Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lístek na peníze

Od: majusa odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak je to s lístkem na peníze,když jsem ukončila pracovní poměr dohodou ze strany zaměstnavatele 15.11.2013 a 18.11.2013 jsem nastoupila nemocenskou.Zaměstnavatel mi nic nebude platit,ale lístek na peníze mám po 14 dnech na konci měsíce poslat zaměstnavateli a co s tím dalším po 21 dnech to si mám sama poslat na sociálku,nebo to posílá lékař,prosím poraďte jak dál.
Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

magdalen*
hodnocení

0x

Lístek na peníze i hlášení nemocenské pošlete zaměstnavateli. Nemocenskou vám bude proplácet on. Oznamte na úřadu práce, že jste v pracovní neschopnosti. Ochraná lhůta pojištění je 7 dnů a do té jste se vešla. Takže nemocenskou proplácí zaměstnavatel, ale jeho to nestojí nic, protože si o to sníží své odvody. Zdraví M.

majusa
hodnocení

Děkuji za odpověď
iz*

Magdalen odpověděl špatně: Zaměstnavatel po skončení zaměstnání už nic nezaplatí, po dobu prvních 21 dnů nemoci budete bez náhrady mzdy i bez nemocenského.

ivzez má pravdu. Všechny lístky na peníze a pak ukončení neschopnosti posíláte bývalému zaměstnavateli. Ten po 21. kalendářním dni Vaší nemoci odešle příslušné doklady a podklad pro výpočet nemocenské na OSSZ, odkud Vám od 22. dne budou vyplácet nemocenské dávky.

magdalen*

Magdalen špatně neodpověděl, tazatelka se ptala, kam poslat oznámení neschopnosti a to, že 21 dnů nem. nebudou propláceny věděla. Tak kde je chyba?

Chyba je ve sdělení, že nemocenskou bude proplácet zaměstnavatel, a že jeho to nestojí nic, protože si o to sníží své odvody. Tato praxe už neplatí.

iz*
hodnocení

0x

Dohoda je vždy dobrovolný oboustranný právní krok bez ohledu na to, která ze stran rozvázání pracovního poměru dohodou navrhla.

Při nemoci v ochranné lhůtě nemáte prvních 21 dnů nárok na nic, protože už nemáte naplánovány žádné pracovní směny.

Od 22. dne nemoci (bude-li nemoc tak dlouho trvat) bude OSSZ vyplácet OSSZ. Podklady (lístky na peníze) budete předávat bývalému zaměstnavateli, ktzerý je dále předá OSSZ.

doplněno 27.11.13 05:31:

Oprava: ... bude OSSZ vyplácet nemocenské.

kamzik
hodnocení

0x

Dobrý den chtěla bych se zeptat dostáva se při ukončení nemocenské i lístek na peníze. Muj doktor mi ho totiž nedal děkuji mnohokrát

Při ukončení není lístek na peníze k ničemu - je to totiž správně doklad o TRVÁNÍ nemoci. Nemocenská se vyplatí do data uvedeného na ukončení nemoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]