Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu ohledně trvání věcného břemene na pozemek který jsem zdědila po zemřelém strýci z Argentiny a na kterém nyní vede před několika lety zřízená silnice.Na základě rozhodnutí městského úřadu byl v roce 2001 vydán příkaz ke zřízení věcného břemene.Já jsem však tento pozemek zdědila na základě rozhodnutí při vypořádání dědictví až v roce 2011.Platí tento příkaz ke zřízení věcného břemene i nyní,nebo již zaniklo?Předem děkuji.
Trošku poupravím kolegy...
Nejdůležitější je totiž informace, čeho se to věcné břemeno týká.
Pokud je to věcné břemeno opravňující k něčemu konkrétní osobu (identifikovanou RČ), pak věcné břemeno zaniká úmrtím oprávněné osoby.
Pokud se jedná o břemeno vztahující se k nějaké stavbě (záleží na případu), může teoreticky zaniknout se zánikem dané stavby.
Pokud se jedná o nějaké obecné břemeno (např. chůze), tak převodem nemovitosti na nového majitele nezaniká. zaniknout může pouze smlouvou o zrušení věcného břemene.
Děkuji za odpověd.Věcné břemeno se týká několika metrů pozemku přes který vede nová komunikace I 50 budovaná po roce 2000 tedy době kdy pozemek byl ještě v majetku zemřelého strýce v Argentině.Věcné břemeno bylo vydáno Měú v roce asi 2001,vypořádání dědictví proběhlo v roce 2011.Podle Vašeho vyjádření by tedy mohlo dojít k zániku věcného břemena po ukončení výstavby komunikace,ale na výpisu listu vlastnického stále figuruje toto věcné břemeno.
Nu ale stejně jste nespecifikovala o jaké břemeno jde... Vedení cesty? Pokud ano, pak je to v podstatě na věčné časy (jak napsal kolega, dokud existuje silnice).
Nebo je to jiné břemeno?
V tom případě věcné břemeno nezaniká - důvod jeho existence stále trvá.
Teoreticky by jej bylo možno zrušit smlouvou o zrušení věcného břemene, ale na to strana oprávněná z jeho užívání nepřistoupí. A i kdyby přistoupila, pravděpodobně by vyvolala řízení o vyvlastnění pozemku (nebo jeho části) z důvodu obecného zájmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.