Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce bez práce

Od: kkozelik* odpovědí: 29 změna:

Ahoj, poslední dobou si všímám profesí, kde se víceméně nepracuje. Nezdá se vám to nespravedlivé vůči profesím, kde se maká 8nebo 12h v kuse? Jako příklad profese kde se nepracuje bych uvedl například naší knihovnu. Jsou zde 4 knihovnice. Návštěvnost je minimální, takže se celý den kopou do zadnice. Dále třeba prodavačky (nemyslím supermarkety nebo obyčejné potraviny) nábytku, interiérových doplňku atd. prostě kde se objeví tak jeden zákazník za 3h nebo například výpravčí nebo "stahovači" závor - sedí si v teple budky, mají tam soukromí, klid. Jednou za 2h vylezou ven a stáhnou závory. Zdá se mi to prostě nefér vůči lidem co jsou ve fabrice u pásu, prodavačky v kauflandu, zedníci atd.. Platové zhodnocení je témeř srovnatelné. Jaký je váš názor na toto?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

4x

No nic ti nebrání si to s nimi vyměnit.

hodnocení

3x

Já myslím, že je to v lidech. Kdo pracuje poctivě, nadře se a má to špatně zaplacené. Kdo se fláká, má pohádkový plat za nicnedělání. Vemte si učitele na 1. stupni. Pokud se dětem věnuje a stále něco vymýšlí jako u nás, je 16 hodin v jednom kole, kroužky, opravy, chystání se na další den atd. Když je to lemra líná, odučí si 4/5 hodin a jde domů. Ve škole děcka seřve, dá jim něco opsat a má svou pohodičku. 2 měsíce prázdnin a krásný plat za práci v teple.

hodnocení

2x

Ty jeden stahovači závor, ani nevíš, o čem píšeš.

Závory na přejezdech jsou už dneska ovládány elektricky, z budovy od výpravčího. Znám jen několik staniček na trati Pardubice - Havlíčkův Brod a tam můžete ještě i dnes vidět paní točící klikou. Není to lehká práce, zkuste si to vytáhnout x krát za den a nemusíte do posilovny. A navíc ani nevíš, jak se to jmenuje. Žádný stahovač závor, ale závorář. Profese závorář už mizí, dneska mají těch pár přejezdů s mechanickým jištěním na starosti většinou vyhýbkáři ke své práci navíc.

Výpravčí - také kvapem ubývají. A pokud někde jsou, mají velkou zodpovědnost. Pokud se na trati něco stane, první se jde po výpravčím. Kromě toho, když "si tam tak sedí" jak píšete, může se učit. Výpravčí mají totiž celou řadu různých školení a testů, aby své zaměstnání obhájili. To by se Ti možná nelíbilo, bouchat si celý život do hlavy přdpisy.

Knihovnice: v naší městské knihovně jsou 4. Práce mají pořád dost. Kromě přijímání, popisování a balení nových knih vyřazují staré a dokonce je i sešívají, aby ještě nějaký čas sloužily. Kromě toho mají na starosti kulturní činnost. Různé výstavky /k výročí autora apod./, besedy s dětmi, s důchodci nad knihou. Nedávno jsem tam vlezla v dobu, kdy nebyly výpůjční hodiny. Paní knihovnice namaskované jako piráti křepčili s partou mladých pirátů. Jeden skautský oddíl tam měl Cestu za pokladem. To jsem koukala. A kdybych se neostýchala, byla bych se přidala taky. Tak si myslím, že práce mají dost.

Nedá se o někom jen tak říct, že má veget a někdo že dře. Jako kůň dřela jen Nagyová a jak to dopadlo! *:D* Každá práce má své, v každé o něco jde a každý má určitou zodpovědnost.

Jestli si myslíš, že někde by ses měl líp, není nic jednoduššího, než si takovou práci najít /pokud na ni máš/. Když to člověk vyzkouší na vlastní kůži, získá úplně jinou představu, než když si jenom "myslí". Jaga.

doplněno 26.11.13 14:15:

Ájejejej - paní knihovnice křepčilY

To budu asi vracet vysvědčení...*:)*

doplněno 26.11.13 14:41:

Když jsem učila v MŠ tak podobní chytráci, kteří o té práci neměli ani páru, říkali: To není žádná práce, jen si tam hraješ s dětičkama.

