Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupní smlouva na pozemek, veřejná?

Od: maketa odpovědí: 25 změna:

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda pokud někdo prodá pozemek jinému člověku, zda je taková listina veřejná a je možné se podívat za kolik kč se tak stalo?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, smlouva je přístupná na katastru nemovitostí.

hodnocení

2x

Každá listina uložená v archivu katastru je veřejně přístupná. Do listiny můžete buď nahlédnout, nebo požádat o její ověřenou kopii.

Nahlédnutím se myslí vyhotovení prosté kopie zpoplatněné částkou 20,- Kč za stránku A4.

Kopií listiny se myslí zhotovení kopie celé listiny (všech stran, včetně příloh) zpoplatněné o něco vyšší částkou. Kopie je opatřena ověřovacím razítkem, které dokládá její pravost a listina má pak prakticky hodnotu originálu.

Hledanou listinu naleznete vždy na konkrétním katastrálním pracovišti pod které spadá katastrální území, kterých se případná listina týkala. Pracoviště musíte navštívit osobně, protože listiny nejsou vedeny v elektronické formě a tím pádem je nelze získat ani nikde na internetu.

radil*
hodnocení

0x

A proč by něco takového mělo být veřejné, aby se kdejaký moula šťoural ve vedlejších příjmech prodávajícího? Ty taky zveřejňuješ, za kolik jsi prodala kočárek po miminu nebo starou kabelku? Když tě to tak zajímá, tak se zeptej přímo prodávajícího. Je pouze na něm, jestli ti to zdělí nebo ne.

Promiňte kolego, ale plácáte nesmysly.

radil*

Nevím, z čeho tak usuzuješ, kupní smlouvu není povinnost předávat na KÚ, nevím, proč by měl kdokoli vědět či zjišťovat, za kolik jsem koupil nebo prodal barák. Maximálně to dokládáš berňáku. Třeba u mě nezjistíš, kolik jsem za to dal, kdyby ses rozkrájel.

Z čeho tak usuzuji? Z reality pane kolego, z reality.

Pokud chcete převést jakýkoliv pozemek v ČR, tak to bez smlouvy neuděláte.A tato smlouva se na katastru eviduje jako vkladová listina. Bez ní vám totiž katastr nic nepřevede. A jako takovou tuto smlouvu katastr uschovává ve svém archivu. A jelikož je katastr nemovitostí ze zákona tzv. "veřejný seznam" jsou i tyto listiny veřejně přístupné.

radil*

Tak když si to myslíš, nebudu tě z toho vyvádět. Najivita je jedna z mnoha vlastností našeho národa.

fidonet*

Další věcí, že součástí kupní smlouvy, kterou dávám na katastr nemusí být cena. Ta se sice vřele doporučuje, kvůli pravním náležitostech, ale když ji tam nebudu chtít mít, tak ji tam mít nebudu. Je ovšem pak otazkou zda se kupec- prodejce nepodvede, na druhé straně, mohou mít další smlouvu o ceně prodeje. V realu, ale všichni ceny uvádějí.

doplněno 20.11.13 11:36:

Ano, daň s prodeje se počítá z kupní nebo tržní, takže smlouvu o dohodnuté ceně lze doložit ke kupní, ve které jen specifikuji prodavanou věc, prodejce, kupce, čísla pozemků atd. s tím, že cena bude dohodnuta další smlouvou o ceně, která bude dohodnuta později ( třeba za 2 hodiny). Obě jsou součástí obchodu, ale při nahlížení do katastru, Vám ten druhý díl nikdo nebude ukazovat, neboť se již nejedná o skutky spojené s přepisem pozemku. Je to ovšem teorie, nikdo to tak nedělá, každý se bojí podvodů. Ostatně do ceny si můžete napsat co chcete, třeba 10x menší, a nikdo Vám to právně nemůže otřískat o hlavu.

doplněno 20.11.13 12:15: Do KS si mohu davat co chci. Tady je to jine protoze chci zapis do katastru. Je nutno identifikovat kupce a byvaleho majitele. Samozrejme taky co prodavam. Katastru do ceny je houby. Smlouvu o cene predlozim az FU.

Teoreticky snad ano, ale...

Daň z nemovitostí se počítá buď z ceny kupní, nebo odhadní (podle toho, která je vyšší). A finanční úřad samozřejmě tahle cena zajímá, tudíž chce po prodejci kupní smlouvu i odhad, aby věděl, jakou vypočítat daň. K tomu možné spory o zaplacení a ceně, která není zmíněna ve smlouvě (jak uvádíte) + fakt, že za dvě smlouvy by člověk zaplatil 2x více peněz.

Je zkrátka mnohem jednodušší a praktičtější tu cenu do smlouvy uvést (a notáři a právníci to dělají) a v praxi jsem se skutečně nesetkal s kupní smlouvou u které by nebyla uvedena cena.

izat5

Nedílnou naležitostí kupní smlouvy na nemovitost je i kupní cena. Pokuď není uvedena, je taková smlouvy neplatná a katastr nemovitostí by na jejím základě neměl povolit vklad.

Zjevně Vás o Vašem omylu nelze přesvědčit...

