Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
žiju v zahraničí a letos se prvně nedostanu na Vánoce domů, prvně bez rodiny. Sama v cizí zemi. Vím, že bych to ve 23 neměla tak prožívat, ale prožívám. Miluji Vánoce. I když jsem doma, zdobím, peču, nakupuju, uklízím, mám to ráda a užívám si to. Koupila jsem si světýlka do okna, upekla aspoň symbolicky tři druhy cukroví, vánoční vůni do zásuvky, plánuju úklid a měla jsem v plánu i kapra, salát a stáhnout si Popelku. Mluvila jsem ovšem před týdnem s našima, mamka akorát pekla, což už několik let byla moje práce, došla řeč na Vánoce a já už natahovala a měla nakrajíčku. Rychle jsem hovor ukončila. Dnes večer nepracuji, mám volno, poslouchám adventní koncert, světýlka svítí, svařené víno v hrníčku a najednou si říkám, jestli bych spíš neměla dělat, že žádné Vánoce nejsou. Vykašlat se na kapra, na Popelku, dát si třeba špagety a brát vše jako normální den. Představovala jsem si, jak tu sedím sama, 24.12 stejně jako dnes. Navíc, tady nikdo neslaví Vánoce jako my, ryze české. Chápu, že to každý prožívá jinak a někomu jsou Vánoce úplně ukradené..těžko se někdo dokáže vcítit přesně do mé kůže a říct mi nejlepší řešení, ale zajímá mi, jak byste se zachovali v takové situaci vy? Naši by asi chtěli být na skypu, ale bohužel, tohle přání jim splnit nemohu, brečela bych jako malé děcko...
Zdravim Vas nevim,kde žijete ja jsem emigroval jako mlady do Švycarska za komunistu a nemohl jsem do Čech jinak by mě zavřeli byla tvrda totalita.Vy sice na Vanoce doma nebudete,ale mužete kdykoliv domu jet nikdo vam nebrani.Vanoce utečou,ale ja nemohl do CZ kolik let žandy Skype nebylo.Přežil jsem hodně Vanoc sam i mě se styskalo po rodičich,ale nejhorši bylo pomyšleni,že jsem nevěděl,kdy je budu moc obejmout.Zkuste si to představit a hned vam bude lepe co ja,bych za to dal vydržel,bych klidně několik Vanoc sam,ale todle bylo mooc krute...ani na to nechci vzpominat.Dejte si o Vanocich vinko a co nas nezabije to nas posili.Zdravi Vas dědek Josef
Tezko neco povidat, ale priznejme si, ze Vanoce jsou hlavne pro deti.
Deti se tesi na Jeziska, dostanou darky, rodice se raduji z deti...
Pro samotneho dospeleho cloveka, nebo i par, jsou to dny jako jakekoliv jine. Slunce vyjde a zapadne jako kazdy jiny den.
Maximalne je to doba, kdy si udelat trochu casu na odpocinek nebo na pratele, pribuzne, zname. Zapadni svet se v tuto dobu ne moc, ale alespon trosicku nachvilku zpomali.
A zivoot jde dal.
-
Kapra bych si dal, pac kdy jindy behem roku si ho date, a pak bych sel nekam do hospody, za zabavou a podobne.
Pokud ste sama, pak stromek a jine vymozenosti nemaji podlemne zadny vyznam.
Vánoce prostě budou ať už je budeš ignorovat nebo slavit. Jsi z domova pryč, nemůžeš to změnit. Udělej si hezké dny, něco si uvař, upeč, třeba kapra nebo i ta špagety pusť si hezký film, zavolej domů- rodina jistě slaví, bude mít radost. Prostě to tak je, nestresuj se, najdi si něco hezkého.
Vánoce - to je sice poezie, ale nejvíc to opravdu prožívají malé děti, které ještě věří na Ježíška. A Vy už jste přece velká holka. No tak, nesmutněte.
