Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otec mi mluví do vdávání

Od: olinaa odpovědí: 14 změna:

Zdravím všechny rádce a děkuji za každý názor:) Jsme s přítelem rok a půl. Rok jsme bydleli v pronájmu, nyní půl roku v jeho domě, který si zařizujeme a přestavujeme podle sebe. Že se přestěhujeme k němu byl můj nápad a i to, že si to tam začneme budovat k našemu obrazu. Peníze na vše dáváme na půl. Bezvadně nám to klape a já cítím, že je to ten pravý:) Kamenem úrazu je můj otec. Začíná mého přítele hodně nesnášet, protože má pocit, že mě jen využívá. Že mě má jen pro peníze a do postele, jelikož se doposud před mým otcem nevyjádřil, jak vážně to se mnou myslí. Jsem na otce naštvaná, protože podle mě, je mu do toho houby, jak to mezi sebou máme. A mám obavu, že tím, jak přítele nutí k tomu, aby se vyjádřil, potažmo mě požádal o ruku, tak akorát všechno zkazí. Potřebujeme k tomu dospět sami, a ne aby to bylo pod tlakem. Mám obavu, že to dopadne tak, že raději přestaneme k mým rodičům jezdit, abychom se vyhnuli té nepřátelské atmosféře. To ale zase odnese i moje máti, která byla v tomto ohledu benevoletní. Bohužel musí snášet otcovi výbuchy na adresu mého přítele, takže i ona se začíná "v zájmu zachování klidu v rodině" přiklánět na stranu otce. Prosím, co byste mi poradili, aby se vlk (otec) nažral a koza (náš doposavdní pohodový vztah s přítelem) zůstala celá? Děkuji!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Otec mástále ochranitelský pud. Snaží se vás chránit. Ikdyby přišel kdokoliv, vždycky by na něm viděl chyby, které vám zkazí život. ;) Já si myslím, že byste měla k rodičům zajet sama, uvařit kafe a dát řeč. Příliš se neobhajovat, neslovíčkařit, neuvádět příhody a jejich vysvětlení, nezabředávat do blablablabla, protože to k ničemu nevede. Akorát se obě strany zatnou. Je potřeba říct, že jste velká holka, že je to váš život, vaše volba a že to chcete takhle. Jestliže budou rodiče takhle protivní, že máte dvě možnosti. Buď se s nimi stále hádat, anebo k nim vůbec nejezdit, nevyprávět o sobě, nesvěřovat se. Že je máte velmi ráda a nerada byste o ně přišla, ale jestliže to tak bude a oni vás budou nutit k výběru buď oni nebo přítel, může se stát, že prohrají, protože svého přítele milujete a chcete s ním být. Ať už s jejich souhlasem nebo bez něho. *sok* Ještě se zeptám, jestli jste si naprosto jistá, že táta nemá, alespoň v něčem, pravdu?!

Babko, výtečná odpověď. Lépe bych to nenapsal, i když to taky tak cítím. Otce trochu chápu. Většina otců chce ochraňovat svou malou holčičku, se kterou dělal blbiny, kterou bránil v dětství proti celému světu a sliboval si, že z ní udělá hvězdu. Najednou přijde nějaký hňup co nic neumí, ničemu nerozumí /to nic proti vašemu příteli, ale tak ho většinou tátové vidí/ a ještě mu jí odláká z domova a zprzní. Někdy těm pomalejším trvá, než pochopí, že život jde dál, že to byla její volba a musí si holt zvyknout.

miklous*
Babkazov: přesně stejné úvahy se mi táhly hlavou, když jsem četla dotaz - pod to se s dovolením podepisuji :)
doplněno 09.12.13 16:29: Dobře "bez dovolení" ;)

hodnocení

4x

Tak jen to, že s ten váš oficiálně nevyjádřil asi nebude tím hlavním a jediným důvodem. Zřejmě mu jeho životní zkušenosti něco napovídají. Není to třeba tak, že mu nesedí jak se váš partner chová a čím se živí?

