Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou někdo neví, jak je to po svatbě,když měl přítel dluhy, zaplatili jsme je. Je sice v registru dlužníků, ale už je všechno zaplaceno. Zajímalo by mě, jak by to bylo, kdybych si ho vzala a najednou by se třeba přišlo na to, že něco nemá zaplacené. Jestli by případná exekuce připadla i na mě nebo na můj plat. Nebo jestli to jde nějak právnicky ošetřit.
Nerada bych byla po svatbě nemile překvapená, kdyby se něco takového stalo...
Dobrý večer, měla jsem stejny problem, nakonec jsem priteli uverila, ze uz zadne dluhy nema a vzala si ho. Jak jsem byla prekvapena co vsechno zacalo vyplouvat na povrch. Ted uz jsem rozvedena a ikdyz ty dluhy byvaly manzel nadelal pred manzelstvim, tak je na muj majetek vypsana exekuce, protoze soudy a exekutori nezaznamenali, ze jsme se rozvedli, takze pokazde zprave od exekutora musim vse obvolat, psat sahodlouhe dopisy, ze uz nejsme manzele a ze uz spolu nebydlime, tudiz tu zadny majetek nema. Taky sem porad jezdi lide, kterym rekl, ze zde bydli a chteji po me penize, coz je taky docela neprijemne nekomu vysvetlovat, ze uz nejsme manzele a ze spolu nemame nic spolecneho. Dluhy, ktere nadelal pred manzelstvim by vas nemeli postihnout, ale zkuste se radeji poradit s pravnikem. Přeji vam spravne rozhodnuti.
Tomuto by měla zabránit předmanželská smlouva. Jestli s právní pomocí sepíšete "neprůstřelnou" smlouvu, nemusíte se o svůj majetek obávat. Máte-li s přítelem pevný, dobrý vztah, nemělo by uzavření této smlouvy vyvolat žádné rozepře ("Ty mi nedůvěřuješ?!"), naopak se ještě ujistíte, že jste oba zodpovědní lidé.
...do společného jmění patří závazky, které jednomu z manželů nebo oběma z manželů společně vznikly za trvání manželství...
To znamena, ze pokud by to byly dluhy vznikle pred uzavrenim manzelstvi, tak se vas netykaji.
Nicmene porada s pravnikem je namiste, pac tezko v manzelstvi budete odmitat platit manzelovi dluhy ci se fakticky vyhybat exekuci sveho majetku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.