Vím, lidé k sobě mají tak nějak blíž a ti, kteří tráví Vánoce pryč od domova, vzpomínají. Ale být Vámi, sundala bych ta světýlka, vypnula adventní hudbu a prožila ten den stejně, jako jiné dny. Prostě si to nepřipouštějte. A protože Vánoce přijdou každým rokem, příští rok se Vám už jistě podaří být doma s rodinou.
Věřte,když jsem byla mladší, děti se občas praly, lezly kam neměly /dárky/, cukroví se připálilo, rybu jsem přesolila, nepřála jsem si nic jiného, než být na břehu teplého moře, kde žádné Vánoce nejsou. /neberte mě jako špatnou hospodyni, ale občas se v té hetické době stalo něco, co se prostě stát nemělo **/
Nemyslete na Vánoce, užívejt si dny jako ty ostatní a o příštích Vánocích si to určitě vynahradíte. Jaga
A navíc: jsou lidé, kteří musí prožít Vánoce v nemocnicích. To je jistě daleko horší, co by dali za to, být "JEN" v cizině, jako Vy, ale zdraví.
Najednou si člověk uvědomí, že vánoce nejsou jen o něčem. Jsou o rodině a chvílích u stolu pod stromečkem. A nejlépe s dětmi, kdy je mimořádná, krásná, voňavá a tajemná atmosféra, plná krásných očekávání. Takhle jsem si já několikrát vzpomněla na svou babičku a dědečka, kteří k nám na vánoce přijeli. Velký kufr zasunutý v ložnici za skříní, u večeře táta, který si přidal rybu, aby protáhnul chvíli čekání a očekávání, které je z toho všeho nejkrásnější. Přesně ještě dnes cítím ruce dědečka, který mě po večeři držel na parapetu okna, v tmavé kuchyni, jak jsme spolu vyhlíželi zlatý žebřík s Ježíškem a s dárky. Všechny tyto vzpomínky ožívají s blížícími se vánocemi. Čím jsem starší, tím jsou intenzívnější.
Ano, je to kouzelné období a my je můžeme zavrhovat, zlehčovat, nadávat na ně, pohrdat přílišnými emocemi, ale ony jsou! Chudáci lidé bez rodiny, bez přítomností těch nejbližších. Jak je smutno tomu, kdo nemůže přitet, tak je smutno tomu, kdo se nedočká. Myslím si, že takových lidí je hodně a já s vámi všemi, kteří to tak máte, mám soucit a jsem osudu vděčná, že budu večer spolu s těmi, pro koho má můj život důvod. S kým nebudu, s tím si budeme volat a uvidíme se druhý den. Toto, ta přítomnost je pro nás nesmírně důležitá. Aź tak, že v nás zůstává po celý náš život. Je to tak, vím to!
Jsem opravdu ráda, že to někdo cítí stejně jako já.
Ty názory tady, že Vánoce jsou jen pro děti mě opravdu rozesmutnili. Nemyslím si, že Vánoce jsou o dárcích a jen o dětech, je to tradice, chvíle zastavení, nádherná atmosféra. Je jedno kolik lidem je, jsme doma dospělý, žádný děti už dlouho na Vánoce u nás nebyli. Mě 23, sestře 20, ale každý rok přijede babi s dědou, aby nemuseli být doma sami a slavíme to společně s našima. Nebyla jsem doma od června a každý příjezd a kontakt s rodinou tak prožívám víc, ale nechápu vás. Rozhodně to není obyčejný den. Ano slunce vyjde a zapadne jako každý den, ale to přece kdykoliv, ať se děje co se děje. Nesnáším jak mladí lidé mají teď ve zvyku sežrat kapra, rozbalit si dárky a šup ožrat se na diskotéku. Nechápu.
Ty holt chces fnukat a nostalgicky vzpominat.
Pak se ale neptej, co proti tomu delat.
Nase rady smerovali k tomu, aby si se smutne necitila. Ty se ale chces smutne citit.
Komu neni rady...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.