Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dýchání z úst do úst vs vydechnutí vody

Od: humbucker* odpovědí: 3 změna:

Ahoj. Je možné, aby zachraňující někdo, pomocí dýchání z plic do plic přifukoval v zachraňovaném nadýchnutou vodu a ten ji potom vydechl ven a byl tak zachráněn? Stává se to skoro zásadně v amerických filmech. A dnes to samé ukázali v seriálu Sanitka. Nás při školeních učili, vyloveného nejdříve ohnout přes koleno a tu vodu z něho tak gravitačně vylít. Je to kliché, nebo jen blbost?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

Nemám s tím sice zkušenost, ale vzhledem k určitým životním zkušenostem si myslím, že z toho postiženého, nelze vodu jen tak lehce vylít ohnutím přes koleno a plácáním přes záda. Prvně jsem se mál, když jsem viděl, jak se dříve prováděla resuscitace utonulého pouze jakým-si hýbáním rukou a poměrně malým stlačováním hrudníku. Dnes je zas moderním trendem resuscitace pouze stlačovat hrudník a nedýchat (myslím si, že je to vzhledem k různým nemocem jako HIV či žloutenka). Takže můj laický názor je že logicky pokud se člověk utopí, nebo je fe fázi topení-se, tak má v plicích vodu, kdy v případě resuscitace za stlačování hrudníku a nějakým způsobem tedy i působením tlakem (ať už za pomoci dýchání z úst do úst či stlačování) ta voda musí někam jít, takže buď do plic (odkud se jí tlakem snažíme vypudit) a nebo dýchánáním (dle mne -II-), tak ta voda pak jde logicky nejlehčí cestou (tzn. ústy, ven). To je můj osobní laický názor) *pivo*

doplněno 29.11.13 23:17:

v tom souhlasím s @humbucker, nejednou při pitvách resuscitovaných lidí jsou zlomená žebra. Zkušený patolog pak pozná, že je to vlivem resuscitace a né např. útoku nejakého pachatele apod.

humbucker*
hodnocení

To masivní stlačování hrudníku v místě srdce se provádí z důvodů natlačení krve se zbytkovým množstvím krve do mozku a tak ten udržet co nejdéle okysličen a tak při životě. Ostatní je podružné. I zlomená žebra se zhojí, když postižený přežije.

hodnocení

0x

To vylívání vody z utopeného, od toho se už hodně dávno ustoupilo. Bylao dokázáno, že se takhle vylije voda pouze ze zažívání, ze žaludku, ale z dýchání ne. :D Opravdu se oživuje dýcháním z úst do úst. Celé plíce zalité nejsou. Vždycky je část funkční.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]