Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz. Od 1.10.2013 do 18.11.2013 jsem pracovala jako prodavačka v malé pekárně s kolegyní, kde jsme obě podepsali smlouvu a hmotnou odpovědnost a obě jsme byli na pozici prodavačka. Nikdo jiný s námi tam nebyl. 18.11.2013 jsem dala vypověď ve zkušební době z důvodu šikany kolegyně,pomluv a vzniklého manka 3800,- , které jsem 100% nezavinala. Když se dělala inventura,tak nebyla mnou podepsána a nebylo při ní žádné vedení ze společnosti. Tudíž si kdykoliv má drahá kolegyně mohla cokoliv vzít,cokoliv přepsat.Dále obě jsme od pekárny měly klíče, takže kdykoliv tam mohla přijít, ani čidlo u dveří nebylo. Vedoucí/obchodák chce po nás obou zaplatit na půl tuto částku. Ale já protestuju,protože100% vím,že to byla kolegyně ,ale nemám důkazy.Taktéž nemá důkazy ona a ani nikdo z pekárny. Mají ouze inventuru,nepodepsanou mnou a žádné jiné doklady. Sám obchodák mi řekl, že důkazy nemá a tutíž z říjnové výplaty mi nevzal. Za listopadovou výplatu mám dostat nemocenskou, protoze jsem byla na operaci. Z té si myslím nemá nárok nic odečíst. Každopádně mám se bát?mám mu to zaplatit?podle mě je to nesmyslné a nechce se mi platit za nějakou kr*vu. Poradte mi prosim
Ano, pěkný příklad.
1) Poradit s odborníkem, stačí dobrou účetní, dobrým účetním - odborníkem (advokáta byste se nedoplatila...). Mám za to, že nebyly naplněny požadavky na splnění předpokladů pro předávací inventarizaci: jak byla nařízena či vyhlášena, jmenování členů invent. komise, vyjádření hmotně odpovědnýcfh osob. Proč jste se nezúčastnila Vy osobně - případně kdo Vás /např. z důvodu nemoci/ zastoupil?
2) Je-li tomu tak, žádný souhlas s náhradou inventarizační rozdílu nepodepisujte, natož, abyste cokoli hradila.
3) Bude-li Vám cokoli z Vašich požitků dle výplatní listiny sraženo, bez Vašeho předchozího souhlasu, můžete svá práva uplatnit právní cestou, případně (máte-li) přes odbory. Můžete také vyhledat nějakou bezplatnou pracovně-právní poradnu, ale nenechte se zkrátit na svých nárocích.
ad. 2) Inventura byla vykonaná v průběhu října a tu vykonala pouze moje kolegyně sama ,beze mě a bez nikoho a dokonce si ji odnesla domů a dopočítavala ji doma. Věděla o tom vedoucí z Prostějova. Poslední inventru jsem dělala já,ale nebyla sečtená,dokonaná dokonce ani podepsaná a nikdo semnou u toho nebyl.
ad. 1) byla nam zadana inventura na papir jsme meli inventuru delat zadna komise zadni vedouci nic
ad. 1) Z říjnové výplaty mi nevzali ni byla mi zaslána celá a zbývá proplacení neschopenky od 1-17.11.2013 tu mi vvzít nemohou že?
DědaBrno Vás sice možná potěšil, ale bohužel nemá pravdu (jeho odpověď se vztahuje k obecné odpovědnosti za škodu).
Jakmile jste uzavřela dohodu o dopovědnosti (tzv. "hmotnou odpovědnost"), odpovídáte zaměstnavateli za zjištěný schodek v plné výši.
Pokud jste si ke dni nástupu a ke dni ukončení písemně nevyžádala předávací inventuru, odpovídáte zaměstnavateli za případný schodek za období od poslední inventury před Vaším nástupem do nejbližší další inventury po Vašem odchodu.
V případě obecné odpovědnosti musí zavinění škody prokázat zaměstnavatel. V případě dohody o odpovědnosti musí zaměstnanec prokázat, že škodu zcekla nebo zčásti nezpůsobil/nezavinil.
---
Moje odpověď Vás určitě nepotěší, ale zato víte, na čem jste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.