Možná byste měl navštívit nejbližší katastrální pracoviště a přeptat se přímo tam.

radil*

Přečti si ostatní příspěvky, eventuelně zajdi na katastr sám.

Tři rádci tvrdí, že smlouvu lze získat na katastru proti jednomu vašemu tvrzení, že to nelze. Nebo jsem něco přehlédl?

Krom toho jsem na katastru tak často až mi to občas není milé, takže věřte, že skutečně vím, kdo má v tomto případě pravdu.

Svou špatnou radou a dětinsky zarputilém trvání na něčem o čem zjevně máte mylnou představu (o tom že je mylná ani nemluvě) opravdu tazateli nepomůžete.

doplněno 20.11.13 09:15:

Ještě k tomu, jak mě posíláte na katastr... Myslíte, že jsem si ty ceny vycucal z prstu?

radil*

Když už tam jsi tak často, tak se na to přeptej. Já vím, že u mé nemovitosti bys nezjistil nic podobného, takže neplácej nesmysly a nejdříve si to nastuduj. A pak se nauč počítat a číst, zatím je to tady 3:3, nikoli jen "moje mylná představa", jak jsi to nazval. Ovšem, když dojdou argumenty, lze ještě napadat a urážet.

Pane kolego... jak už jsem psal dříve. Pokud si zajdete na katastr a požádáte o nahlédnutí do sbírky listin, bude Vám zhotovena prostá kopie za cenu 20,- Kč za stránku A4 kterékoliv smlouvy, kterou má dané katastrální pracoviště v archivu.

Pokud budete chtít ověřenou kopii listiny, tzn. její úplnou kopii s ověřovacím razítkem katastru, která má po vyhotovení hodnotu originálu, tak zaplatíte 50,- Kč za stránku A4.

Myslíte, že si ty ceny cucám z prstu?

Pokud Vy konkrétně nemáte v kupní smlouvě kterou jste nabyl nemovitost uvedenu cenu, pak budiž. Je to sice značně neobvyklé, nicméně netvrdím, že to není možné. 99.99% kupních smluv které najdete v archivu katastrálních pracovišť tu cenu mít uvedenou bude. A kdokoliv si může požádat o vyhotovení jejich kopií, tudíž tu cenu zjistí (což je odpověď na původní otázku tazatele).

A tímto končím v reakcích na Vaše příspěvky v tomto vlákně, protože odmítám krmit trolly...

O tom, kdo zde uvádí či neuvádí argumenty ať si udělají představu jiní...

ifkali*

buss
hodnocení

0x

Vaše smlouva je soukromoprávní. Až co vydá KÚ podle prováděcí vyhlášky je veřejnoprávní. Vizte kat. zákon část šestá, sedmá.

doplněno 19.11.13 13:04:

I o tom je kat. zákoně, postup.

maketa
hodnocení

Je možné teda nějak elektronicky požádat o nahlédnutí do této smlouvy nebo je nutné osobně se dostavit na nějaký nebo konkrétní úřad?

Osobně na příslušném ku osobne.

marf*
hodnocení

0x

NAPŘ.: Obce dokážou nahlédnout do plánů katastrálního úřadu a tudíž znají majitele pozemků. Škoda, že to veřejní pořádně není, protože se okolo prodeje pozemků docela dějí čachry. Pokud obec prodává - kupuje, může vyvěsit i za kolik, ale tento údaj povinný není. Za kolik - to je v kupní smlouvě, ta se nevyvěšuje.

Do plánu může každý..

nahlizenidokn.cuzk.cz/...

buss
hodnocení

0x

V kupní smlouvě nemusí být cena? Co je to potom za smlouvu, vy byste ji někteří podepsali? Vaše KS např. u aut jsou bez uvedené ceny? A když KS u nemovitosi je povinně písemná? Není to náležitost KS?

pravnik*

I když je to neuvěřitelné, tak v Kupní smlouvě musí být uvedeno kdo komu co prodává a kdo od koho co kupuje. Kupní cena tam být uvedena nemusí, místo jejího uvedení v kupní smlouvě tam může být způsob jejího určení. Absence kupní ceny nezakládá neplatnost kupní smlouvy. Že je nepraktické neuvádět v kupní smlouvě kupní cenu, je samozřejmě pravda, ale povinně tam být nemusí.

buss

Jistě, mohu dát přece čistý papír, u ústní sdělit tak už s tím drekem zmizte, že ano. Přečtěte si jak kdo zde uvádí že cena nemusí být, tak proč píšete stanovena jinak, to není o ceně? A co § 588, 589 OZ?

fidonet*

Pravnik : Dnes přišla dcera z obchodu a donesla maslo, rohlíky, mléko a cukr, na kupní smlouvě, zkraceně tedy dohodě o prodeji ( chcete li ) je napsáno, Maslo , Rohlíky, Mléko a cukr ... Nikde není jméno kupce, ale pouze prodejce, ( tedy Mlika a syn s.r.o.) ale její jemo tam není, že by šla pro novou kupní smlouvu, nebo tohle nepovažujete jako dohodu o koupi? pokud citujete zákon, musíte ho brát ze všech stran. Není smlouva jako smlouva a není pravdou že na všech KS musí být jmena kupců. Takže ANI Jmeno kupce tam být nemusí, navíc, KS muže být i ustní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]