Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet mateřské, když jsem na nemocenské

Od: bage odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, nikde nemohu sehnat informace, z čeho se počítá mateřská, když jsem v těhotenství téměř celou dobu na nemocenské a už nevím, kde hledat. Můj případ konkrétně - do září 2008 jsem měla hrubou mzdu 8300Kč, od října 2008 mi byla navýšena na 22000Kč, ale od půlky listopadu jsem na nemocenské. Na mateřskou bych měla nastoupit zhruba od května 2009. Můžete mi prosím někdo poradit, jestli se mateřská počítá z hrubé mzdy nebo z nemocenské, budu moc vděčná. Ivana.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z nemocenské se nic nepočítá. Vaše peněžitá pomoc v mateřství se bude počítat z Vaší hrubé mzdy za rozhodné období (květen 2008 až duben 2009) a celková částka se podělí počtem dnů za totéž období (365), od kterých se předtím odečtou všechny kalendářní dny, které jste za toto období promarodila. Podíl je denní vyměřovací základ. Pokud bude nižší nebo roven 786 Kč, nenastává redukce. Podíl se zaokrouhlí na celé koruny nahoru a spočítá se z něho 70 %. Výsledek se opět zaokrouhlí na celé koruny nahoru. Toto je částka, kterou byste měla dostat za každý den PPM.

bage
hodnocení

To jste moc hodná, děkuji za odpověď, konečně rozumná informace, ale moc nechápu ty odečty dnů v nemoci, na kolik myslíte, že mi tu PPM zhruba vypočítají? Děkuji moc.

Nemám dost údajů, nemohu Vám bez nich nic vypočítat.

Odečty: vezmete 365 dní a odečtete všechny kalendářní dny, které jste v tom období od 1.5.2008 do 30.4.2009 odmarodila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]