Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. K 15.11. mi byl ukončen pracovní poměr. Tak jsem se zaregistroval na uřadu práce. Dnes mne začalo hodně bolet koleno.Když bych šel marodit jak to vlastně bude? Když nejsem zaměstnaný a jak to bude s výší nemocenské. Co ktomu je zapotřebí doložit? Děkuji.
Dobrý denPokud jste veden na ÚP,to je jako kdyby jste pracoval/a/.Tudíž,na úřad donesete neschopenku od vašeho lékaře.
Kdybyste se mohl domluvit s lékařem, aby Vám vystavil neschopenku s dnešním datem, dodržíte ještě 7denní ochrannou lhůtu. Neschopenku byste odevzdal svému bývalému zaměstnavateli. Nahlásil byste na ÚP, že jste nemocný (co chtějí doložit, by Vám řekli). Prvních 21 kalendářních dnů byste marodil zadarmo. Od 22. dne nemoci (pokud by byla tak dlouhá) by Vám OSSZ začala platit nemocenské dávky, jejichž výše by se počítala z výdělků u bývalého zaměstnavatele.
Pokud byste měl neschopenku nejpozději k 22.11. (tedy v ochranné 7 denní lhůtě), bylo by to jak píše inžinýrka. Myslím si, že prvních 21 dní nemoci byste pobíral podporu a poté nemocenskou.
Pokud budete mít neschopenku od 23.11. a dále (ochranná lhůta skončí), budete normálně pobírat podporu v nezaměstnanosti a neschopenku doložíte na ÚP pouze jako omluvenku, že se v době nemoci nebudete dostavovat na schůzky.
(Podporu budete samozřejmě pobírat za předpokladu, že na ni máte nárok. S podmínkami, výší a dobou poskytování podpory Vás asi na ÚP již seznámili.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.