Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde knihovny kupují knihy

Od: jirka911 odpovědí: 13 změna:

Ahoj, mám takovou otázku - kde knihovny kupují knihy? A jak? Je nějaký jednotný systém?Mají na to nějakého dodavatele, který jim knihy nabízí, nebo si musí sami jednotlivé knihy vyhledat u ruzných dodavatelů?

(potřebuji to kvůli projektu do školy)

Předem děkuju :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

3x

Známá dělá v knihovně a vím , že dostává od města z rozpočtu určitou částu,kterou může za knihy utratit . Knihy si jezdí sama vybírat do knihkupectví.Ví oč mají čtenáři zájem , podle toho nakupuje

ukulele*
hodnocení

2x

Ahoj, dříve to fungovalo tak, že se ze státních peněz část nákladu knih dala knihovnám, řekl bych, že to funguje i teď. S tím darováním knih je dost velký problém, známý mi to popisoval a bylo to na zasmání. Že na to nemaj formuláře, nevěděj,jak to zdanit, prostě šílený byrokratický kecičky, pro obyčejného člověka nepochopitelné...

buss

Nemají zájem, sami knihy vyřazují, rozdávají.

U nás v knihovně se pravidelně opakuje akce, že můžete přinést (zdarma) neomezené množství knih. Knihovna si je zřejmě přebere a co nechce, dá do velikých beden na chodbě (pravděpodobně i se svými vyřazenými kusy) a to si zase můžete přebrat a co ulovíte, zdarma odnést.

Velice správná odpověď, ukulele. Tak to funguje dodnes. Tedy ta první věta. Když se vydá nová kniha, je bezplatně určitý počet knih distibuován do knihoven. Podrobnosti neznám, jestli to pokrývá všechny knihovny, nebo jenom krajově, to nevím. Ale co vím je, že je povině vyčleněn určitý počet z celkového nákladu knih, které jdou do knihoven.

doplněno 07.12.13 20:59:

povinně Bože na nebesích...

To máte sice pravdu, ale každý titul se zasílá těmto knihovnám: dva povinné výtisky Národní knihovně České republiky, jeden povinný výtisk Moravské zemské knihovně v Brně, jeden povinný výtisk Státní vědecké knihovně v Olomouci, jeden regionální povinný výtisk místně příslušné státní vědecké knihovně podle sídla vydavatele.

Kdyby povinné výtisky dostávaly všechny knihovny, neměly by je za pár týdnů kam dávat. Každá knihovna má finanční limit, pověřený pracovník (vedoucí knihovny) nakupuje knihy v běžných knihkupectvích. Někdy prodejny dávají knihovnám množstevní slevy.

hodnocení

1x

Ahoj, hele tak to nevím, zkus kontaktovat přímo nějakou knihovnu na mailu.

Ale s čím ti chci přispět...když jsem ještě do knihovny chodila (malá knihovna, nic velkého) tak tam vím, že kolikrát řikali, že jim knihy někdo daruje, třeba se někdo stěhuje, nebo ty knížky už nechce, jak známo knihy se nevyhazují tak je prostě darují knhovně. :)

olaf71*

odpověď "hele, tak to nevím", to je horší než moje nejhorší odpovědi k různým otázkám :)

doplněno 07.12.13 17:10:

ale věřím tomu, že to někdo ohodnotí.

buss
hodnocení

0x

Kdekoliv a co se jim zachce. Když mne kniha zaujme, řeknu v knihovně, zda by ji neobjednali. Zatím vyhověli, naposledy Na každém kroku boj, Letecká bitva nad Moravou... a j.

jirka911
hodnocení

DĚKUJI VŠEM ZA ODPOVĚĎ

Já myslel , jestli třeba nemají nějakého dodavatele, který jim prodává knihy za cenu lepší, než maloobchodní.:)

Zkusím z toho, co jste mi tu poradili dát dohromady informace do projektu.Děkuji :)

buss

Ano chodí jim tam nabízeči, ale co si vyberou je jejich věc, koho osloví. Jsi-li žák chápu tvůj dotaz, pokud učitel...

ukulele*

no jasně, že mají jak píšu, vydavatele, mám dojem, že to bylo dříve i nějaké povinné, nějaké procento z nákladu přenechat knihovnám, jen nevím, jak to bylo s kompenzací, tak za komárů bylo všechno tak trochu jinak, ale určitě to řešej podobně a necpou prachy zlodějům v obchodech ( obchodní marže jsou šílený )

hodnocení

0x

Doporučuji přečíst si něco o akvizici...

kisk.phil.muni.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]