Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych si vyslechla Váš názor nebo zkušenosti s podobnou situací. Před měsícem jsem ukončila studium na VŠ, protože mi nesedl obor, doma to vzali dobře, že si holt vyberu něco jiného. Problém je přitel a jeho rodina. Jsme spolu 4 roky. Býval velmi hodný a pozorný, ale od té doby, co nestuduji a práci si sháním, mi on a jeho ženská část rodiny nemůže přijít na jméno. U nich doma mají všichni maturitu a tak se na přítele kladou nároky, aby měl aspoň doktorát. Když zjistili, že jsem doma, začali přítele "očkovat" ve stylu "Co s ní budeš dělat, když nebude mít ani jedno, to ji budeš živit?!" a on podléhá. Nedivím se mu, je hrozně naivní a co se kamarádí s jednou partičkou od nich ze školy, tak mě pořád vidí jako nedokonalou. Akorát jeho otec mi rozumí, u nich doma prostě vládne matriarchát a přítel je rozmazlený zženštilý jedináček. Několikrát mi říkal, ať se nebojím příteli jednu vrazit, že by to potřeboval jako sůl, když nebyl na vojně. Byl taky jediný, kdo mi popřál k mým 20. narozeninám teď v únoru. Ženský mi ani nepodaly ruku a přítel mi vrazil bonboniéru, že co jako.
Začínám uvažovat o rozchodu, protože mě neustále bombarduje, ať si najdu práci a že se beztak válím doma. Nemá pravdu, denně odpovídám nebo obcházím inzeráty. Zatím mám dohodnutou výpomoc za kasou (to ho snad vytočilo ještě víc, než kdybych nemakala). On sám dostal práci až pod nos, nemusel nic dělat, do práce chodí 6x za měsíc jakoby brigádně. Rodiče mi říkají, jestli nechci ještě počkat, až vystuduje, že se třeba od těch kluků odtrhne, ale já si myslím, že to bude akorát horší.
Omlouvám se za případné chyby, jsem docela rozrušená, protože mi dnes zase vynadal, ale z konverzace utekl, když jsem mu ukázala, že už ho nehodlám poslouchat.
Zdravím. Máte přítele, který Vás vidí nedokonalou, bombarduje Vás, ať si najdete práci, že se válíte doma...Vy o něm říkáte, že je naivní, rozmazlený zženštilý jedináček., studuje, Vy jste studia zanechala a on Vám nemůže přijít od té doby na jméno. Nechce Vás živit, nechce s Vámi komunikovat...Určitě neposlouchejte jeho otce, že mu máte jednu vrazit. Tím byste si vůbec nepomohla. Spíše naopak! Pokud má jeho otec pocit, že si to jeho syn zaslouží, ať mu ji vrazí tedy sám! Pokud Vám vadí chování přítele, pak se s ním rozejděte. Vidíte jeden na druhém jen chyby. O tom, že byste se milovali, důvěřovali si, podporovali se zvláště v těžkých chvílích, vážili si jeden druhého, měli pro sebe pochopení, nenapíšete ani slovo. Najděte si tedy práci, buďte samostatná a na nikom závislá. A najděte si partnera, s kterým Vám bude lépe, bude Vám oporou, budete si rozumět, důvěřovat, budete se mít rádi se vším všudy co k vám patří a budete si jeden druhého vážit. Protože o tom vztah dvou lidí je. Mít se rádi a být spolu v dobrém i zlém. A pokud Váš současný přítel utíká od komunikace nyní, jak se bude chovat za rok, za pět let atd.?
Upřímně? S takovým rozmazleným frajírkem bych zřejmě nebyla. Pokud mu bylo celý život do hlavy vtloukáno, že skvělý člověk je pouze ten, kdo má vysokou, tak to těžko budeš vracet k normálu. Pokud není schopný se mě zastat přes vlastní rodinou a podržet mě, když hledám práci, tak ať si táhne. Bohužel už spousta fajn lidí se změnila pod tlakem "lepších" kamarádů a "dobře" mířených rad.
Sama jsem hledala práci rok a přítel mě podporoval, občas dohodil práci u něj a nikdy mi ani slovem nevyčetl, že jsem skončila s výškou a moc mě neláká pokračovat. U nás je zase problém silně patriarchální tatínek, podle kterého je jedno, co ženská umí, protože má stejně držet hubu a být ráda, že jí chlap postavil barák a udělal děti. Naštěstí je přítel částečně i po matce.
doplněno 02.03.14 20:27:Zouvalko, i když by obecně mělo platit, že chlap je ten, kdo všechno opraví a vyřeší, tak leckdy to tak není Mám známou, ta si doma musí dělat všechno sama, opravovala i auto, protože ten její je strašný nemehlo, ale jinak zlatý chlap.