Ale každý z těch hnidopichů si to měl zkusit, aby viděl, co to "hraní s dětičkami" ve skutečnosti obnáší. A 6 neděl dovolené - to nemohl překousnout skoro nikdo. Jsme holt závistivý a nepřejícný národ.

martinaa*

Jojo, když slyším "však co v tý školce děláš, hlídáš děti a díváš se na ně", tak vidím rudě*bum*. Vždycky to pronese nějaký blb, co děti v životě neviděl zblízka. Dovolená je snad jedinou výhodou této práce, nehledě na to, že dovolenku mají tak leda učitelky na vesnicích jako já. Ve městech jedou školky většinou celoročně, na ně se letní prázdniny nevztahují.

doplněno 26.11.13 20:58:

Magdone*smich**haha*...

doplněno 26.11.13 21:13:

Kkozelik - názor kamarádky Vám neberu, ale stejně jako my nemůžeme hodnotit práci závoráře, Vy těžko můžete hodnotit "pohodovost" práce učitelky. Přiďte se někdy podívat, jak musím jeden člověk ohlídat 25 prcků od 3 do 6 let, hlídat bezpečí, do toho s jednou skupinou malovat, s druhou cvičit pohádku, s dalšími hrát didaktickou hru a mezitím hlídat, kdo co vytahuje, neuklízí, kdo se kde nepohodl a jak to řeší, kdo jak drží hračku nebo pastelku, kdo se byl vyčůrat a neumyl si ruce, kdo jak dodržuje pitný režim a dalších deset věcí.

kkozelik*
hodnocení

Na závoráře koukám z baráku, takže vím co dělá, respektive nedělá. Tak si nechte chytré prupovídky.

Kamarádka vystudovala pajďák, nastoupila před 2 roky do práce a nestěžuje si. Až na to, že musí vstávat každý den velmi brzo protože dojíždí. Je to pohodová práce.

Co se týče drah, tak bych vyházel všechny lidi, které zastoupí počítač, automat nebo stroj. V Rumburku jsou dvě prodavačky lístků. Dohromady chtěj 40 klacků hrubého plus udržba budovy, nájem atd. Jsme na 50ti. Stačil by jeden automat ikdyby za 100 tisíc. Je to investice, která se vyplatí. To samé se stahovači závor. Všechny vyházet a nahradit automatikou.

praivo*

A když se automatika pokazí a nebude nikdo, kdo by ji hned opravil, tak co? Lidi mají svůj význam.

A když se ti nelíbí názory jiné, než je ten tvůj, tak nezakládej takovéto dotazy.

eulalie*

Kkozelíku, a čím se živíte vy sám? To nám asi raději neprozradíte, což? Ale jak tak koukám, celý den jste na PC a průběžně reagujete na odpovědi na svou otázku, takže se zřejmě v práci taky nepředřete. Vy byste měl nastoupit jako poradce do vlády. Všemu rozumíte, jste všehoznalý, to by byla paráda v tom našem státě. Pěkně byste poradil ministru práce a sociálních věcí, koho zaměstnat a koho ne, ušetřil byste finance a rozšířil už tak dost veliký houf nezaměstnaných. A je na vás vidět, že se vyloženě nudíte, kibicujete a hledáte, do čeho byste tak ještě slovním jedem rýpnul...

Kozelíku, docela by mě zajímala Tvá profese, zda ji skutečně děláš, případně, čím se živíš. Povíš nám to? Je klidně možné, že pokud lze Tvá profese nahradit automatikou, což silně propaguješ, i kdyby to stálo 100 tisíc, tak se to vyplatí, může se lehce stát, že 1 Kozelík klidně rozmnoží řady nezaměstnaných na úřadu práce. Nepřej ostatním, co bys jistě pro sebe nechtěl. Daleko raději si koupím lístek na vlak od usměvavé paní pokladní, vím, že mi prodá správný a za správnou částku, než čekat, co mi vypadne ze studeného stroje, zda mi vrátí zbytek peněz, zda jsem to dobře navolila apod. Třeba jsi jiný, ale když mám mluvit za sebe, mám kontakt se slušnými lidmi ráda. Proto třeba v supermarketu neplatím u studených samoobslužných kas, ale raději si vystojím frontu u paní pokladní. Jaga.

hodnocení

1x

Tak mě napadlo, jak úžasnou práci-nepráci má takový dopravní pilot. Jen odstartuje a pak až do přistání jen sedí a kouká z okna, občas na přístroje. Sem tam seřídí nějakou páčku. A ještě se zadarmo podívá po světě. Prostě havaj. A za jaké peníze! *haha* :) *haha*

hop®

Jo, anebo můj kamarád "Krtek", strojvůdce v pražském metru.

