Nejste přihlášen/a.
Zdravim, mam webovou stranku, na ktere jsem mel par mesicu adsense. Pred rokem a pul mi prisla prvni a posledni vyplata za tuto sluzbu asi 80 eur. Az nyni jsem zjistil, ze je zrejme tento prijem potreba danit.
A ted nevim, co mam udelat. Nejsem podnikatel, nemam zivnostensky list, jsem proste normalni clovek, co to bral jako mensi privydelek bez starosti, coz ale asi neni Co mi hrozi? Mam to nechat plavat nebo z toho muzu mit problem? Poradte mi prosim dalsi postup, dekuji.
Pozor na to! Výdělek je sice nízký, ale vzhledem k platbě v rámci EU je pravděpodobně nutné podat přiznání k DPH Pár informací zde:
Co udělat teď? Jestli to chceš uvést do pořádku, je nutné podat dodatečné daňové přiznání. To bude určitě pokutované za pozdní podání, nejméně 500K ... nebo to risknout a spolehnout se na to, že na tebe nikdy nepřijdou.
Hlavně doporučuji vyhledat si o tomto problému co nejvíce informací a zkušeností podobných nešťastníků abych nejednal zbytečně zbrkle. Podle všeho je vás spousta. Mě samotného tato povinnost taky překvapila
koukolik - moc díky, tohle já nevěděla a docela mě to zájímá. O víkendu k nám přijede návštěva (právník FÚ) a dáme řeč, co oni na tyto případy. I když vím, že všechny FÚ nerozhodují stejně.
Pokud prodáváte zboží spotřebitelům do jiné země EU (včetně jeho dodání), musíte se tam zaregistrovat a účtovat DPH v sazbě platné v dané zemi - výjimkou je situace, kdy celková hodnota vašeho prodeje v dané zemi v daném roce nepřesáhne limit stanovený touto zemí (35 000 EUR nebo 100 000 EUR).
Pokud zakoupíte zboží pro účely podnikání v jiné zemi EU, které je vám řádně doručeno, musíte DPH za danou transakci přiznat tak, jako kdybyste zboží prodávali sami, a to v sazbě platné ve vaší zemi.
Obvykle budete mít později možnost si tuto částku odečíst.
Země EU služby
Odběratelům z ostatních zemí EU obvykle DPH neúčtujete. Vaši odběratelé DPH zaplatí za služby, které obdrželi, v sazbě platné v jejich zemi.
Vy ale přesto máte nárok na odpočet DPH, kterou jste zaplatili na související výdaje (zboží/služby nakoupené přímo za účelem poskytnutí dané služby).
DPH svým zákazníkům zpravidla účtovat musíte, a to za použití sazby, která platí ve vaší zemi.
Pokud zakoupíte službu pro obchodní účely v jiné zemi EU a tuto službu obdržíte, musíte danou DPH přiznat tak, jako byste službu prodávali sami, a to sazbou platnou ve vaší zemi (tzv. režim přenesení daňové povinnosti).
Obvykle budete mít později možnost si tuto částku odečíst.
Z těchto základních pravidel však existuje několik důležitých výjimek
DPH se vztahuje na země EU a Monako a ostrov Man. Naopak se nevztahuje na Gibraltal.
my už neřešíme, že není podnikatel a jedná se o jednorázovou věc? Kdybych prodal zboží na ebay v Německu, také bych se nepovažoval za podnikatele a kvůli jednorázovému prodeji nevyřizoval účetnictví
Claymane, v případě AdSense je to jinak. K tomu je nutné živnostenské oprávnění (volná živnost) a danit jako příjmy z podnikání.
Není-li příjemce dosud plátcem DPH, udělá z něj příjem z Google AdSense identifikovanou osobu.
doplněno 18.11.13 13:12:Podle mne tazateli hrozí i pokuta za neoprávněné podnikání.
Nejsem student ani pracujici, jsem nezamestnany. Takze asi skutecne musim byt OSVC a zaplatit dan. Otazkou je, jesti to udelat, kdyz nechci vubec podnikat. To bych si musel zalozit zivnostak, zaplatit dan z toho jedineho prijmu z Adsense, a zase zivnostak zrusit?
A kdyz prisly ty penize mne na ucet, tak to asi nejde "prehodit" napriklad na kamarada, co je OSVC, aby zaplatl dan on, co?
Že byste "zpětně zrušil" smlouvu s AdSense, a že by ji za Vás "zpětně uzavřel" Váš kamarád? To samozřejmě nejde.
doplněno 18.11.13 16:13:Prosím nebrat jako kritiku!
Začal jste podnikat bez živnostenského oprávnění, nezdanil jste příjem a teď byste uvažoval o přehození odpovědnosti na kamaráda?
Postavte se k tomu čelem!
Zajděte na FÚ a dohodněte se s nimi, jak dále postupovat. Já si myslím, že kvůli dani z 80 € z toho FÚ žádnou vědu dělat nebude, obzvláště, když vysvětlíte, že jste to chtěl jenom zkusit.
Odhaduji, že budete muset podat dodatečné daňové přiznání, doplatit daň a max. pokutu/penále.
Neznalost zákona sice nikoho neomlouvá, ale tady podle mne zase o tolik nejde.
doplněno 18.11.13 16:44:Davide, to by byl podvod.
Zajděte si na ten FÚ, míním přímo k úřednici, k níž spadáte, a dohodněte se s ní na dalším postupu. Odhaduji, že se to bude muset obejít bez živnostenského oprávnění (ani to nelze vystavit "zpětně").
Nechci na nikoho prevadet zodpovednost, chci to urovnat, abych z toho nemel problemy a myslel jsem to tak, ze bych to urovnal skrz nekoho, kdo je OSVC.
Proste se chci vyhnout tomu, abych si musel ja udelat OSVC kvuli par stovkam, kdyz bych ho nasledne okamzite zrusil. Je s tim prilis behani a namahy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.