Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
jsem drobný podnikatel, zákazníkovi jsem poslal zboží při platbě převodem na jeho adresu, bohužel mu dorazilo dříve, než stihl platbu provést, nic to ale nemění na tom, že on má moje zboží, já důkaz (podací lístek) a on neuhrazenou fakturu.
Jen nyní nevím, vzhledem k její výši ( 1500 Kč), na koho se obrátit? Která inkasní společnost se bude touto částkou zabývat? Je mi jasné, že dotyčný ve finále zaplatí 5x více, ale to je jeho problém, na neurazenou fakturu byl upozorněn 5x, emailem, telefonicky, dopisem...
Děkuji
Zdravím,
byl jsem v podobné situaci. Neuhrazená faktura za webové služby za 3500,-. Dokonce jsem byl předvolán na policii, protože dotyčný si byl stěžovat, že jsem po něm vyžadoval platbu.
Rok jsem pátral o správném postupu při tak "malé částce". Inkasní firmy se tímto nechtěli zabývat a pokud ano, tak v případě že by se jim nepodařilo částku vymoci, zaplatil bych jim 1000,-.
Můžete se obrátit na soud se žalobou na plnění. Soud může vydat platební příkaz, ale ten se může jednoduše zrušit dlužníkem. Pak může být jednání, kde budete muset před soudem prokázat veškerá svá tvrzení. Musíte mít smlouvu, různá potvrzení apod.
Jestli budou podklady v pořádku, to vám poradí právník a v případě že u soudu neprokážete právo na platbu, platíte vše.
Dospěl jsem k závěru, že to za to nestojí.
"U nás je bordel ve všem..." Pokud jako obchodník při platbě převodem odešlu zboží dříve než si ověřím přijetí platby, je to opravdu trošku nepořádek. Zákazník může tvrdit, že od Vás dostal prázdnou krabici (nebo cihlu s odpovídající hmotností), Váš podací lístek o obsahu zásilky nic moc neřekne. Říká se, že za blbost se platí, na Vašem místě bych tu ztrátu patnácti stovek bral jako jakési "školné" a pro příště bych si udělal pořádek v obchodování.
Já to měla podobné, za provedené a poslané grafické práce .. - faktura po termínu - a klient se na dlouhé měsíce odmlčel.. AŽ když jsem mu poslala "rádoby oficiální mail", že jsem ho zapsala do registru dlužníků, a že z toho bude mít do budoucna při jakékoliv žádosti o půjčku problém, a že bude dohledatelný jako dlužník a nové klienty nezíská,, tak se ozval a peníze opravdu uhradil.. Záleži na tom, jak moc chytrý Váš zákazník je, máte adresu, myslím, že to z něho dostanete, u mě byla výhoda, že to byl také podnikatel..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.