Jen kouká na displej od palubního počítače, hraje si s joystickem pro rychlost a občas zmáčkne čudlík pro spuštění hlášení pro cestující. A když ho to přestrane bavit, tak přepne na autopilota.

Ale z druhé strany: světlo - tma, pořád dokola. Neustálá školení a praktické zkoušky - co dělat v případě, že vše nefunguje tak jak má (výpadek proudu, povodeň, sebevrah v kolejišti), někdy i "zkouška ohněm" když se něco opravdu stane. Docela DOST velká zodpovědnost za "náklad". Naprosto nepravidelné směny. Navíc musí dokonale znát mašinu (= celý vlak), aby byl v případě poruchy schopen provizorně opravit a dojet aspoň do stanice (odtahovka se tam blbě dostává) případně všechny cestující "vyndat" z vlaku a bezpečně kolejištěm dovést do stanice. Docela psycho...

Peněz má určitě víc než já, ale nezávidím a neměnil bych...

radil*
hodnocení

0x

Můj názor je ten, že hodnotíš něco, o čem nemáš ani páru. Srovnáváš nesrovnatelné. Nemám šajnu o práci knihovnice ani o jejím platu, přesto si nedovolám říct, že se kope do zadnice za stejné peníze jako já. To samé prodavačka v nábytku. Ty víš, co dělá, když je vzadu? Může něco vykládat, přesouvat, připravovat. Nehodnoť, co jsi sám nedělal. Nejdříve to zkus.

Podobný názor mívají dělníci vůči THP. Většina z těch, kteří "povýšili" do stavu THP s radostí vzpomíná na dělnická léta a znám i takové případy, kdy se vrátili, protože prostě zvládali perfektně manuální práce, ale nedokázali zvládnout stres a větší zodpovědnost.

kkozelik*
hodnocení

Prodavačku nábytku mám v rodině. Vždy mě udivilo, že si stěžuje, že se v práci NUDÍ. Jasně musí vytřít, vybalit zboží, atd. ale 80% času tráví za pultem s notebookem a surfuje po netu. Někdo si stěžuje, že je v práci sedřenej jak kůň, že sotva přileze domů a někdo že se nudí. Není to srandovní? Co se týče knihovnic - i 6 hodin denně trávím v knihovně (studium).. jedna zrovna šmejdí po novinách.cz a zbytek si povídá o mazlíčcích. Nevšiml jsem si že od otevíračky by udělali něco pro knihovnu. Bydlím hned vedle boudy pro "stahovače" závor. Nudí se tak, že celém širokém okolí je shrabaný poslední list. Dokonce i tam kde nemusí.

Proč se lidi nesnaží mít takovéhle super práce? než studovat do 25let a pak makat jak šroub na nějaké vedoucí pozici? Mít stres ze zodpovědnosti? atd? Já raději o pár tisí míň, ale v klidu si okopávat záhon z nudy vedle své boudy pro stahovače.

Nic nenamítám proti kancelářským pracem.

radil*

Proč se lidi nesnaží mít takovéhle super práce? než studovat do 25let a pak makat jak šroub na nějaké vedoucí pozici? Mít stres ze zodpovědnosti? atd? Já raději o pár tisí míň, ale v klidu si okopávat záhon z nudy vedle své boudy pro stahovače.

- Na tuto otázku si můžeš odpovědět pouze ty sám. Proč se lopotíš se studiem zavřený 6h denně v knihovně a nejdeš dělat do té buďky, když se ti to tak líbí. Jinak, pokud ti platový rozdíl v desítkách tisíc přijde zanedbatelný, v podstatě by ti mělo stačit někde na poloviční úvazek uklízet. Budeš pak mít tolik volného času, že nebudeš vědět co s ním. Bohužel, vzhledem k financím toho ani moc dělat nebudeš, protože skoro každý koníček něco stojí.

