Nejste přihlášen/a.
Určitě se vám někdy stalo, že jdete po městě a zastaví vás člověk, který vybírá peníze na charitu, slepeckého psa, děti z dětských domovů, nadace proti karcinomu prsu atd...
Na požádání se prokáže nějakou průkazkou.
Včera jsem přispěl 48kč na slepecké psy a paní se mi prokázala touto kartičkou. Přesto mi vrtá hlavou, nakolik to je důvěryhodné. I přes to, že je uveden tel. číso. Vždyť na zavolání na toto číslo se může ozvat kdokoli a klidně vám potvrdit, že je výběr peněz legální a i tak to nemusí být pravda.
doplněno 19.11.13 13:45:Papír od magistrátu paní neměla, o to je to více nedůvěryhodné.
Já si můžu takhle vytisknout kartičku s tel. číslem kámoše a říct mu: "Hele, Pepo, pokud ti někdo zavolá tak mu řekni, že je výběr legální."
A za měsíc chození po městě si takhle napakuju balík a nazdar.
doplněno 19.11.13 13:49:@babajaga: cifra končící 8 nebo 9 snižuje pocit výše částky. Jelikož "přece 99kč není ještě stovka" (starý trik prodejců). No a proto ,aby se jim nadace vyplatila, chtějí částku větši, 10kč je málo. Také i proto, že ti na oplátku dají plyšáka, odznak, samolepku atd. takže 10 kč se jim nevyplatí.
Už jsem to sem jednou psala, nemám toto "žebrání" ráda, nedojímají mě ani srdceryvné příběhy různě postižených, v první řadě je chybou státu, že se nedokáže důstojně postarat. Ano i já dám do kasičky v obchodě na slepeckého psa desetikorunu a bezdomovci co prodává u obchodu časopis dávám vždy (tak 2x za měsíc) 10-20Kč se slovy, časopis nechci. Pravidelně na Vánoce, jednomu dětskému domovu, koupím co má na svých stránkách napsané, kdo má hodně může přispět třeba počítačem za nás důchodce stačí i maličkost a jeden rok jsem nadšená "koupila" kozu a 5 slepic dodnes dumám, zda je ten chudý člověk v Africe vůbec dostal nebo to jen byl výborný reklamní trik.
Můžete přece požádat o adresu organizace, číslo konta a ověřit. Mně to nevrtá a když zadáte t ta čísla ak se dozvíte: search.seznam.cz/...=
Je to o důvěře. Já jsem se chtěl tomuto problému vyhnout a tak jsem vždy ke konci roku poslal složenkou na několik sbírek jisté obnosy. Dělal jsem to několik let, ale nyní jsem od toho upustil, protože mne tyto instituce začaly doslova pronásledovat a bombardovat dopisy se složenkami a drobnými dárky... Odhaduji, že těchto zásilek jen za tento rok mohlo být několik desítek. Položil jsem si otázku, zda náklady na porto nepřesáhnou nakonec mé přispění a už neposílám nic. Na zdejší charitě jsem se dozvěděl, že lze přispět i v prodejně, kde se prodávají výrobky z pomocných dílen za cenu, kterou si zákazník určí sám. A tak letos před Vánocemi půjdu do této prodejny a koupím si prostě něco za cenu, kterou jsem původné přispíval složenkami...
doplněno 19.11.13 14:06:Ano, docela se mne dotklo, když se v dopisech začaly objevovat konkrétní doporučené výše příspěvku...
Mě by spíš zajímalo,proč je tam ta částka přesně 48 Kč. Je to zvláštní, dobročinnosti se přece meze nekladou a lidé dají podle svých možností a přesvědčení. Mohu dát 10 Kč, nebo třeba stovku.
Tak proč právě 48? To aby měla paní plnou kapsu dvoukorun na vracení nazpět. *:D*
Spíš se mi nelíbí to pevné určení částky. To je stejně divné, jako by žebrák prosil o jídlo, ale chtěl jen řízek se salátem, jiného ne. Když chci, dám, když nechci, nedám, ale proč musím právě 48 korun, to tedy opravdu nevím. Jaga.
doplněno 19.11.13 13:45:Kartaginec: kasičku nevidím, jen takovou rezavou kabelku.
