Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl jsem se na situaci, která nastala. Byl jsem zaměstnán u obecního úřadu v rámci operační program lidské zdroje a zaměstnanost dotované EÚ na 6. měsícu, po 2 měsících mi dali pracovní obuv a monterky (do té doby jsem používál svou obuv a oblečení. Zaměstnání mi prodloužili o dálší 2 měsíce. Po ukončení žádají o zaplacení polovici s ceny obuvi z důvodu, že obuv je na 1. rok. Má zaměstnavatel na to právo. Děkují a přejí krásný den
Předejte jim proti potvrzení na kopoii písemnou výzvu k vyplacení opotřebení Vašeho oblečení a obuvi za první dva měsíce. Opotřebení ohodnoťte stejnou částkou, kterou po Vás vyžaduje obec.
Ale vážně: Podle mého názoru na toto obec právo nemá. Pracovní obuv i oblečení je jejím majetkem, takže bych jim obojí proti potvrzení vrátila.
Přijde mi nesmyslné, požadovat po nezaměstnaných doplacení pracovního oblečení + obuvi, (tedy věcí, jež by si sami nepořizovali).
Jak už rádci psali, je podstatné, zda o tom byla zmínka v pracovní smlouvě. A to jste podepsal.
Pokud to tam je a podepsal jste,máte smůlu. Pokud tam o tom nic není, oblečení bych vyprala, boty dobře vyčistila a donesla jim to zpátky. To by asi nechtěli, protože použité pracovní oblečení a obuv už si nikdo jiný nevezme. Proto raději chtějí peníze.
Nedejte se, záleží ovšem na tom, co je v té smlouvě. Nebo jim navrhněte, že na zaplacení bot nemáte peníze, ať Vás ještě 6 měsíců zaměstnají, abyste tu roční životnost bot plně využil.
Je fakt, že pokud to není moc a boty jsou pěkné, ještě je užijete. Ale je to věc, bez které jste žil i předtím, vyloženě ji nepotřebujete a tak bych se bránila tím, že bych boty vrátila. Ať je pan starosta půl roku ještě donosí. Jaga.
Tedy nejsem si jist. Uniformy pokud odcházíte taky musíte zaplatit. Na druhou stranu po vás chtějí jen polovinu a vy jste to přitom nosil 2 měsíce. Možná by to chtělo zkusit jim to vrátit, nebo trvat na tom, že jste to nikde nepodepsal, že vás neinformovali. Říct vám to mohli. Všechno je o komunikaci.
Nevím, zda na to mají právo, ale u oú mi to přijde divné, zvlášť, když jde o program zaměstnanosti dotovaný eu. Zaměstnat někoho, kdo nemůže najít práci a pak po něm chtít peníze je divný, ale jak píšou ostatní, pročti si smlouvu, mělo by to v ní být.
Jinak (Jago), o obnošeném prac.oděvu bych mohl vyprávět. Kdysi jsem končil u jednoho rádobypodnikatele a po 3/4 roce si nechal vrátit krom rozšlapaných smradlavých bot i seprané děravé tričko. . Nejspíš to vyhodil, protože pochybuju, že by se někdo neštítil vzít cokoli z toho na sebe.
kapon, má na to právo!
pochybuji, že v pracovní smlouvě, tak jak píšou někteří, budou řešeny pracovní pomůcky, které jsou výlučně majetkem zaměstnavatele. On je povinnen udělat vnitřní předpis "zásady přidělování a používání OOPP", kde je potřeba vyznačit na kartě OOPP druh atd. a podpis o převzetí.
Po celou dobu jsou OOPP vlastnictvím firmy. V případě ukončení je třeba OOPP vrátit, nebo se dohodnout jinak.
(po celou dobu se musí zaměstnavatel starat o čistotu těchto prostředků, v případě opotřebění, zničení, musí vydat nové, pokud zničení nebylo úmyslné)
I Vám přeji krásný den, i když v Pardubicích poprchává.
Milane mate pravdu, ale nema prece zadny narok chtit obleceni proplatit. Pochopitelne odev se musi vratit zamestanavateli, ale nikoliv za to jeste uctovat penize.
majsterione, to je to slovní spojení, ..pokud se nedohodnou jinak.
Proč by to nechtěl proplatit, když dotyčný bude souhlasit.. zkrátka dohodnou se..
Příklad, můj zaměstnanec dostává ošacení a rukavice co spotřebuje. Boty, když se domluvíme že jsou třeba. nepotřebuji na to žádný předpis. Ve velké firmě musí být předpis (u nás taky, jinak inspektorát dává pokuty), ale v malé firmě se domluvíme.
Před měsícem skončil kolega, měl boty asi půl roku. Jelikož to nešlo z mých peněz, jelikož nebyl nikdo, kdo by tak velké boty nosil, mávl jsem nad tím rukou.
Můj kolega zaměstnává 40 lidí v montérkách, dává je čistit, spravovat..ale zaměstnanci chodí v montérkách i domů, klidně si po odpolednách pracují v jeho montérkách..
to jde v malé firmě..ale při více lidech se to prodražuje..
(já jsem si snad ještě nikdy nekoupil monterky za svoje..)
To je zaměstnavatel kulihrach - vykuk. Vypadá to, že na vás bral půl roku dotace a místo pořádného pokračování pracovního poměru vás odbyli 2 měsíci. Ta dotace je proto, aby zaměstnavatel "netratil" na zapracovávání. Český podnikatel to ovšem řeší po česku...Žádné placení pracovních pomůcek - tedy pokud si je nechcete nechat - vyprat , vyčistit a vrátit. Řekněte, že jste počítal s rokem...
Předem říkám, že vůbec netuším co na tohle říká právo, pokud jste ale nepodepsal souhlas s nějakým podílem na úhradě pracovních pomůcek, můj zdravý rozum mi říká, že na tohle právo nemají. Vyfasoval jste prostě pracovní oděv který souvisí s výkonem vaší práce a přiměřená míra opotřebení by měla být samozřejná a nenáhradová. Totéž by mohli říct v případě jiných pracovních nebo dokonce ochranných pomůcek. Já osobně bych jim řekl, že jsem používal svůj oděv a to zcela zdarma - nic po nich nechcete. Jejich jste použil, když vám to dali nebo dokonce nákázali ale nebyl jste spraven o tom, že to budete muset hradit. Jinak byste pokračoval s vlastní obuví a pokud by to nešlo tak byste se jim na jejich program z vysoka vysral.
Tak to je jednoduché. Pokud to jsou OOPP tak to hradí zaměstnavatel a taky je od vás odebere po rozvázání pracovního poměru a také musí tyto OOPP po skončení jejich životnosti zničit na své náklady autorizovanou firmou.
CO SE TÝČE OBUVI, tak už dávno neplatí že obuv je na 1 rok! TOTO UŽ PROSÍM NEPLATÍ! Dávejte si na to pozor. Musí být zpracována nějaký předpis-místní provozní předpis, ve kterém si zaměstnavatel určí četnost výměn!
Ve vašem případě doporučuji:zákonník práce §101-104
kde §104 stanoví OOPP, pracovní oděvy a obuv, mycí, čistící a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje
§101 pakříká o předcházení ohrožení života a zdraví při práci
Dále NV (nařízení vlády) 495/2001 Sb, je tam 6 § tak si je pročtěte.
A jinak se nebojte obrátit na váš příslušný OIP (oblastní inspektorá práce), kde vám poradí řeknou co jste nejste oprávněn.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.