Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stěhování v 15ti se souhlasem rodičů?

Od: smutnazelvicka odpovědí: 14 změna:
Dobrý den je mi 15, jsem v prvním ročníku na sřední škole. Před dvěma lety jsem si našla přítele miluju ho a vím na 10000% jistě že on mě, je mezi námi jeden problém - bydlí strašně daleko. Já jsem z Plzně a on bydli až skoro u slovenských hranic. Blízko jeho bydliště jsem našla střední školu podobnou mojí a jeho rodiče se kterými dobře vycházím souhlasili že kdybych chtěla mohli by sme bydlet u nich spolu a studovala bych tam. V rodině mám špatné vztahy. Už od 10ti let vím, že hned jak mi bude 18 chci od nich odejít. Celý život jsem černá ovce rodiny (přesně tak mě nazývají) jelikož nejsem dle jejich představ. Nejsem si jistá ale myslím že přestěhovat se k příteli kterému bude brzo 18 by nemělo být problémem pokud to rodiče schválí, vidím to stejně jako internát domů bych jezdila na prázdniny aby se neřeklo. Moje matka si ale nemyslí že je to možné. Chci se tedy zeptat jak to vlastně je, jestli je možné se přestěhovat k cizí rodině která se o mě bude starat místo biologické rodiny. Chápu že mě možná někdo bude odsuzovat jelikož zavrhovat vlastní rodinu není uplně ideální také že vám bude připadat že všechno vidím přehnaně kvuli pubertě ale to jak mě schazují, urážejí a vysmívají se mi je prostě přehnané. Předem moc děkuju za případnou radu. Zdroj: poradte.cz/...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Proč máš v rodině špatné vztahy? Co jsi udělala pro jejich zlepšení? Problémy je třeba řešit, nikoliv před nimi utíkat.

Přestěhovat se ke klukovi není totéž jako ubytování na internátu. A projevuješ-li se takto nezrale, není podle mne reálné, že by ses o sebe po přestěhování dokázala postarat.

Dokud nejsi plnoletá, odpovídají za tebe rodiče, kteří svou odpovědnost nemohou dlouhodobě delegovat na někoho jiného.

*palec* Ivzez, kdyby to šlo, dala bych vám bodů hned několik ;)

hm*
hodnocení

3x

Hele, na rovinu, v 15 letech se stěhovat ke klukovi, je divný. Názor tvé mámy, že je blbost už jen o tom uvažovat, má něco do sebe. A jestli rodiče toho kluka nemají nic proti tvému přistěhování, tak by pro mě byli dost podezřelí. Normální to prostě není. Takže jestli chceš vypadnout z domova, doporučuji ti sehnat si ubytování na intru.

hodnocení

1x

Nevidím to jako ideální řešení. Jste klasický případ pro Poštu pro Tebe. Doporučuji zde opravdu dobře promyslet celou situaci a východiska z ní. Obávám se, že budete velmi brzy litovat svého rozhodnutí. Jdete totiž téměř jistě tzv. z louže pod okap.

hodnocení

1x

mám takový pocit (jestli se nějak nezměnily zákony), že tohle není možný - pokud odejdeš z domu bez povolení rodičů, nejenže mají právo tě nechat hledat policií, ale nakonec můžeš skončit (když si nedáš pokoj) i v diagnostickym (nebo jak se to jmenuje) ústavu - pokud vím, to je celkem normální postup - schválně si to ověř..., ono práva mezi 15 a 18 lety jsou pořád velice malá, takže bez ohledu na to, jestli to je, nebo není dobrý nápad, to bez souhlasu rodičů vůbec není realizovatelný...
(trochu mě udivuje postoj těch druhých rodičů - pokud ho líčíš správně - to jako tohle nevědí, nebo si prostě myslí, že tě rodiče pustí? - to je vůbec trošku divný - ty teda chodíš v 15 s jejich synem, a oni tě nechají nastěhovat se k nim - to už je jako kdybyste se měli brát, jinak to celkem nemá logiku (bydlení u rodičů svýho partnera...- to zas není tak jednoduchá věc pro obě strany..., mimochodem, kdybyste se třeba za rok rozešli, tak co - to si uprostřed školy sbalíš kufry a začneš shánět jiný ubytování (kdo ho zaplatí?), nebo se vrátíš domů, nebo tě klidně nechají u nich dál...))

doplněno 07.12.13 01:50:

P.S. vidím, že píšeš pokud to rodiče schválí - takže tohle víš; no když to rodiče schválí (a ty druzí s nastěhováním budou souhlasit), tak to zřejmě možný je (i když ano, bejt tvou mámou, tak si alespoň zjistím, jak to tedy po právní stránce je - pořád je za tebe zodpovědná, takže bych se ani nedivil, že se (i kdyby třeba proti tvýmu odchodu nic neměla) bude chtít dozvědět, za jakejch podmínek tě může odeslat k cizím lidem (ale jak jsem napsal, jít by to mělo);
že mi to přijde trošku divný, jsem už napsal... - s tou druhou rodinou se vlastně neznáš - tj. nikdy si s nima nezkusila žít ani na pár tejdnů - už za 14 dní může vypadat spolubydlení úplně jinak než na začátku; za několik let už jak ty, tak ten kluk budete hodně jiný, než jste dneska - tomu prostě nejde zabránit, budou z vás jiný lidi (teda v lepším případě, kdybyste byli nějakým zázrakem pořád stejný, tím hůř...), takže jak to s váma bude, nemůže říct nikdo - ani vy sami, ani žádnej psycholog, jen je jistý, že to bude všechno nějak jinak..., no rozhodně by to mělo bejt nastavené tak, že se jako kdykoliv můžeš bez problémů vrátit zas zpátky - teda ono je to tak, že tě rodiče jen tak na ulici nechat nemůžou, ale říkám bez problémů...

nemamnick*
hodnocení

0x

Jestli máš v rodině špatný vztahy tak zdrhej, protože z tebe můžou udělat psychoata-mě už se to stalo, ale že v 15 někho na 1000% miluješ je divný, zus si sehnat ještě intr, kdyby něco, a domuvit si to s jeho rodinou :)

joolie*
hodnocení

0x

Ahoj, to moc dobře chápu, taky bych se na tvém místě asi chtěla přestěhovat. Je dobré, že i vycházíš s jeho rodiči, takže tady by problém nebyl. Nechci tě vystrašit, ale vzhledem k vašemu věku není vůbec jisté, jak dlouho vztah vydrží. Je to dost velký závazek, začít u něj bydlet, ale když souhlasí i on, i jeho rodiče, žádné překážky ti v tom nestojí. Ale rozmysli si to dobře, protože kdyby vám vztah nevydržel, mohly by nastat problémy, třeba tvoji rodiče by se mohli naštvat, že se k nim zase vrátíš a tak podobně. Ale myslím, že ti to rozhodně prospěje, je určitě těžké neustále žít ve stresu, nemoct uniknout z nervozity ani doma... Přeju ti, ať to vydrží a proběhne vše hladce bez problémů!

buss
hodnocení

0x

Všecko je možné, ale nějak nebereš v potaz, jak se k tomu postaví tví rodičové. Co tak počkat na 18 let? Do té doby jsi dítě. A jak se budeš živit, kdo bude případný intetnát hradit? Bereš v úvahu vškeré rizika?

stirecek*
hodnocení

0x
Nejsi sama, všechny 15 ti lete holky zavrhuji svou rodinu. Místo toho, aby vzaly vysavač nebo si po sobě opláchly hrnek, se radši valí u PC. ..

kami95
hodnocení

0x

Tak se nestěhuj přímo k příteli, ale najdi si tam školu a jdi tam na internát..to ti rodiče snad zabránit nemohou..

martinaa*

A internát bude platit kdo?Slečna sama? Pochybuji. Pokud rodiče řeknou "ne, na intr tam nepůjdeš", tak nenadělá nic.

uska*
hodnocení

0x

Prosím, napište, jak máte vyřešené financování Vašich potřeb. Fakt by mě to zajímalo. I internát ve vašem okolí by stál mamku mnohem více než když jste doma. Určitě máte nějaký plán, kde na vše vezmete peníze, když nevyděláváte. Máte představu kolik peněz nutně budete potřebovat měsíčně?

elisek1988*

Já na intru byla, cena za ubytování i s "plnou penzí" byla měsíčně 1480kč a doma bych projedla mnohem víc. Spíš je problém s víkendy, na některých intrech není možné zůstat přes víkend.

martinaa*

+ dojíždění, na to jste zapomněla. Osobně dojíždím každý víkend za přítelem Brno- Znojmo a zpět mě měsíčně přijde na skoro 700,-.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]