Problém je v tom, že podléhá tlaku okolí a změnil chování. Pokud by byl jinak skvělý, jeho nepraktičnost by ti možná tolik nevadila. Trochu omluv moje názory, já jsem poměrně dost radikální, co se týče vztahu, kde nejsem šťastná a nevidím moc šancí na nápravu.
Děkuji za odpověď. Já jsem právě takový "mužský typ". Dokážu opravit většinu věcí v domě a věnuji se spíše počítačům, autu..., protože mě vychovávali naopak bezvadní chlapi. Zatímco přítel je hrozný neprakta, na co šáhne, to rozbije. Na první návštěvě mi rozbil počítač (nebyl v zásuvce, tak mačkal tak dlouho, až prorval tlačítko). A v poslední době v něm postrádám i ty poslední zbytky chlapa, co se schází se svou skupinou, ti kluci jsou hrozní "šampónci". Dřív jsem mu všechno odpustila a to ženství mi přišlo i roztomilé, ale teď, když vidím, jak se chová při opravdových problémech, jaksi ztrácím zájem. Neřeknu, kdybych se opravdu válela doma, ale opravdu den co den se vyptávám na práci. Docela mě to mrzí, protože díky mé mužské výchově mám pocit, že jsem zklamala a měla bych dělat všechno, abych uživila rodinu a přítel tomu nasazuje korunu.
Radit muzeme, vy se rozhodnete sama za sebe.
Jak pisete sama citite, ze to neni ono. Takze pokud se rozhodnete, ze vam bez nej bude lip, udelejte to.
Me by teda stvalo, aby rodina meho pritele (krom tatinka, ktery je tam asi chudak, ne?) Me posuzovala podle vzdelani.ale co vic, aby to tak bral i muj pritel? Nechtela bych nekoho takového. A pozor, az byste si ho vzala, bylo by to horsi.
Bylo by to same-maminka to dela takhle, ty spatne, nedej boze, aby vas urazel kvuli vzdelani.
Takze zaverem, u chlapa, u ktereho budete po mamince az na druhem miste, zadne zastani nikdy nenajdete .
A to nerikam, ze nema mit z maminky respekt, to ne, ale odsud podsud.
doplněno 02.03.14 20:34:Zouvalko, jste moje krevni skupina, ja jsem taky spis kutil.bavi me to.muj manzel je bezva, ale tak vytizeny casove, ze nez by praci udelal, udelam to sama, malovani, privrtat obraz a tak.
on kazdy chlap je original.zalezi co jste mu schopna tolerovat za vlastnosti a ktere nejspis neprekousnete.
Je tu znama pouzivana rada: dovedete si představit, ze s nim budete mit deti a stravite s nim treba dalsich 50 let?
Dřív bych si to dokázala představit, ale posledního půlroku už ne. Nejdřív byl jak anděl, že si mě po studiích vezme a chce děti, byli jsme spokojení. Pak přišel a že hodlá žít na hromádce, protože podle jednoho jeho nagelovaného kamaráda, který ještě žádnou holku neměl, to prostě dnes není v módě a neustálě básnil o té jejich partičce. Mám takový pocit, že si dodnes myslí, že je mezi nimi "kápo", bohužel, ti kluci ho mají pro zábavu, ale vysvětlujte to jeho egu (jediná věc, podle které poznáte, že ještě je chlap).
Děkuji Všem za rady, mám už v hlavě docela jasno
Dobrý den... myslím, že přítel stále věří, že svět kolem něj bude krásný...co nejméně bezproblémový...Je to dáno jeho výchovou...Facek od života moc nedostal...
Váš přítel ještě nedospěl...a bude to ještě dobu trvat..Tohle chování se za měsic nezmění..4 roky ..to je dlouhá doba..Asi jste neprocházeli žádnou krizí...
Těžko dávat rady...ale šel bych si pro radu k jeho otci..je to člověk spravedlivý..Vyplačte se mu...Jistě Vám poví, co ho samotného trápí...
Nechci Vám říkat, co bych dělal na Vašem místě...ztrácet je mnohem lehčí...než nalézt..
Jenom si nepřipouštějte, že nastalá situace je Vaše chyba...takový je život...a mi v něm hrajem každý tu svoji roli..
Vy jste vyzrálejší než on...a tím vlastně váš vtah posouváte dál Vy... Začněte si všímat více přítelových reakci na maličkosti...
.To pomůže při Vašem rozhodování... Rozhodně by jste neměla zapomenout.., že předpokladem dlouholetého vztahu je, že se oba milujete!
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.