Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné př nástupu do práce po mateřské

Od: susice* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,v dubnu mě končí mateřská.Chtěla bych nastoupit do zaměstnání nejlépe už v lednu,byla jsem se informovat na práci kde jsem dělala před mateřskou a tam mě bylo zděleno,že z důvodu propouštění zaměstnanců,se mnou také nepočítají,místo pro mě není.Zjistila jsem si,že mám zdělení o nástupu do práce podat písemně s dodejkou,což i udělám.A zároveň jsem si začala zhánět jinou práci,úspěšně i když za né za tak dobrých platových podmínek jak v té minulé.Teď bych poprosila o radu.Do nové práce mám nastoupit 1.12.2013,jak mám postupovat abych nepřišla o odstupné?

Mateřská mě stále poběží,ale začátek v nové práci pojedu pod minymální mzdu,než se pořádně zaučím.Když nastoupím do nové práce a práce mě nesedne,odejdu ve zkušební době,budu mít nárok stále na odstupné v práci kde bych měla nastoupit po mateřské v dubnu?

.Budu ráda za vaše rady.teď mě koluje hlavou spoustu otázek a jen se rozhodnout zprávně.Dnešní doba je hodně težká,mám strach abychom nepřišli o jeden z příjmů,tak se rozhoduji jestli vzít práci která je o pár tříd platově nišší než byla ta současná :(,hlavně aby nějaký příjem byl ...

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

I v době zaučení Vám zaměstnavatel musí vyplácet alespoň minimální mzdu (jež se od 1. srpna 2013 zvýšila na 8.500 Kč měsíčně). Chce-li Vám zaměstnavatel platit méně, nenastupujte (v dalších ohledech k Vám bude stejně "korektní") k němu!

K původnímu zaměstnání: Jde-li o návrat po skončení MD, musel Vám zaměstnavatel "držet"Vaše místo. Pokud jde o návrat po RD, je zaměstnavatel povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám jakoukoliv práci odpovídající pracovní smlouvě.

Zaměstnavatel není povinen umožnit dřívější návrat do zaměstnání.

Nárok na odstupné vznikne zaměstnanci, který obdržel od zaměstnavatele výpověď podle § 52 písm. a) až c). Vy jste výpověď neobdržela, naopak potřebujete nastoupit do nového zaměstnání.

Tzn., že byste situaci měla řešit výpovědí nebo dohodou o rozvázání pracovního poměru - obojí bez odstupného.

---

Působí-li nový zaměstnavatel v jiné oblasti než zaměstnavatel původní, můžete klidně do nového zaměstnání nastoupit a výpověď dát až koncem ledna, tedy tak, aby pracovní poměr skončil před koncem RD.

Můžete si tak vyzkoušet, jestli Vám nové zaměstnání bude vyhovovat. Zjistíte-li v průběhu prosince a ledna, že Vám nevyhovuje, můžete je zrušit ve zkušební době a po skončení RD nastoupit k původnímu zaměstnavateli.

Pak by naopak musel situaci řešit zaměstnavatel - pravděpodobně výpovědí s odstupným.

doplněno 26.11.13 14:41:

Zapomněla jsem:

Pokud by nový zaměstnavatel působil ve stejném oboru (najdete v rejstříku) jako zaměstnavatel současný, musela byste si od stávajícícho zaměstnavatele předem vyžádat písemný souhlas.

Viz ZP, § 304

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]