Nudit se za pár šupů - to je super práce? Radši budu něco dělat a brát měsíčně o pár desítek tisíc víc.

lidus*
hodnocení

0x

Vzpomínám si když jsem v knihovně byla na brigádě, ono to může opravdu vypadat, že se tam nic nedělá ale pravda to nebyla před lety a myslím, že není ani dnes. Neustále se knihy přeskládávaly, přerovnávaly, kontrola kdo měl vrátit a nevrátil, vypisování upomínek, chystání knih kdo si nějakou objednal a spousta dalšího. Ale dám vám za pravdu, prodavačka, dělník u pásu... se asi nadělají víc. Tak vystudujte knihovnickou školu a máte teplé místo "bez práce", plat ale rozhodně nebude ani průměrný.

wau
hodnocení

0x

Plat v knihovně? Naprosto mizerný, kolem 12k hrubého. Samootný člověk má co dělat aby vyžil. Stále je co dělat, jak už řekla liduše. Ještě bych doplnil neustále exkurze a akce pro školy mimo otevíračky, praktikanti, nové styly řazení, fura byrokracie. Dále doplňovaní a vyřazování knižního fondu. Je třeba umět s tituly poradit, neustále dočítat literaturu. Osobně bych tohle nedělal ani za mnohem větší peníze. Jestli máš ale zájem, jak už tu někdo řekl, klidně se hlas u nich o místo. Pokud v knihovně dřepíš denně 6 hodin jak píšeš si přesně jejich člověk.

hodnocení

0x

Kdyz uz si vydelavat praci, je lepsi hodne penez za malo prace, nez naopak.

A ze je to nespravedlive? *smich*

kkozelik*
hodnocení

Porovnejte stahovače závor a třeba švadlenu v nějaké textilce.

eulalie*
hodnocení

0x

Prosím vás, a vy jste někdy jako výpravčí nebo stahovač závor pracoval, že tomu tak rozumíte a můžete hodnotit, jestli v práci pracuje nebo hongá nohama. Podle toho, jak jste formuloval svůj dotaz, tak soudím, že o tom víte naprosté houby s voctem a jen jste ze sebe udělal Američana za Vysočan, co do všeho mluví, jelikož tomu "přeci rozumí". Ale opak je pravdou. Nerozumíte tomu ani za mák... Navíc zapomínáte, že např. prodavačky v nábytku platí jejich zaměstnavatel, a tím rozhodně nebude stát, jako např. u poslanců či senátorů. Takže jestli to nevadí soukromému zaměstnavateli, že mu tam ty prodavačky jen tak 8 hodin v práci nic nedělají a on je platí, proč to vadí vám?

ramf
hodnocení

0x

Včera mne shodou okolností napadlo něco podobného, když jsem prosklenou výlohou pozorovala dva prodavače prodejny Hyunday. Sedeli v bílých košilích u stolečků s PC, před nimi 7 nových nablýskaných aut a nikde žádný zákazník. Vypadali, že se flákají, ale po přečtení této diskuze měním trochu názor. Ale plat určitě mají nadprůměrný...za menší dřinu než pokladní v kořistnickém hypermarketu.

k2

Ale plat určitě mají nadprůměrný...

Z ceho tak usuzujete? Jako vetsina prodejcu maji pravdepodobne i tito nejakou zakladni slozku+provize z prodanych aut. Neprodaji-li nic, tak si o tom nadprumeru muzou leda nechat zdat.

narf

Usuzuji tak z toho, jak vypadali: že 1. - jsou to chlapi kolem 35-40 (nejlépe placená část obyv.), a pak 2. - ta firma: Když prodají za den 1 Hyundai - marže nebo něco = vyšší než půjčit 5 - X knížek, když se probírala ta knihovna. Třeba se mýlím, ptát se "Pane prodavači kolik berete" je ale blbé :).

k2

Když prodají za den 1 Hyundai...

Prave jste popsal sen kazdeho prodejce aut. Akorat, ze auta nejsou housky na krame.

