Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Pracoval jsem ve společnosti jako zaměstnanec. Začátek ode dne 3.9. ukončení 15.11. Zaměstnavatel mi neprodloužil smlouvu a podepsal jsem že jsme se vzájemně dohodli na ukončení pracovního poměru ve smyslu paragrafu 66 zrušení pracovního poměru va zkušební době. Přišel jsem na uřad práce ale tam mi řekli že již od začátku budu brát jen 45% z čistého platu podporu. Je to správně? Když nemocenská je 60%. Děkuji.
Jaraz: píšete špatné informace. pokud by skončil z jakehokoli duvode ve zkušební lhůtě, musel by mít ve výpovědi text, "ukončeno ve zkušební lhůtě" a ne "dohoda" TEČKA. O tom se s Vámi nikdo nebude na UP bavit. pokud ukončíte pracovní poměr dohodou, budete dostávat pouze 45 % TEČKA
doplněno 20.11.13 19:26:takže pokud by jste našel nějaký důvod ve výše uvedených,můžete na ÚP operovat tímto. Vysvětlíte, že jste skončil z nějakého toho důvodu ve zkušební době. Zhodnocení,zda jej uzná pracovnice UP ( a dostanete "nekrácenou" nebo neuzná " a bude 45 % bohužel záleží pouze na ní.
Bohužel NE, tohle podléhá obligatornosti, ne správnímu uvážení. Zde nejde něco pracovnici vysvětlovat. Ta pouze sepíše zápis a navrh a ten se schvaluje. Zde je ve výpovědi napsáno DOHODA. Opravdu tečka, přes to vlak nejede. Ať si zajde k byvalemu zaměstnavateli a sepíšou nové ukončení bez udaní důvodu ve zkušební lhůtě. Zde bude mít nárok na 65% první dva měsíce, pak 55% a pak 45%. Opravdu tady je daný zákon neoblomný ani sebelepší empatií pracovnice UP. Prostě NE !
Další otazkou je: kolik byl jeho průměrný plat. pokud činil třeba jen 4.500( při poloviční pracovní době ) tak je zde 65% = 2925 podpora a pokud je 45% = 2025 .. tak nic, chtěl jsme napsat, zda má cenu to řešit. Tak ano má to cenu řešit je to 900.-
Zašel bych za zaměstnavatelem. Zaměstnavateli to může být jedno, pokud ho nepropustil on. Ve zkušební lhutě, to nemá vliv, zda odešel on nebo byl propuštěn. Jediná vyjímka je pokud to bylo dotované místo UP.
Doplnění dotazu: ... Mužu jako zaměstnanec podepsat smlouvu jiného znění abych měl větší podporu v nezaměstnanosti jako doposud? Děkuji. (viz poradte.cz/...)
--- Odpověď:
Váš zaměstnavatel přišel s návrhem dohody, na který jste přistoupil, ač to nebyla Vaše povinnost. Pracovní poměr skončil k dohodnutému datu a bývalý zaměstnavatel není povinen Vám nyní vycházet vstříc. Kromě toho není možné zpětně měnit již jednou uzavřenou dohodu.
Platí to, na čem jste se se zaměstnavatelem dobrovolně dohodl v původní dohodě.
Vy jste se přece vzájemně nedohodli, zaměstnavatel rozhodl sám a vy jste mu to jen hloupě podepsal.
Už se nedá nic dělat, bohužel,ale příště trvejte na výpovědi z organizačních důvodů, snižování počtu zaměstnanců apod. Když jste podepsal dohodu,podepsal jste, že s tím tedy souhlasíte. Je to škoda, příště si dejte větší pozor, co podepisujete. 45% není skutečně žádná sláva. Jaga.
Přestože mají svým způsobem pravdu všechny odpovědi, tazateli může pomoci pouze odpověď od Fidoneta (dávám bod), samozřejmě s výjimkou posledního odstavce: "zpětně"nelze dohodu měnit.
Ostatní odpovědi zbytečně tříští pozornost a ve stávající situaci tazateli nepomohou (snad si z nich může vzít poučení do budoucna).
ÚP má pravdu: Tazatel ukončil pracovní poměr dohodou bez vážného důvodu, proto mu po celou podpůrčí dobu bude náležet podpora ve výši 45 % průměrného čistého výdělku.
--- Jaraz: Vaše odpověď by měla smysl v případě, že by se o zrušení pracovního poměru ve zkušební době teprve uvažovalo. Pokud už pracovní poměr skončil, platí to, co je uvedeno v písemné dohodě. Po skončení již není možné dohodu "stáhnout"ani uzavřít novou již s uvedením vážného důvodu.
Důvod skončení pracovního poměru nelze doložit zpětně, vážný důvod by musel být uveden v písemné dohodě. Tzn., že Váš poslední odstavec je chybný.
--- Martinaa: Vaše odpověď, byť pravdivá, mezi zavádějícími odpověďmi situaci bohužel více znepřehledňuje. Tazatel podmínku pro přiznání podpory splnil, jinak by mu ÚP nepřiznal ani těch 45 % (proto mi Vaše odpověď přijde pro tazatele zbytečně matoucí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.