Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
stojíme před velkým problémem. V červnu se bude ženit syn. Mají s partnerkou postaveno, pěkné zdravé děcko a tak to chtějí zpečetit svatbou. Nejsme proti tomu, syn už nás zatím neoficiálně pozval, ale současně nám sám řekl: "CO BUDETE DĚLAT S BABIČKOU?"
Je to rozumný dotaz, všichni víme, že kvůli špatnému zdravotnímu stavu a těžké demenci se skutečně nebude moci zúčastnit. Ale nevíme, kdo by ji pohlídal. Sama být už nemůže. Ti, kdo by připadali v úvahu, budou na svatbu rovněž pozváni. A jinak nemám nikoho, kdo by o to stál a o babču se na jeden den postaral.
Vím, že existuje tzv."odlehčovací pobyt", aby si pečovatelé od té osoby odpočinuli. Ale na jeden den, ráno tam a večer zpátky, nám ji zaručeně nikde nevezmou. Je to všude tak na týden. V okolí neexistuje žádná pečovatelská služba, která by se postarala. Maximálně dělají nákupy, vozí obědy. Ale nic víc. A na celý den by k nám asi žádná ošetřovatelka nešla. A po pravdě, nebylo by mi ani vhod mít v domě po celý den samotného cizího člověka.
Možná někdo z vás stál před problémem,co se starým nemohoucím člověkem na jeden den. Kdo Vám jej obstaral? Je ještě hodně času, ale chceme vědět raději dřív, jak toto zařídit.
Děkuji za Vaše rady. Jaga.
K nám domů občas chodí pracovnice místního Domu s pečovatelskou službou. Nechodí hlídat, jen vyřizujeme administrativu, ona obhlédne situaci a tak. Při poslední návštěvě mi důrazně kladla na srdce, že musím z hlídacího kolotoče co nejčastěji vypadnout. Ptala jsem se, jak to mám dělat. Odpověď tak jednoduchá nebyla. Ale dozvěděla jsem se, že na občasné hlídání je možné požádat přímo ten DPS, a to na dobu do asi 15 hodin, kdy pečovatelkám končí směna. Na pozdější dobu jsem dostala tipy na pečovatelky v důchodu, které občas vypomohou a trochu si přivydělají.
Vy bydlíte, Jago, na vesnici. Navštívila bych sociální odbor městského úřadu vaší obce s rozšířenou působností. Ta má v kompetenci péči o staré lidi celého regionu. Samozřejmě adminstrativně, ale mohli by pracovnící sdělit nejbližší zařízení, které poskytuje víc než jen dovoz obědů. Kdybych neuspěla, psala bych na kraj...
Také si myslím, že by pomohla Charita. Možna civilní pracovnice, možná řeholní sestra. S řeholní sestrou (sice jeptiškou, ale zdravotní sestrou) mám výborné zkušenosti z doby, kdy k nám chodila maminku rozcvičovat. Já byla ještě v zaměstnání, ona měla půjčený klíč.
Také by se mi moc nelíbil cizí člověk v baráku, ale zrovna těchto pečovatelek a řeholních sester bych se bála ze všeho nejméně.
Pak sem napište, jak to dopadlo, problém mě velmi zajímá.
doplněno 24.11.13 20:12:V nejhorším je možné uspořádat svatbu co nejblíže vašemu bydlišti. A pak tam bude ten, co na svatbě bude dělat šoféra, občas s někým zajíždět na kontrolu a nejdůležitější opataření.
JInak sama s jistým smutkem vnímám, že obecní a krajské rozpočty pamatují skoro na všechny, jen na hodně staré lidi minimálně. Nezávidím dětem nová hřiště a pestré Dětské dny, nezávidím akce pro sportovce a sportovní fanoušky, mám ráda městské slavnosti (bez ohňostrojů!). To jsou ale všechno akce, často zbytečně drahé, kde se dobře fotí, kde se stříhají slavnostně pásky a pak se o tom píše v novinách. Koho zajímá nějaká pokaděná bábina, že...?
Jago, svatba bude jistě o víkendu. Nedalo by se najít nějakou paní, nejlépe zdravotní sestru, pečovatelku, pracovnici v domově důchodců, prostě někoho, kdo má praxi se starými lidmi a na ten den ji nastěhovat, za úplatu, k vám? Já bych se zeptala na sociálce, v domově důchodců, v charitě. To by mohlo být řešení. I na chvíle potřeby v budoucnosti. Nemáš to snadné a jsi obdivuhodná.
Nemyslela jsem, že by stacík nebo někdo k vám vyslal svou pracovnici, ale dohodnout se soukromě. Takovou jako fušku.
Já myslel že to pokračuje: Možná někdo z vás by mohl se nám o ni postarat...
No mi máme naštěstí dost známých a kamarádů co zároveň nejsou rodina, tak snad by se to dalo. Nebo někdo z jiného kolena. Rodina je rozlehlá, takže kdyby se mi ženil syn /čas už na to má syčák!/, tak třeba z manželčiny strany bratr švagrové nebo tak něco.
Jago,na odlehčovák by Vám ji měli vzít právě podle pořeby.Zajděte do zařízení a poptejte se.V našem berem třeba i na 2hod.
doplněno 25.11.13 10:04:Zajděte na tu sociálku,tam mají přehled o službách.V každém větším městě určitě něco takového je.Máme taky určený věkový rozsah a potřebnost,přesto se snažime na tuto krátkou dobu vyhovět.
Děkuji vám všem za zájem o můj problém. Slyšela jsem kdysi něco o stacionářích pro staré lidi, kam jsou lidé přijímáni jen na den /bez spaní/. To by bylo to pravé. Ale nevím, kde v našem okolí bych to našla. Podívám se na netu a oslovím ten soc. úřad. Pořád věřím, že se něco najde, času máme naštěstí ještě dost.
Ještě jednou všem dík. Jaga.
Tak jsem našla stacionář, asi 20 km od nás, jenže mi brzy spadla čelist. Je to pro mentálně postižené osoby nejvíce do 55 let. To už je babička dávno "za zenitem". A od PO do PÁ od 6 do 16,30. A svatba bude zřejmě v sobotu. Tak jsem zase tam, kde jsem byla, tedy u nuly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.