Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můžete někdo poradit ohledně důchodu.Děda je momentálně v předčastným v starobním důchodu,tak se chci zeptat zda může pracovat a tím si přivydělávat.
Děkuji za rady.
Když odkážu na zákon... Důchod bude trvale krácen. Ale není! pravda, že si nelze přivydělat. Lze pracovat na dohodu o provedení práce s limitem výdělku. Může podnikat, opět s omezením (v případě dobrých kšeftů s osobou spolupracující) a za jistých podmínek se pak důchod zvedne. A dále částku, ze které se nehradí zdravotní ai sociální pojištění.
Doporučuji se obrátit tam, kde dostanete relevantní informaci. Proč dávat na slyšela jsem...
Poživatel předčasného starobního důchodu podle § 31 zákona č. 155/1996 Sb, o důchodovém pojištění, si může bez ztráty důchodu přivydělat, pokud bude vykonávat nepojištěnou činnost, tedy takovou, kdy ze mzdy není odváděno pojištění. Je to buď dohoda o provedení práce (max. 300 hodin ročně pro jednoho zaměstnavatele, lze pracovat pro jakýkoli počet zaměstnavatelů současně, a zúčtovaná hrubá odměna z dohody nemí přesáhnout v měsíci 10.000 Kč, jinak podléhá odvodu) nebo dohoda o pracovní činnosti (případně pracovní poměr) malého rozsahu, což znamená, že v dohodě nebo v mzdovém výměru je jasně uvedeno, že mzda nepřesáhne v měsíci 2.499,- Kč (a současně si taky ve skutečnosti měsíčně nevydělá víc než 2.499 Kč, protože při 2.500 už mzda podléhá odvodu). Může to být taky práce, kdy odměna není stanovena vůbec, protože to vzhledem k charakteru práce nejde (rozsah dle potřeb zaměstnavatele), pak se hlídá měsíčně zúčtovaná mzda, která opět nesmí přesáhnout 2.499,- Kč, jinak se musí odvést pojistné a nahlásit zaměstnávání poživatele předčasného důchodu, což má za následek pozastavení výplaty důchodu po dobu trvání takového zaměstnání. Výplata důchodu se obnoví pouze na žádost důchodce.
Snad odpovím dobře, jsou tady ještě daleko zkušenější rádci, třeba mě doplní či opraví.
Slyšela jsem, že pokud nastoupí člověk do PŘEDČASNÉHO důchodu, nemůže si nijak přivydělat. Přivýdělek může mít teprve tehdy, když dosáhne věkově STAROBNÍHO důchodu.
Je to nakonec logické. Proč chodit do předčasného a dál pracovat, když mohu pracovat normálně /pokud práci mám/ a počkat si na ten řádný. Jaga.
jak píše jaga je to naprosto přesné pokud je předvčasný důchod nelze si legálně přivydělat jedině černota ale k tomu nechci navádět, jde si přivydělat oficiálně až zkončí předvčasný a dude normální starobní asi tak
Alileto, proč tazatele zbytečně (!?!) strašíte nepravdivou odpovědí (doporučuji doplnit si informace)?
Správně odpovídají pouze Buss (dávám bod), Inzynyrka (také bod) a částečně Vanek. Ostatní odpovědi jsem nahlásila jako chybné.
--- K dotazu: I předčasný důchodce má několik možností, jak zvýšit svůj příjem. Musí však jít o činnosti a příjmy nezakládají účast na důchodovém pojištění.
Takovými příjmy jsou příjmy z pronájmu nebo z investic, odměna z práce na základě DPČ s odměnou do 2.499 Kč měsíčně, odměna z práce na základě DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně.
Limit 300 hodin ročně u DPP se vztahuje na jednoho zaměstnavatele v jednom kalendářním roce. DPP však lze v kalendářním roce uzavřít více - u různých zaměstnavatelů. A v dalším kalendářním roce znovu ...
---
Další možností je podnikání jako OSVČ.
Pokud zisk nepřekročí určitou částku, nebude OSVČ hradit sociální (a tedy ani důchodové) pojištění. V r. 2013 jde o zisk do 62.121 Kč za rok, za každý měsíc nepodnikání se krátí o 1/12 (5.176 Kč).
--- Po dovršení důchodového věku už není výdělek nijak limitován.
___ Allieta: Odkud jste vzal/a informaci o neměnném vyměřovacím základu?
Pro ivzez:
Napište mi, kterou informací jsem tazatele podle vás měla postrašit.
Jakmile požádáte o předčasný důchod a je vám vyměřen, nemůžete už si ho žádným přivýdělkem zvýšit, můžete si pouze snížit jeho krácení - a to jsem se snažila ve stručnosti popsat. Nikde jsem netvrdila, že si nemůžete nějak přivydělat. Mluvila jsem pouze o výši důchodu. Tak nechápu vaši reakci.
Nikdo z nás není neomylný, možná jsem něco pochopila špatně, třeba mě poučíte, v čem se mýlím. Ale prosím konkrétně - co jsem uvedla špatně a jak to má podle vás být správně.
Jediná chyba, kterou v mojí první odpovědi vidím je ta, že jsem se nechala splést nadpisem dotazu a použila jsem termín částečný důchod místo správného předčasný důchod ("Lze přerušit pobírání částečného starobního důchodu...")
Ještě na doplnění: Od nástupu do předčasného starobního důchodu až do termínu, kdy by člověk měl nárok na řádný starobní důchod existuje ještě jedna možnost. Lze přerušit pobírání částečného starobního důchodu a nastoupit normálně do zaměstnání. Sice si tím člověk nezvýší základ pro výpočet důchodu (ten už je jednou pro vždy vypočten při nástupu do předčasného důchodu), ale má možnost si snížit krácení důchodu, které se počítá za každých započatých 90 dní chybějících do řádného termínu odchodu do důchodu. Takže pokud budete pracovat v období mezi nástupem do předčasného a do řádného důchodu jedno nebo více čtvrtletí a po tuto dobu nebudete pobírat důchod, zvýšíte si tím částku vypláceného důchodu (resp. snížíte si její krácení).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.