Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymámil z ní peníze - je to legální?

Od: ywetka odpovědí: 15 změna:

Matce umřel manžel. Ten měl s jinou ženou syna. Syn zdědil čtvrtinu bytu a z úspor 200 000. Celkem měli tedy naspořeno 800 000. Jenže matka má 85 let a její nevlastní syn za ní tak dlouho chodil a otravoval jí až mu poslala z účtu na účet dalších 200 000. /Tvrdil že tak byli s otcem domluveni, že polovinu úspor jednou dostane/. Matka to ale udělala aby měla klid od něj, né že by mu něco dlužila. Mě teď zajímá, jaké mám možnosti. Mohu tvrdit např. že se jedná o omylem převedené peníze a chtít je zpět? Nebo mohu tvrdit, že šlo už o částečnou platbu za tu 1/4 bytu? Žádná darovací smlouva neexistuje. Jen ten převod a z něj ani žádná zaplacená darovací daň. Matka je už trochu mimo, udělá to klidně znovu, znáte staré lidi. Nejde mi o ty peníze, ale o ten podraz a aby jí taky něco zbylo, kdyby najednou potřebovala. Děkuji za váš názor.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

3x
Možná mám radu. Píšete, že je mamince 85 let. Záleží na jejím zdravotním stavu. Nemusí být nutně zbavena svéprávnosti. Notář vám může napsat plnou moc na zastupování maminky ve všech právních úkonech ve prospěch maminky (např. vzhledem k věku a zdravotnímu stavu). Ta to musí podepsat, nebo dát jiným způsobem najevo, že je to její vůle. Vím, že má rada je tak trochu na hraně, ale okrádát starou paní je hyenismus.
Nebo se dohodněte s maminkou ať Vám daruje zbytek svého majetku...

Ano, pokud tam panuje plná důvěra je převod na tazatelku ještě za života nejsnažší způsob a přitom není tak ponižující a složitý jako zbavení svéprávnosti. Je to ale spíše vhodné, pokud žijí ve společném domě. Pokud dcera bydlí na opačném konci republiky a o matku se tedy nepostará..

Ywetka: máte to sice přes celou republiku,ale pokud chcete,aby Vaší mamce neěco zbylo,nezbude,než se za ní vypravit.

Pokud Vám nejde o její peníze,jak píšete,přemluvte ji,ať si peníze uloží na nějaký účet a měsíčně si nechává posílat na přilepšenou.

doplněno 19.11.13 07:13:

Teď jsem si všiml,že už peníze na účtu má.

Tak třeba termínovaný vklad...

hodnocení

3x

Milá Ywetko, vážím si vaší nezištnosti. Pokud Vám nejde o ty peníze, jak píšete, spíš by je měla matka dát na nějaký dobročinný účel. Nevlastní syn už dostal dost a vám o ně nejde, tak může někde v Klokánku, nemocnici či psím útulku způsobit velkou radost. Jinak, uvědomte si, že 85 letá paní by už potřebovala v tom věku péči, nejlépe od svých blízkých. Vy jste přes celou republiku a matku asi vidíte málokdy. Zato nevlastní syn bydlí blízko, zřejmě jí pomůže, donese uhlí, nákup, doveze ji k lékaři. A tak ona se mu revanšuje. Nedivte se tomu, Vám nakonec o peníze nejde, o starou mámu se také starat nemusíte, tak Vám nic zřejmě nechybí. To by bylo daleko horší, kdybyste o peníze usilovala, přesto, že bydlíte daleko a žádnou péči matce neposkytujete. To by pak nebylo pěkné, ale naštěstí tomu tak není. Jsou ještě mezi námi slušní lidé! *:)* Jaga.

ywetka
hodnocení

Vím jak to myslíte, ale nevadí mi to, nejsem vztahovačná. Za mámou teď jezdím skoro každý týden a leze mi to pěkně do peněz. Musím jí vyprat a zařídit věci co nezvládá. Hlavně s úřady a tak. Nevlastní syn přijde jen na kafe a otravovat. Chtěla jsem ať se přestěhuje k nám, ale nechce. Víte jak je to s přesazováním starých stromů. No ale nakonec to tak asi stejně dopadne, až jí zbyde jen důchod a i ten byt přepíše na někoho.

buss
hodnocení

2x

To máte těžko, ona je prostě darovala, ať se s vámi poradí, nebo jí to nakažte. Je nutná darovací smlouva? Co chcete dělat vy, když matka má OP, jaké máte důkazy? Domluvili se o vyplacení bytu? Není svědků, šlo by to zkusit. Jděte za právníkem, nechte si vystavit plnou moc a jděte k soudu. Pokud si myslíte, že jde o tr. čin. tak na policii. Když je mimo, jednejte - zbavit způsobilosti k právním úkonům.

k2
hodnocení

0x

Mohu tvrdit např. že se jedná o omylem převedené peníze a chtít je zpět?
Predne musi chtit Vase matka, ta taky jako jedina muze jednat (nebo tim nekoho poverit), je-li svepravna.

ywetka
hodnocení

A co až se s ní něco stane, to už bude pozdě? Já to k ní mám přes celou republiku, kdežto on bydlí blízko. Ona se ho bojí, takže asi teď chtít nebude nic měnit.

paw*
Pokud je matka svepravna a vam neda dispozicni.pravo na ty penize, mate smulu.

jmhad*
hodnocení

0x

Je to sice kruté,ale je možné požádat soud a zbyvit matku svéprávnosti z důvodu,že by mohla rozdat nešetřené peníze.Ale asi neuspějete.

stirecek*
hodnocení

0x
Darovací dan se neplatí. Ale pokud máte výpis z účtu, může to matka uvést jako dědictví po ní, respektive si nechat napsat darování úspor synovi za života a vám připadne těch zbylých 400tis.
ywetka
hodnocení

To povinné dědicství už mu dávno vyplatila, takže to asi ne.

stirecek*
Vyplatila mu po zemřelém otci, další část jsem myslel po sobě. Vyřízení dědictví je vždy nejlepší, nejrychlejší a nejlevnější provést za života.
ywetka
hodnocení

Po sobě nebude vyplácet nic, neboť není jeho matka.

stirecek*
To ale neznamená, ze mu nechce nic nechat. Vy peníze nepotrebujete a do hrobu si je nevezme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]