Nejste přihlášen/a.
Kdyz budou napr. manzele vlastnici bytu (v panelaku) mi rodinu ktera je bude casto navstetovat, napr. u nich bude 10 dni v mesici, tak nemusi ti vlastnici nebo ta rodina prispivat nejake finance na chod domacnosti?Nebo do domovniho fondu?Je na to nejaky zakon?Napr. jestli je tam lhuta na nahlaseni dalsich osob v domacnosti.
Obecní byt-v roce 2011 všichni nájemníci obdrželi, podepsali a odevzdali majiteli (obci)-povinnost nahlásit osoby které se v bytě zdržují nepřetržitě déle jak 2 měsíce v roce, tyto osoby platí za výtah, společnou el. a služby. Je uvedena sankce za nepřihlášení osob 50 000,-Kč. Takže u nás když tam jsou 10 dní v měsíci nic se nehlásí a neplatí. Pokud je to byt v OV nebo družstevní jistě máte nějaké stanovy. Žádný zákon jsem k tomu nenašla, každý vlastník bytu si to patrně ošetří sám. Pokud se ptáte zda mají přispět na chod domácnosti a jsou to vaši příbuzní, je na vás domluva s nimi, neumím si představit, že jedu na týden k rodině a nevezu spousty jídla.
doplněno 18.11.13 14:59:Nový OZ a bytová politika (cit)
Nově musíte hlásit osoby s pobytem přesahujícím dva měsíce. Dnes má nájemce možnost vzít si do bytu kohokoliv. Pokud se k vám někdo přistěhoval, bylo vaší povinností pronajímateli nahlásit změnu v počtu osob v domácnosti. Od listopadu však budete muset bez zbytečného odkladu písemně oznámit jak počty osob, tak jejich jména a data narození. Pochopitelně nebudete hlásit návštěvu babičky, která k vám přijede na týden. Ale nahlásit budete muset pobyt člověka, který u vás bude bydlet déle než dva měsíce. Nesplníte-li toto, počítejte s tím, že hrubě porušujete povinnost vyplývající z nájmu bytu. Pokud toto nájemce neučiní ani do dvou měsíců ode dne, kdy změna nastala, může dostat výpověď z nájmu bytu i bez přivolení soudu.
Na co vše by ještě měl být zákon?
Když u mne, ve vlastním domě bude bydlet třeba 10 ukrajinců, s mým souhlasem a vědomím..je přece zcela mou záležitostí jak to s nimi finančně pořeším..
Nad některými otázkami opravdu nezbývá, než kroutit hlavou..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.