Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návrat do práce po rodičovské dovolené

Od: ivusa odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit s mým pracovním problémem?
V současné době jsem na rodičovské dovolené, která mi končí ve 3 letech dítěte (únor 2014). Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou. Po dobu mé nepřítomnosti zaměstnavatel zaměstnal jinou paní. Ta věděla, že už brzy uplyne doba, po kterou mne má zastupovat, a tak si začala hledat jiné místo. Podařilo se ji to poměrně brzy, a tak na moje místo nastoupila kolegyně z jiného města. V tom jiném městě zaměstnavatel zrušil kolegyni místo. Tím, že náhradní paní (co mne zastupovala) skončila dříve, tak v podstatě ušetřila tuto kolegyni a ta tedy nebyla propuštěna pro nadbytečnost. Zaměstnavatel vystavil této kolegyni z jiného města novou smlouvu, která je téměř stejná, jak ta předchozí, jediný rozdíl je v tom, že má od určitého data změnu v místě výkonu práce. Jinak vykonává tu samou práci a také má smlouvu na dobu neurčitou, tak jak doposud.
Můj dotaz zní. Když se nyní vrátím po rodičovské dovolené do práce, tak která z nás dvou má na toto konkrétní místo nárok. Obě máme vystavenou pracovní smlouvu na stejnou práci a stejné místo výkonu, obě máme zájem na tomto místě zůstat, ale zůstat může pouze jedna z nás. Já si samozřejmě myslím, že na to místo mám nárok já, nestojím o výpověď a odstupné. Chci nastoupit do zaměstnání tak, jak mám na to nárok. Moje místo nezaniklo, jen jej obsadili jinou kolegyní.
Když jsem odcházela na mateřskou (později rodičovskou) dovolenou, tak se u zaměstnavatele nekonali žádné personální změny, do té doby se nestalo, že by kolegyně, která odešla na MD/RD neměla po svém návratu místo, takže mne vůbec nenapadlo, že by k podobné katastrofě mohlo dojít. Já pracuji u zaměstnavatele 7 let, kolegyně dokonce ještě déle. Když se zaměstnavatele zeptáme, co tedy s námi bude, přehazují si nás jak horký brambor, odvolávají se mezi sebou jeden na druhé a nikdo není schopný nás řádně informovat. Když se zeptáme jednotlivě, tak odpoví, že to konkrétní místo připadne té, která se na to právě dotazovala.
Pokud by jsme měly na místo nárok obě stejně tím, že máme obě stejnou pracovní smlouvu, tak:
- může výsledek nějak ovlivnit to, že kolegyně žije s partnerem, mají spolu dítě, ale nejsou manželé (tudíž tedy kolegyně tvrdí, že je samoživitelka)?
- může výsledek nějak ovlivnit to, že můj manžel bude propuštěn ze zaměstnání, protože pro něho již nemají práci a to v březnu 2014, tedy několik dní po mém návratu do práce a následně případném obdržení výpovědi? Pak by mohla nastat situace, že ani jeden z nás nebude zaměstnán. Byl by to pro nás existenční problém, protože máme 3 děti a navíc splácíme půjčku na bydlení, tu jsme si vyřizovali v době, kdy nás vůbec nenapadlo, že jsme takto ohrožení.
Mnohokrát děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Nárok na zmíněné místo nemá ani jedna z Vás, ja jen a jen na zaměstnavateli, jak/pro kterou z Vás dvou se rozhodne.

Zaměstnavatel je povinen Vás po skončení RD zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě (nikoliv původní místo, které Vám "držel" jenom po dobu MD - prcvních 28 týdnů).

Nebude-li pro Vás takovou práci mít, může Vám dát výpověď.

Rodinná situace nemá na zachování zaměstnání žádný vliv. Nebo by alespoň neměla mít.

Možná ztráta zaměstnání partnera zaměstnance ani okolnost, že je někdo samoživitelem opět nemají (nebo by alespoň neměly mít) na rozhodnutí zaměstnavatele žádný vliv.

vsenemuzuvedet*
hodnocení

0x
Dobrý den, na Vaší otázku jsem našla odpověď z právní poradny. Budu tohle taky řešit, takže mě tohle téma zaujalo. Po dobu mateřské dovolené (zpravidla 28 týdnů) "drží" zaměstnavatel ženě původní místo. Po dobu rodičovské dovolené (ta se poskytuje po ukončení mateřské dovolené maximálně do 3 let věku dítěte) nedrží zaměstnavatel ženě původní místo. Je ale povinen jí po návratu z rodičovské dovolené nabídnout místo, které odpovídá její kvalifikaci a zkušenostem (např. účetní může nabídnout místo ve skladu jako materiálové účetní, ale může jí taky nabídnout místo sekretářky apod.). Pokud takové místo nemá, stává se žena nadbytečnou a obdrží výpověď z pracovního poměru s 2-měsíčním odstupným. Pokud s tím zaměstnavatel souhlasí, nemusí se žena vracet do práce po uplynutí 3 let věku dítěte, ale může čerpat neplacené volno až do 4 let věku dítěte. Ještě jednou ale opakuji, že s poskytnutím neplaceného volna musí zaměstnavatel souhlasit. Ohledně zkrácení pracovního úvazku hovoří zákon velmi "lišácky". V § 156, odst. 2 Zákoníku práce se praví, že "zaměstnavatel je povinen vyhovět ženě pečující o dítě mladší 15ti let, pokud požádá o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené pracovní doby", zároveň ale ke slovu "povinen" doplňuje text "pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody". V praxi to znamená, že záleží, zda zaměstnavatel chce nebo nechce. Protože vážným provozním důvodem je i to, že bude tvrdit, že zvládnete např. za 6 hod./denně méně práce než za 8 hod./denně a on na 2 hod./denně nikoho nesežene, kolegové by museli dělat přesčasy a kdyby je nedělali a vy jste pracovala na zkrácený úvazek, bude bit na hospodářských výsledcích firmy apod. A ano, je zde naopak i druhé riziko, že Vám na zkrácení úvazku přistoupí, ale následně nebude chtít úvazek zpět prodloužit až o to bude žádat, protože třeba zjistí, že odvedete dostatečnou práci a za zkrácený úvazek se krátí mzda a za prodloužení úvazku se mu nebude chtít platit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]