Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém se sluneční alegrgií

Od: danulka* odpovědí: 8 změna:

Už několik let mě trápí alergie na sluníčko. Mám hodně citlivou pokožku, hlavně v oblasti výstřihu. Když jsem několik dnů po sobě na sluníčku, tak se mi udělá alergická vyrážka, svědivé pupínky. Prý se to má mazat panthenolem. Ráda bych tomu předešla, ale objeví se to ať se namažu nebo nenamažu krémem na opalování. Kožní lékařka mi řekla, že nemám chodit na slunce. Ale to je snad divné ne?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Alergie na slunce (slunění)

V letních měsících se častěji můžeme setkat se vznikem nepříjemné kožní reakce po oslunění. Může jít pouze o nepřiměřeně intenzivní opálení, ale i o typickou kopřivku, ekzém, v některých případech může vzniknout až těžká puchýřnatá dermatitida. Popsané projevy postihují kůži vystavenou slunečnímu záření, těžké reakce však mohou postihnout i zakryté části těla. Tímto způsobem se může projevovat několik chorobných stavů:
1.Primární světelná kopřivka. - Svědění a zarudnutí kůže, případně výsev kopřivkových pupenů vzniká ihned nebo několik minut po vystavení kůže slunečním paprskům. Ve stínu příznaky rychle mizejí. Příčina této kopřivky není známa. Uvažuje se o tom, že postižení lidé mají v horních vrstvách kůže látky zvané chromofory, které se pod vlivem UVA nebo UVB záření mění na fotoalergeny a spouštějí prostřednictvím IgE protilátek anafylaktický typ přecitlivělosti.
2.Benigní letní polymorfní světelné erupce. - Postihují především mladé ženy kolem 20.-30. roku v zemích, kde se střídají čtyři roční období, tj. v našich zeměpisných šířkách. Kožní příznaky (svědění, kopřivka, puchýřky) vznikají 24-96 hodin po oslunění. Toto onemocnění je představitelem tzv. oddáleného typu přecitlivělosti. K senzibilizaci dochází na jaře s prvním sluníčkem. Postižena bývá pouze osluněná kůže, ale obvykle je vynechán obličej. Kůže se postupně přizpůsobí vlivu slunečního záření a intenzita kožních projevů časem slábne.
3.Fotosenzibilizace, - tj. alergická nebo toxická reakce na kůži po celkové nebo místní aplikaci některých léků a jiných látek. Tzv. fotokontaktní ekzém můžou vyvolat přípravky obsahující dehet, halogenované salicylamidy, parfémy, barviva, některé přípravky používané jako sluneční filtry, bergamotový nebo santalový olej a celá řada dalších látek, které se často vyskytují v mýdlech, krémech a jiných kosmetických přípravcích. Podobné příznaky mohou vzniknout i po požití některých léků, např. tetracyklinů, sulfonamidů, chininu, některých antirevmatik, antidiabetik, ale například i umělých sladidel (sacharin, cyklamát). Tyto (a další) látky se v kůži pod vlivem slunečního záření mění - aktivují a získávají schopnost navodit alergické nebo toxické postižení kůže.
4.Přecitlivělost na oslunění (fotosenzitivita, symptomatická světelná kopřivka) bývá příznakem jiných základních onemocnění. Především u mladých žen se nesmíme spokojit s diagnózou polymorfních světelných erupcí a musíme vyloučit možné systémové autoimunitní onemocnění typu systémového lupus erythematodes (SLE). U malých dětí by se mělo pomyslet na erytropoetickou protoporfyrii, což je vzácné dědičné onemocnění, které se kromě citlivosti kůže na oslunění projevuje postižením jater. U dospělých (zejména mužů, často alkoholiků) vzniká závažné postižení kůže po oslunění při onemocnění spojeném s postižením jater, nervů a očí, která se nazývá porfyria cutanea tarda.
Pokud vás někdy postihly podobné obtíže, zejména při opakovaném výskytu kožních reakcí po oslunění a při intenzivních příznacích neváhejte s návštěvou svého lékaře. Ten kromě pečlivé anamnézy a fyzikálního vyšetření může provést laboratorní testy (odběry krve, moči, stolice), které pomohou potvrdit nebo vyloučit výše jmenované chorobné stavy. K ověření diagnózy se dále používají fototesty, případně kožní biopsie.
Prevence vzniku kožních reakcí po oslunění
Vyhýbat se přímému slunění (nejenom v "kritické"denní době mezi 10. a 15. hodinou), nosit vhodný oděv a pokrývku hlavy.
Používat krémy s vysokým ochranným faktorem (30-65), tzv. sunblock.
Vyloučit všechny přípravky s fotosenzibilizujícím účinkem a nahradit je jinými.
Léčba
Celková léčba antialergickými léky ze skupiny antihistaminik: cetirizin (Zodac, Zyrtec), loratadin (Claritine), terfenadin (Lotanax). U silně svědících projevů se doporučuje antidepresivum Amitriptylin, u těžkých forem někdy antimalarika a jiné léky s imunosupresivním účinkem.
Na postiženou kůži lze s úspěchem lokálně aplikovat masti nebo krémy se steroidy.
Dermatologové se někdy pokoušejí o zvyšování tolerance vůči světelnému záření pomocí fototerapie.
Literatura
1.Viktorinová M. Kopřivka a angioedém. UCB Pharma, 2001.
2.Stites DP, Terr AI. Základní a klinická imunologie. Victoria Publishing, 1994.
3.Bystroň J. Alergie - průvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty. Mirago, 1997.
4.Klener P, et al. Vnitřní lékařství. Galén, 2001

