynu.Má to jen tu nevýhodu,že se tvoří oxidy a ty taveninu znehodnocují.

JABRAKA

hodnocení

0x

Tavit hliník lze v jakékoli železné nádobě. Třeba starém (i smaltovaném) hrnci. Jen se nesmí přehřát a propálit. Co potřebujete odlít?

doplněno 11.12.13 07:18:

Nebo to bude jen na experimentování?

meltar
hodnocení

Jen na experimentování... Myslel jsem si , že když mi tady všichni radí, že dělám blbost, tak jsou tak inteligentní, aby si ten FÈN S TRUBKOU domysleli jako dmychadlo, které pohání oheň, ale tak nic no...

Ale to sme si samozrejme domysleli.

Ty si ale vazne myslis, ze fen Te da dostatek vzduchu, aby si z toho uhli vyzdimal dostatek energie na radne prohrati celeho objemu taveniny na 660oC?

Mozna tak par cm3. Jestli vubec.

-

Pokud se Ti to ale podari, budu rad, kdyz sem hodis nejake foto.

Hliník jsem tavil na obyčejném táborovém ohništi na březovém dřevě a vzduch jsem dodával vějířem z větví.

Nejlepší je starý vysavač s výfukem dírou na hadici. Dělávaly se takové. Stačí vyhodit pytlík a je dmychadlo jako běs.

Výborné je použít koks. A chce to rošt. Ze starých kamen nebo náhradní díl. Čtvercový nebo obdélníkový. Postavit tři cihly jako ohrádku, na ně rošt. A na to ze čtyřech cihel ohrádku - topeniště. Omotat třeba drátem, aby se to nerozvalilo, spodek třeba zasypat okolo pískem a místo chybějící cihly dole hadici od výfuku vysavače. Zatopit dřevem, přidat uhlí a potom koks a začít foukat. Koks se rozsvítí do žluta. A napoprvé bych jen sušil opatrně cihly, kdyby některá praskla, aby nebyl problém s roztaveným kovem na nohách.

Pokud najdete starý plechový kbelík bez dna, máte komín a kryt na hrnec, aby neutíkalo teplo.

Chce to ale dlouhé (kovářské) kleště a kožené (svářečské) pracovní rukavice. A oblečení, kterému nějaká ta dírka nebude vadit.

A z tlustého železného drátu připravit držák na pověšení hrnce, kde budete tavit. Něco jako ucho na kbelíku, aby to šlo pověsit za ucha hrnce. Jako zdroj hliníku jsou nejlepší rozbité písty. A ze začátku nepřehánět teplotu, než se udělá loužička roztaveného hliníku, aby se neptopálil hrnec (držet jen červenou teplotu).

Pokud by byl zájem, mohu přidat zkušenosti i s formováním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]