Když tak na to koukám, taky ji vlastně nevidím, Něco sa mi tam marilo, asi halucinace.
Co se týče té pevné částky, já bych si typnul, že to je právě ten dobrovolný příspěvek. Vracet regulérní výběrčí nemůže, právě proto, že má mít kasičku zamčenou. Často to mají tak, že za danou sumu (yřeba 50 korun) dají ("prodají" dárci nejakou upomínku, ale berou i míň či víc.
Takovýchto "výběrčích"potkávám denně cestou do/z práce několik v okruhu několika desítek až stovek metrů (Praha). Někdy jsou to hodně zvláštní osoby, někdy studenti... Nepůsobí na mně důvěryhodně, to spíš si koupím Nový prostor od bezdomovce.
Více info na penize.cz/...
NO ... pro mě je jediná důvěryhodná sbírka Tříkrálová. Ohledně takových lidí s těmito krabičkami. Neznám odkud jsou, z jakého města je to focené, ale tahle společnost mi nic neříká, není zde ani pořadně vyznačené jmého,( pokud to není v té šipce), ale stejně tam má byý jasně a zřetelně uvedené včetně celé adresy, IČO a kontaktu na ředitele, nebo minimálně na osobu ve společnosti za to zodpovědnou. takové to nějaká paní nebo pan kureš, kde mi to zvedne "kámoš" tohoto žebrajícího, mi asi moc důvěryhodné nepřipadá. navíc se mi nezdá ani ta krabička, plomby a důvěryhodnost. A chtít přesně nějakou částku je taky divné. Raději 15 lidí daruje "dvacku" než pět lidí 48 kč.
navíc pojmenování Propagace nebo výběr ... divné, ale kdoví ...
Jen ze své zkušenosti a nebudu říkat ze kterých organizací. Věnovat peníze mnohdy nevede k přímé pomoci, pokud se vůbec peníze dostají, kam jste si mysleli, že jdou. pokud chcete pomoci, zajděte na XXX, doneste jim YYYY, ( X doplňte zařízení ) ( Y doplňte věcný dar, jídlo, přikrývky, pleny, hračky ... ) . Ono mnohdy když přinesete oblečení, rozeberou si je ( tedy prohlednou ) nejprve zaměstnanci, a pak teprve "potřební". Pokud donesete 50 tabulek čokolády, ne všude skončí v ústech babiček, dědečků, postižených a dětí. Vždyt zaměstnanci mají taky čokoládu rádi. Bohužel.
p.s. ne všude to tak je ... ale mnohdy aby to lucernou hledal. Je to taky dáno mizerným platem těchto pracovníků v sociálních službách.
Podle odkazu to vypadá, že jste přispěl dobře, ale měl jste zřejmě pochybnosti. Já zásadně na ulici nedávám nikomu, ale občas pošlu tomu na účet, kdo má internetové stránky a můžu si o něm /organizaci/ něco přečíst. Chci podpořit podle svého uvážení, podle svého výběru. Nelíbí se mi, když za dar na ulici dávají plyšová zvířátka a jiné dárky.
doplněno 19.11.13 16:19:Pestrá společnost, asistenční psi - nejsou tak známí.
doplněno 19.11.13 16:24:Letos jsem přispěla na záchrannou stanici v Jinonicích pro volně žijící zvířata Lesy hl. m. Prahy. Líbí se mi jejich info. Přijímáme všechny druhy volně žijících živočichů kromě rysa, medvěda a vlka. Hlavně ten medvěd mě dostal.
Oni ti výběrčí příspěvků to nedělají zadarmo, je to placená brigáda. Za každých vybraných 48,- ten výběrčí dostane odměnu třeba dvě koruny, dalších 45 korun připadne firmě která onu charitativní akci organizuje, no a ta poslední jedna koruna se dá skutečně na charitu, čímž se to celé zlegalizuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.