autor: MUDr. Karin Malíčková
zdroj: www.alergici.cz
Datum vydání: 13.8

hodnocení

0x

Mám stejný problém. Solární ekzém se mi objevoval pravidelně druhý nebo třetí den pobytu u moře, nejvíc na hrudníku. Účinek Panthenolu spočívá v rychlejší obnově poškozené pokožky, čili tím nic nepokazíš. Užívala jsem antihistaminika, ale jenom na večer. Po požití tabletky jsem se během půl hodiny zamotala, spadla na postel a tvrdě spala do rána. Teď se mi vyrážka vysype i na mnohem mírnějším sluníčku u nás. Jediná skutečná obrana je nechodit na slunce *ee*. To by mě ovšem už nic nebavilo. Takže se opaluju opatrně, na slabém odpoledním sluníčku, a když vylezu dřív, zakryju si hrudník ručníkem... :(

katerina*

Mela jsem stejny problem, ale kamaradka mi doporucila solarko. Jen dve, tri minuty privyknout kuzi. Opatrne! Neni to na opaleni, jen nachystani pro slunicko v lete. A funguje to. Ted vydrzim i tyden ve stinu u more :)

martini*
hodnocení

0x

Měla jsem stejný problém, teď jím od března denně betakaroten a už se mi to nedělá. Na slunci používám Daylong opalovací krém z lékárny. Když jsem to měla, tak jsem mazala fenistilem a polykala Claritine. Solárko mi nepomáhalo, bylo to i horší. Snažím se na slunce moc nechodit a dost se zahalovat. Taky mi to nejvíc skáče na krku a hrudníku, tak šátek a přes poledne jen ve stínu.

mil®
hodnocení

0x

Ta moje to má taky. Preventivně ji zabírá betakaroten a po slunění i nechtěném, mazat Panthenolem. Ale toto vše už bylo napsáno. Jen píšu co mám doma.

bberi*
hodnocení

0x

Calcium tbl a betakaroten tbl asi měsíc před než někam jedeš na slunce-tj. k moři,dobrá kosmtika,mně se osvědčil Garnier

lisa*
hodnocení

0x

Já zkoušela betakaroten. Zobala jsem ho celé jaro a stejně jsem se osypala. Minulý rok mi v lékárně poradili, ať si koupím Alerid. Je to lék na alergii. Celkem 4 tablety za 30 Kč. Vzala jsem dvě a bylo po problému. Letos jedeme k moři, tak se zkusím poradit v lékárně, co by bylo vhodné. Už jsem taky zažila dovolenou, kdy jsem od třetího dne seděla v tričku ve stínu.

petulekokoskova*
hodnocení

0x

Ahoooj,alergii na slunicko mam taky i muj maly dvoulety syn,uzivame to co tu bylo psano a jeste ho mazu EXCIPIALEM,je to krem sice na suchou pokozku,ale zabira i na podrazdeni od slunicka,tak skuste,ale je na predpis od DR.Krasny den Peta

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]