Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz ukončila jsem pracovní poměr dohodou a a šla jsem do 7 pracovních dní marodit vim že prvních 22 dní by měla platit práce a pak socialka ale protože už tam nejsem zaměstnaná tak nedostanu nic mně hlavně zajíma kam mam další měsíce posílat lístek na peníze a pak ukončení neschopenky vim že to bude nadouho protože jsem těhotná ukončila jsem pracovní poměr kvuli odstupnímu a protože ta firma stejně bude končit děkuji za odpověd
Lístky na peníze i doklad o ukončení prac.neschopnosti pošlete svému bývalému zaměstnavateli. Ten je předá Okresní správě soc. zabezpečení k výplatě nemocenské dávky.
Jestli jste těhotná, spočítejte si, jestli Vám vyjde v ochranné lhůtě i nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud splníte zákonné podmínky (ve dvou letech předcházejících datu nástupu na PPM musíte mít aspoň 270 pojištěných dní) a pokud stihnete nastoupit na PPM do 180 dní od ukončení pracovního poměru, budete mít nárok na PPM. Žádost o PPM byste pak taky zaslala bývalému zaměstnavateli.
doplněno 07.12.13 10:40:Podle mě se můžete hlásit na pracák, i když dostanete odstupné, jenom nemáte nárok na podporu. Ale Vy se na pracák hlásit nemůžete proto, že jste na neschopence. Čili nemůžete se stát uchazečem o zaměstnání.
Reakce výše jsou chybné: Pacourek (už zase!) a Nicky69 se mýlí: Dokud jste v pracovní neschopnosti, nemůže Vás ÚP zaevidovat (nejste uchazečem o zaměstnání).
Výplata odstupného neznamená zákaz registrace na ÚP (zákon nikomu evidenci na ÚP nezakazuje), odstupné jenom odsune výplatu podpory.
Lístky na peníze budete i po skončení zaměstnání předávat bývalému zaměstnavateli, který je dále předá OSSZ. Dojde-li v průběhu nemoci k zániku zaměstnavatele, budete lístky předávat přímo OSSZ.
Vzhledem k tomu, že zmiňujete odstupné, soudím, že je v písemné dohodě o rozvázání pracovního poměru uveden vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti (pravděpodobně zánik zaměstnavatele - § 52 písm.a). Je-li tomu tak, nebude se podpora krátit.
--- V kolikátém TT skončilo zaměstnání? Jestli později než v cca 13. TT, měla byste splnit podmínky pro přiznání PPM. Přesné informace k PPM získáte na OSSZ.
--- V době pobírání nemocenského za Vás bude zdravotní pojištění hradit stát, takže kvůli pojištění ani registraci na ÚP nepotřebujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.