Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Jsem pečující osoba o osobu blízkou pečující déle než rok. V únoru mám termín porodu. Budu mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Pečovatelství se mi započítává na důchod a platí se mi sociální a zdravotní. Děkuji
Péče o závislou osobu je tzv. náhradní dobou pojištění, ale je tím míněno pojištění důchodové. Pro nárok na PPM musíte splnit dobu nemocenského pojištění, a to ve dvou letech předcházejících nástupu na PPM mít aspoň 270 nemocensky pojištěných dnů. Doporučuji Vám, abyste se zastavila na nemocenském oddělení Vaší OSSZ. Referentka Vám řekne přesně, jestli podmínku nároku na PPM splňujete nebo ne, případně kolik dnů Vám chybí. Snad byste se mohla domluvit s někým známým, aby Vás na potřebnou dobu zaměstnal aspoň na zkrácený úvazek tak, abyste měla nárok aspoň na 2.500,-- Kč měsíčně a tím to bude nemocensky pojištěná činnost. Problematika je trochu složitější, než lze vypsat na otevřeném fóru, ale toto by mohla být cesta. Kdybyste se zaregistrovala, mohu Vám víc napsat do vnitřní pošty.
Jak správně píše výše Inzynyrka, pro přiznání PPM byste musela splnit dobu účasti na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech.
K tomu je potřeba splnit další podmínku, jíž je účast na nemocenském pojištění v době vzniku nároku na PPM, případně byste musela na PPM nastoupit v ochranné lhůtě (maximálně 180 kalendářních dnů od zániku posledního nemocenského pojištění).
V době péče o osbu blízkou za Vás stát hradí pouze zdravotní pojištění Mylně se domníváte, že v době péče o osobu blízkou za Vás někdo hradí sociální pojištění. Stát za nikoho nehradí sociální pojištění. Proto nejste účastna na nemocenském pojištění.
--- Popis situace na mne působí dojmem, že podmínky pro přiznání PPM nesplníte. V takovém případě byste měla nárok na rodičovský příspěvek - od porodu do 4 let věku dítěte.
Pokud by však bylo možné vyměřovací základ stanovit u otce dítěte (zjednodušeně - pokud by podmínky pro přiznání PPM splnil on), mohla byste měnit variantu a výši rodičovského příspěvku.
Přesné informace získáte na místně příslušné OSSZ (PPM) a na kontaktním místě úřadu práce (rodičovský příspěvek).
--- Odkazy:
Peněžitá pomoc v /... (PPM, web ČSSZ)
Rodičovský příspěvek (portál MPSV)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.