Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doložení zaměstnání za posl. rok?

Od: mellin odpovědí: 5 změna:

Před půl rokem jsem nastoupila do nového zaměstnání. Teď mi od účetní přišlo, že mám doložit doklady o zaměstnání rok zpětně před nástupem do této firmy. Při nástupu jsem neodevzdala zápočťák, prostě jsme na to zapomněli, nemám s tím žádný problém doložit jej zpětně. Ale zaráží mě, že chtějí doložit, jak jsem byla zaměstnaná celý předchozí rok? Nemám s tím vyloženě problém, jen mě to zaráží a zajímá mě, jestli firmě do toho něco "je" a taky mě zajímá, jak mám předchozí zaměstnání doložit? Zápočťák mám jen z posledního zaměstnání, vždyť jej vždy odevzdám dalšímu zaměstnavateli... Samozřejmě mám další papíry jako prac. smlouvy nebo potvrzení o zdanitelných příjmech ze kterých by vyplynulo, kde jsem byla zaměstnaná, ale tam je také vidět mzda a další informace do kterých podle mého nikomu nic není?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Ohledně zpětného doložení dřívějšího zaměstnání Vám asi neporadím. Domnívám se, že si zaměstnavatel při uzavírání Vašeho spisu uvědomil, že není vše v pořádku a proto chce doklady doplnit.

Před odevzdáním potvrzení o zaměstnání (dřívější označení "zápočtový list" už se nepoužívá) doporučuji si z něj nechat udělat kopii a ověřit ji.

Ověřené kopie dobře uchovávejte, mohou se Vám časem hodit např. při vyřizování důchodu (pro případ, že by některý ze zaměstnavatelů zanikl).

Nemáte-li zápočtové listy nebo potvrzení o zaměstnání z dřívějších zaměstnání, můžete dřívější zaměstnavatele požádat o jejich duplikáty.

Nebo si můžete na OSSZ ověřit, která zaměstnání mají doložena, a duplikáty si vyžádat jenom z chybějících zaměstnání.

mellin
hodnocení

Chápu že chce ten poslední, jen mi není jasné proč by měli chtít i ty předchozí...

Mám od všeho prac. smlouvy, "výpovědi,"potvrzení o zdanielných příjmech a o platbě důchodového tak jsem "zápočťák" nikdy neřešila...

hodnocení

0x

Je to taky kvůli daňovému vyrovnání...

mellin
hodnocení

Daně si dělám sama... Takže kvůli tomu to není... Navíc by je zajímal jen aktuální rok a ne rok zpětně

ron*

Dobrý den.

Dříve se na "zápočtovém listu" uváděly kalendářní dny nemoci. Mzdová účetní potom v případě další nemoci počítala podpůrčí dobu po dobu nemoci. Dnes to již tak není, podpůrčí dobu počítá Správa sociálního zabezpečení. To je jediné, co mě napadlo, že zaměstnavatel je zvyklý takto postupovat a proto ten rok zpětně chce doložit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]