Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
už dlouho se mi nedaří najít práci. Tak jsem se rozhodla, že si založím živnostenský list. Nápad mám, dalo by se říct, že něco podobného už na trhu je. Ale myslím, že v oblasti kde bydlím by se to chytlo. Samozřejmě je to vždy risk. Problém je ten, že nemám potřebné finance.
Potřebovala bych akorát na nějakou reklamu, a webovky. Vím, že první měsíc se zdravotní a sociiální neplatí. Poté mám strach, že bych to neměla s čeho platit. Takže asi bude nejlepší si najít nějakou tu práci (což nevidím nějak nadějně) či brigádu. A poté se do toho pustit co myslíte? Existuji nějaké dotace na pomoc začínajícím podnikatelům? Je to realné je dostat?
Děkuji, za případné odpovědi.
živnostenský list je krásný ale ještě lepší je firma. Problém je že namáš peníze. Otázkou je zda výnosy pokryjou tvé náklady. Vesměs je takové pravidlo že lidi na živnosťáku okrádají sami sebe. Pozná se to až při nemocích či lékařské péči, důchodu pokud do něj dojdou.
Ideální je si třeba udělat takovou tu matici...nevím jestli ji znáte? Sepíšete pro a proti a hodnotíte třeba známkami od 1 do 5 jako ve škole. Pak uděláte výpočet a to vám ukáže jak by to mohlo vypadat. Není to žádné perpetum mobile které vám zajistí 100% jistotu ale dokáže vám ukázat zda jsou vaše úmysly reálné. Bohužel teď nemám nikde k ruce tu matici abych ji popsal přesně či dal odkaz. Možná někdo jiný poradí.
Úplně ideální je práce a bokem něco co zamýšlíte. Otázkou je, zda to budete zvládat...zda to není složité? No a pokud se to rozjede dost, tak potom se zkoušet stavět na vlastní.
A co říci na závěr. Podnikání v této republice je dosti těžké a problematické, proto držím palce a velké vítězství nad byrokracií.
Upřímně řečeno, zkoušel jsem normálně pracovat a bokem vlastní aktivity, ale bohužel to byl trochu problém. Jednak byla hlavní práce poměrně vytěžující, kdy se "jelo" naplno skutečně celou pracovní dobu, navíc to byla pracovní doba pružná, takže se nepravidelně něco protáhlo a plán byl v čudu. Večer a po nocích po uložení dětí (bohužel jsou noční ptáci a usínají pozdě) jsem to pak doháněl, což jednak komplikovala únava, jednak i fakt, že s klienty se v noci špatně komunikuje. Fungovalo to jedině v jiném časovém pásmu - když měl dotyčný den během naší noci. Takže jsem práci zabalil a teď se protloukám sám. Zajímavé na tom je to, že jedním z mých odběratelů je i můj bývalý zaměstnavatel.
Díky za Vaše odpovědi. Nicméně si myslím, že jsem si odpověděla tak trochu sama . Jak tady bylo řečeno, skloubit to s prací a podnikat na vedlejší činnost. Myslím, že to by se u tady toho případu moc nedalo. Všechno co bych potřebovala k podnikaní mám. Akorát zajistit jak jsem psala reklamu. A to vlasně můžu aji sama. No jen se bojím toho soc+zdrav. Takže je to jasné našetřit peníze.
Zakladát společnost s.r.o a podobně není nic pro mě navíc vložení zákl.kapitálu. Živnosták se mi jeví jako nejlepší řešení. Nepotřebuji nic velkého. Pouze dělat co mě baví. Mám trochu jiné životní priority...
Přesto všem znovu, Děkuji za Vaš odpovědi
Nevím v čem chcete podnikat,ale z vlst. zkušennosti Vám mohu říci,že to podnikání Vám zabere veškerý čas.Nebudetet mít čas na to být někde ještě zaměstnaná. Další věc,kterou si zapište za uši: "Samo to nepůjde".To znamená,budete si muset shánět práci,tedy mám na mysli klienty,zákazníky,kteří Vám za Vaše produkty či službu zaplatí.To obnáší inzerci či přímo oslovit možné odběratele(zákazníky).Zučastnit se třeba výběrového řízení atd...atd...Toto je hlavní věc,která lidi,kteří byli pouze zaměstnaní zbytečně položí.Totiž to,že jim tu práci už nikdo nedává "na stůl"jako kdysi jejich šéf.Je potřeba se trochu tak jakoby stále "kopat do zadku",jestli mi rozumíte.Vaším "šéfem"budou vlastně Vaši zákazníci a Vy budete muset často jít udělat práci,ačkoliv už toho ten den budete mít plné zuby a přestože byste únavou "řvala"s klidným profesionálním přistupem obsloužíte zákazníka a budete ráda za peníze,které Vám přinesl a za to,že využil Vaší firmu.Nikdo za Vás nic neudělá a všechno bude jen na Vás. Webovky jsou jen taková prezentace,že můžete,po chvilce vysvětlování a vidíte-li jeho nerozhodnost,klientovi říci:"Podívejte se na naše webovky tam to máme a můžete se rozhodnout."apod... Hlavní je však inzerce. Budete se také muset,tedy pokud s tím nemáte zkušenosti, naučit být servilní vůči zákazníkům,ale ne vlezlá.Lidé nejsou hlupáci,ikdyž třeba Vaší profesi vůbec nerozumí,vycítí neupřímnost či zbytečné ponižování Vaší osoby a pod...vycítí Vaši nerozhodnost,to že to ještě dost neumíte,atd...musíte své profesi také rozumět jinak Vás někdo "očůrá". Vzdělávejte se.To nutné stále. Podnikání je to,že víte,že Vám nic jen tak nespadne do klína(ikdyž i to se občas stává ) a že to celé máte "na triku". Hlídejte si příkazy za platby za pojištění,elektřinu,za auto, atp... ,aby nebyl nějaký prů..er. S bankami,leasingovkami a státem se těžko domlouvá. A musíte z toho mít alespoň nějaký profit,jinak to je "služba lidu"a Vám nikdo nic nedá.A nakonec snad jen to,že stát má živnostníky jako dojné krávy. Jakmile máte přihlášenou živnost,platíte ať máte prachy a nebo ne. Navíc v naší spolenosti je vlivem medií zažitý takový postoj,že podnikatelé okrádají prosté spoluobčany a že jsou vydřiduchové atd...Jede závist jak na běžícím pásu.Třeba když si pořídíte nové auto(je zajímavé,že nikoho nenapadne kolik měsíčné za něj splácíte
) a nebo Vám to opravdu jde.Nikoho s těch závistivců právě nenapadne jaké úsilí jste musela vynaložit a co jste do firmy musela vložit sama ze sebe,aby jste byla tam kde jste. Na to pamatujte až se se závistí setkáte. Jinak webovky můžete mít zdarma a lehce založit na některém webhostingu.Já používám se spokojeností tento.Už můžete začí studovat jak se s tím pracuje: webnode.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.