Prodejcu Hyundai je v CR asi 59 (pokud sem dobre pocital).

Viz napr. zde: hyundai.cz/...

Novych vozu Hyundai se v CR mesicne proda prumerne rekneme 1300.

Viz napr. zde: autoperiskop.cz/...

Pri 22 pracovnich dni to vychazi prave na 1 auto denne na 1 prodejce.

k2

1300/mesicne je dost optimisticke.

Letos budou radi za 14tis/rok (Dle odkazu zatim 13023 ks.)

vybermiauto.cz/...

Ale i tak, byli tam pry 2, tak to mame 0,5auta/den/osobu.

O cisla ale koneckoncu nejde. Jde o to, ze jako kazdy clovek pracujici za zaklad+provizi z prodeje, se musi i prodejce aut sakra otacet, aby zakaznik nesel ke konkurenci (a pri tolika prodejcich se vyplati si zajet par kilometru pro slevu)

takima
hodnocení

0x

Vystudovala jsem jak říkáte knihovnickou školu. Šla jsem pracovat do knihovny.Dojížděla jsem denne hodinu do práce.Moje práce zahrnovala,úklid,třídění knih, zapisování do sytému,když bylo potřeba zanést knihu do katalogu,vymýšlet vhodné uvedení knihy a její stručný obsah,tak aby to zaujalo čtenáře (pamatujete malé kartičky v katalogu? ),upomínky, balení knih,vymýšlení soutěží a vzdělávacíh programů pro děti... to vše za výplatu ,která v té době byla jen o 70 Kč větší než byla podpora...Vyjížděla jsem ráno, vracela se večer,jízdné mi nikdo neproplácel...Vydržela jsem tři měsíce...

pb®
hodnocení

0x

Prostě takové práce jsou a je rozhodnutí každého, co vystuduje s zvolí si za práci. Třeba mám známého vysokoškoláka, který pracuje v Praze za 18 000Kč čistého. Když jsem to slyšela, spadla mi čelist, protože by mohl mít mnohem víc. A víte co říkal? Hele, já vím proč tam jsem. Práci mám minutu od baráku 8-16hod, takže můžu hodně času trávit s rodinou a na zahrádce, mám svůj klid a když potřebuju, vydělám si peníze jinak. Prostě jsou práce, kde někdo musí být, i když zrovna není co dělat. Třeba můj známý doktor v nemocnici, si na noční službě skládá modely letadel. Být tam musí a když zrovna není žádný případ, není tam co dělat. Nefér mi to nepřijde, je každého věc, co bude dělat.

hodnocení

0x

Na rozdíl od ostatních vám to nebudu rozporovat. Ano, jsou zaměstnání, kde je možné mít totální pohodu a jedná se jak o místa mizerně placená, tak o místa s platem velmi slušným. Stejně tak se můžete dřít od rána do večera a opět možná odměna je v ohrommném rozpětí.

Je to jako s košilí, můžete ji koupit kvalitní za 250 Kč a stejně tak hadr za 1000 Kč. Řeči o nějakém spravedlivém trhu práce jsou samozřejmě blábolem. Žádná spravedlnost tu není. Neexistuje žádný Centrální mozek lidstva, který by spravedlivě ohodnotil a nacenil každou práci. Je to mimo jiné o známostech, vychytralosti, náhodě.. Můžete dělat tutéž práci se stejným vzděláním za 10 i 50 tisíc.

Proto se musím smát, když se vedou boje o každé procento daní, přitom už na samém počátku jsou hrubé neopodstatněné řádově vyšší rozdíly v hrubých příjmech.

buss
hodnocení

0x

Tak si ji najdi také, třeba toho stahovače a a když nestáhneš a bude průser, tak také budeš sedět v teple. Podat návrh obci na šetření, dvě knihovnice propustit. Co si platí soukromník je jeho věc. Můžeš kafrat akorát obci a státu. Můžeš si (zatím) vydělat neomezeně, tak do toho. Ale kdybys to uměl, tak tady není tento dotaz. Nebylo by spravedlivé, aby všichni jedli stějně, chodili v montérkách ...?

doplněno 26.11.13 20:44:

A umí si představit, že naše pekařka v dojčlandu má přes 2 000 €U v teple a ještě může uzobávat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]