Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak převést akcie z dědictví

Od: chalupar1978* odpovědí: 4 změna:

Zdědil jsem akcie a notář mě poslal do Centrálního depozitu cenných papírů, abych si je převedl na sebe. Když jsem však přišel do CDCP tam mi řekli, že oni převody nedělají a mám zajít do Fio Banky, která sídlí nedaleko. Tam mi oznámili, že to není problém, ale musím mít u nich účet a za činnost spojenou s převodem zaplatím: 1) 400.- za činnost + 2x290.- za převod akcií (mám akcie dvou společností, z nichž jedna má hodnotu 6.-Kč) + 40.- za založení účtu. Za dědické řízení jsem už zaplatil notáři cca 25.000.-Kč a např. nemovitost mi převede notář bezplatně.

Můj dotaz tedy zní: Má mi ty akcie převést CDCP, notář nebo nějaká banka, která z toho bude mít, dle mého názoru, neoprávněný zisk?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Na tohle není jednoduchá odpověď a doufám, že někdo další odpoví lépe, než já.

Původně byly akcie (předpokládám z privatizace) v RMsystému, ze kterého se pak automaticky převáděly do toho centrálního čehosi. Podle mne se jim po proběhnutí dědického řízení majitel změnil, tedy majitelem jste Vy. Když si těch akcií nebudete všímat, zůstanou tam ve stávajícím stavu a budou Vaše.

Ovšem nedá se tam s nimi nijak manipulovat. Kdybyste je chtěl prodat, musel byste si založit účet u někoho, kdo s nimi může obchodovat. Těch obchodníků je pár, zřejmě FIO, ČS a další. U někoho takového je nutno zřídit účet a akcie do něj převést. Za správu účtu se ale platí poplatek (stejně jako pak za pohyby s akciemi).

Takže jestli si to nepředstavuji špatně (což vůbec není vyloučeno), tak jestli s akciemi dosud nikdo nehýbal a nechcete s nimi hýbat ani Vy, nemusíte dělat nic a budou Vaše v depozitu. Jestli s nimi někdo hýbal, budou v nějakém účtu; ale to asi nejsou, to by Vás neposílali do depozitu. Až s nimi budete chtít něco dělat, zřídíte si účet, akcie se přesunou do něj a Vy za ten účet začnete platit.

Ale možná je už zas všechno jinak, radši si to ověřte.

stirecek*
hodnocení

2x
V podstatě máte dvě možnosti. Jestliže jste zapsaný jako dědic a s akciemi obchodovat nebudete, můžete je nechat tam kde jsou a nic platit nebudete. Pokud je ale budete chtít prodat, teprve potom je musíte převézt z centrálního uloziste k nějakému obchodníkovi s cennými papíry. Nemusí to být zrovna Fio, těch obchodníků je celá řada. Já jsem kdysi převáděl akcie k Brokerjet České spořitelny a bylo to zcela zdarma. Bylo to někdy v roce asi 2005, nevím přesně, musel bych se mrknout. Účet u brokerjet jsem měl již založeny z dřívějška, nic se za to neplatí ani neplatilo. Platí se jen za obchod určité procento. Taky je ale nutné říct, co je to za akcie, protože ne se všemi se obchoduje na burze, některé je nutné prodat přes RM systém a některé se neobchoduji vůbec. Já mám dodnes na Bahamach cca 350 tis.
doplněno 24.11.13 13:07:

Centrální depozitář cenných papírů, a.s. (dále jen CDCP) převzal v polovině roku 2010 evidenci cenných papírů Střediska cenných papírů (dále jen SCP) a nadále pokračuje v jejich vedení. Jeho činnost se však již neřídí podle zákona č. 591/1992 Sb., o cenných papírech tak, jak tomu bylo u SCP, ale především podle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu.

To s sebou přináší i změny nejen pro odbornou veřejnost, jako jsou obchodníci s cennými papíry nebo emitenti emisí akcií, dluhopisů a jiných investičních nástrojů, ale i pro samotné majitele zaknihovaných cenných papírů. Odpovědi na většinu otázek spojených s těmito změnami naleznete na internetových stránkách CDCP www.cdcp.cz, v záložce Široká veřejnost, oddíl Často kladené dotazy.

Pro majitele zaknihovaných cenných papírů je největší změnou skutečnost, že nemohou komunikovat s CDCP přímo, tak jak byli zvyklí s SCP, ale veškerá jejich komunikace musí probíhat prostřednictvím účastníka CDCP, kterého si vyberou. Seznam účastníků je rovněž na internetových stránkách CDCP. Mezi účastníky CDCP patří většina českých bank a dále někteří obchodníci s cennými papíry. Banky i obchodníci s cennými papíry poskytují své služby spojené s vedením účtů s cennými papíry na svých pobočkách po celé republice. Proto i v malých městech je možné navštívit některou z poboček příslušného účastníka a informovat se o možnostech a podmínkách vedení majetkového účtu.

Prostřednictvím účastníka CDCP, se kterým majitel cenných papírů uzavře smlouvu o vedení majetkového účtu a který zajistí převedení majetkového účtu pod své vedení, je možné

- získat výpis z majetkového účtu

- opravit údaje o majiteli cenných papírů (jméno, adresa bydliště)

- nakoupit nebo prodat cenné papíry

- vyřídit dědictví

- získávat výnosy z cenných papírů (dividendy, úroky)

- získávat informace o emisích cenných papírů.

Za služby spojené s vedením cenných papírů si účastník CDCP účtuje poplatky, které však mohou být u účastníků rozdílné. CDCP nevybírá poplatky za emise, jejichž emitent je v konkurzu nebo likvidaci, pokud se o tomto stavu emitenta dozví.

Majetkové účty, které zatím nebyly převedeny pod vedení účastníkem CDCP, se nazývají "nezařazené účty"nebo též "nezařazená evidence". CDCP na nich v souladu se zákonem vykonává jen příkazy zadané emitenty cenných papírů nebo příkazy orgánů státní správy.

Zda-li má osoba (fyzická či právnická) veden účet v nezařazené evidenci CDCP, je možné zjistit na internetových stránkách www.eisb.cz v záložce Bezplatné služby a to pouhým zadáním rodného čísla nebo IČ společnosti. Nezařazené majetkové účty, které se v průběhu let v důsledku zrušení emisí vyprázdnily, CDCP každý měsíc ruší.

Pokud je osoba přesvědčená, že je vlastníkem cenných papírů, ale její účet není evidován v nezařazené evidenci a neví, pod kterým účastníkem může být účet veden, může si podat dotaz na CDCP prostřednictvím některého z účastníků CDCP. CDCP prostřednictvím účastníka osobě sdělí, zda je majitelem účtu s cennými papíry a pod kterým účastníkem je její účet veden.

lidus*
hodnocení

0x

Nevím jak to má být podle práva ale mám pocit, že váš notář si to chce usnadnit, při našem dědickém řízení vše dělal notář (přepis akcií, rušení břemen). Na schůzce se dohodlo kdo akcie získává a na další bylo vše hotové.

buss
hodnocení

0x

No oni v tom notáři tápou. Pokud vy nevíte, u koho akcie jsou tak je to spíše na notáři. Po zesnulém se nenašly žádné dokumenty? Přes FIO s usnesením v ruce (či jiného obchodníka) se dostanete k CDCP, investiční společnost. Sami už nemůžete, to padlo s SCP. Tam vám mohou i poradit, jak s nimi nakládat, poplatky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]