A co se týče finanční stránky, vůbec se mu nedivím, že se mu nezdá, že neošetřeně vrážíte peníze do "možná cizího" bydlení. Asi si umí živě představit situaci, že mu za dva roky s holou zadnicí a těhotná přijdete plakat na rameno.

abcd*

Jediný rozdíl v tom, jeslti to bude nebo nebude papírově vyřešené je ten, že by ten soud měl trvat kratší dobu. Jinak v tom rozdíl není, Pokud se totiž potom nedomluví na nějakém vyrovnání, bude se muset tak jako tak soudit. To že jsme banánová republika a úředníci soudce nevyjímaje si v našem státě dělají co chtějí a jak se říká sto lidí sto chutí, takže je to buď a nebo 50/50. Babka to řekla dobře. Promluvit si s nimi a snažit se jim slušně sdělit, že už není malé dítě, je plnoletá, svéprávná a tak plně zodpovědná za své činy a že by byla ráda, kdyby jí vyjádřili podporu a neházeli klacky pod nohy, jelikož je z toho nešťastná a bojí se, že by jí to časem mohlo rozvrátit vztah, ve kterém si je v současné době ona na 100% jistá, že v pořádku funguje. Hodně štěstí.

andrea1*
hodnocení

2x

Promiňte mi upřímnost, ale dávat peníze do domu, který není váš, je hloupé a naivní. Píšete o otci: "A mám obavu, že tím, jak přítele nutí k tomu, aby se vyjádřil, potažmo mě požádal o ruku, tak akorát všechno zkazí." Pokud se sama finančně půl na půl podílíte na opravách přítelova domu, tak již jde o vážný vztah. Váš přítel ví, že vaše financování do jeho nemovitosti otcovi vadí. Tady by měl přítel zareagovat a dát vám nějaké záruky, aby jste o vložené peníze v budoucnu nepřišla. Nemusí to být jenom rozchod, ale život je někdy zlý a můžete o přítele přijít. Měla by jste si zjistit, jak by to potom bylo po právní stránce s děděním. Když dnes platíte všechno na půl, co kdyby vám přítel nechat připsat polovinu domu? Tady by byla zajímavá jeho reakce.
Vašemu otci se nedivím. Má životní zkušenosti, které vám chybí. I když jsou již naše děti dospělé a sami se rozhodují, pořád nás těší jejich úspěchy, naopak trápíme se s nimi pokud mají problémy atd. Záleží mu na vás a má vás rád. JInak by mu bylo vše jedno. Rodiče přispívají svým dětem i financemi pokud mohou, ale když vidí jak se svými penězi zacházíte nemůže jim to být jedno. Nyní jste zamilovaná, ale zamilovanost přejde a zůstane tvrdá realita.

hodnocení

2x

Také zdravím. Olino, ani já se Vašemu tátovi nedivím. Je zřejmé, že má o Vás obavy. A není to o tom, že by Vám chtěl mluvit do vdávání. Spíš mu jde opravdu o to, abyste si počínala rozumně a myslela na svoji budoucnost. Jak už zde bylo psáno - nyní jste zamilovaní, všechno se Vám zdá být hrozně fajn...Ale pokud investujete do majetku, který patří Vašemu příteli, co děláte proto, abyste neodešla jednou třeba s prázdnou a nezbyly Vám jen oči pro pláč? Připusťte si myšlenku na to, že se můžete jednou třeba rozejít...Že váš vztah nemusí být navždy...Je ve Vašem zájmu, abyste si své investice ohlídala..Táta to s Vámi myslí dobře a myslím si, že by byl klidnější, kdyby věděl, že Váš přítel myslí i na Vaše dobro, nejen na to své...Teď je Vám třeba proti mysli tuto stránku věci řešit, ale určitě to smysl má, veřte tomu...

hodnocení

1x

Stejne jako tomkk bych to videl na tu finacni stranku veci.

Vse vrazite do domu pul na pul a pritoim je dum pouze jeho.

sebod*

Olino. Neznám Tebe, Tvého přítele ani Tvého otce. Takže v tomto Ti radit nebudu. Jenom Ti povím pár postřehů ze své práce. To, že se teď máte moc rádi, Ti strašně moc přeji. I to, aby vám to vydrželo až do skonání světa. Ale... Většina tady o mě ví, že dělám pro klienty Návrhy na oddlužení. Nevím, co se teď děje, ale mám tady na stole momentálně převahu mladých žen, s jedním až dvěma dětmi, které před pár lety také prožívali svoji obrovskou lásku. Teď jsou bez partnera, bez peněz, zadlužené. Navíc s dětmi. Já jsem v podstatě velice romantický člověk, který také staví vztah nad finance. Ale v poslední době - nevím, nevím. Udělej si v tomhle pořádek. Pak promluv s otcem.

Víš, mé dceři je třicet. Také si před čtyřmi lety našla životní lásku a byla ke všem kolem sebe hluchá a slepá. Ta její "láska" mě stála několik set tisíc korun. Z toho se nějak dostanu. Horší je, že z toho vztahu jsou dvě maličké děti, o které se nyní starám sama. Nechci rozebírat proč. Prostě to tak je.

Přečti si tady příspěvek od Lidus a o jejím zeťovi, který prohrál hodně moc peněz v ruletě. A přitom to byl vynikající manžel a vzorný otec.

Víš, třeba opravdu plno věcí nevidíš. Ale Tvůj otec ano. Nevím, prostě se mi zdá, že ty proklatý peníze hrají v našem životě čímdál tímvíc důležitější roli. Třeba se taťka oprávněně (nebo neoprávněně, kdoví) obává, že Tě ten Tvůj opravdu využívá. Nejen pro klid otce, ale hlavně pro klid svůj, si svoje finance vložené do spoléčného ošetři. Smutné, ale velice předvídavé.

lidus*

Sebod už ani nic psát nebudu, jen si myslím,že zamilovaná slečna si stejně nedá říct. Já už teď všem kamarádkám co vdávají-žení děti, radím předmanželskou smlouvu, rozdělené SJM, vše co dáváš si piš...

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, souhlasím s jedním vyřčeným názorem - otec má zřejmě po právu strach, že do baráku vrazíte majlant a pak Vás zůstanou oči pro pláč. Nebyla byste první, kdo krutě vystřízlivěl až po několika letech nádherného vztahu, kdy byl přítel tím nejúžasnějším tvorem.

Přítel jezdí k rodičům na návštěvy v pohodě, nebo se jich straní? Proč třeba táta někdy nenadhoil z legrace, jak vážně to spolu myslíte (a pak nezkoumal jeho reakci?)?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Sakra, zatraceně dobrá otázka a velice dobré odpovědi. Když si to tak vezmu, moje malá holčička nyní žije se svým přítelem už asi 12 let ve vztahu a právě zrovna plánují mimino. Bydlí s rodiči ve vile s více byty a funguje to finančně nějak podobně. Kluk je opravdu slušnej, vzdělanej a pracovitej. Ale, co se asi stane, když se nedej bože něco schruje? Nechci na to ani pomyslet. Teď mě to začne děsit a uvrhovat do depréze. Sakra.

kvetinka*
hodnocení

0x

Je hrozně těžké radit, každý si stejně nakonec udělá to, co uzná za vhodné. Před lety jsem si myslela úplně stejně jako Vy, že zrovna ten můj názor, a co cítím k partnerovi, je ten jediný správný. Ale když je člověk zamilovaný, opravdu nevidí. Časem jsem dávala za pravdu rodičům, když mě zrazovali, ať si mého budoucího neberu. Viděli to reálně a chtěli, abych se měla dobře. Časem jsem se stejně rozvedla a moc jsem vzpomínala na jejich slova. Láska stejně časem pomine a měla by zůstat hlavně tolerance, opravdová láska, kamarádství, pochopení, stejné záliby, atd., ne jen zamilování. Taky si uvědomuji, že ve starých dobách, kdy vdávali a ženili kvůli majetku a statkům, to mělo něco do sebe, a bylo v tom hodně moudra. Bylo v tom zajištění. To asi pochopí jen zralý člověk. k.

jojo*
hodnocení

0x

ta finanční stránka je riskantní. kamarádka takto budovala dům se svým bývalým. jeho dům. oba si vzali půjčky, on si po čase si našel jinou, oženil se, dům dobudoval. kamarádka půjčku na dům cizí rodiny splácí dodnes.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]