Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krátí se dovolená?

Od: jsov odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jsem otec dvou dětí (3 roky a 7 měsíců) a od začátku září jsem dva dny v týdnu na rodičovské dovolené, ostatní dny pracuji. Krátí se mi na základě této skutečnosti počet dnů na zotavenou?

Děkuji za rady!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Rodičovská dovolená je v podstatě omluvené neplacené volno. Podle mě zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Počkala bych ještě na další rádce, nejlíp Bruna, ten to bude vědět určitě.

iz*
hodnocení

0x

Čerpání RD v době, kdy by žena měla nárok na MD, a čerpání dovolené na zotavenou se z hlediska nároku na dovolenou posuzuje jako odpracovaná doba.

Jestli za celý rok 2013 nezameškáte kvůli překážkám (nemoc, návštěvy lékaře, RD) více než 99 pracovních směn, nebude se Vám dovolená krátit.

fidonet*
hodnocení

0x

No ... Rodičovská dovolená, je přímo spjata s rodičovským příspěvkem dle 117/2006. pokud jste tedy na té vaší dovolené, jak říkate, musíte dostávat na stejnou dobu i příspěvek. ALE tady se mi nezdá, jak máte na UP, nastaveno, že dva dny pobíráte příspěvek, a zbytek pracujete. Tady si myslím, že něco není v pořádku. Dle citovaného zákona, můžete měnit dovolenou s ženou jak často chcete, ale myslím, že 4x měsíčně Vám to UP ani OSSZ, kam byste si na to mohl stěžovat, nedovolí. Takže si myslím, že ani nejste na žadne dovolené dva z pěti dnů, protože s tím má zaměstnavatel celkem dost papírování. Nejde jen o nějakou domluvu se zaměstnavatelem, ale papírově je to jinak?

Ohledně dovolené. Platilo, že po dobu mateřské dovolené máte nárok na proplacení dovolené.

rodičovská dovolená rozhodně nemá nic společného s rodičovským příspěvkem.

čerpání rodičovské dovolené pouze některé dny v týdny sice není obvyklé, ale celkem nevidím důvod, proč by to nemělo být možné, zákon to rozhodně nezakazuje. úřad práce ani OSSZ s tím nemají nic společného, ale nevím, jak je to potom s hlášením na zdravotní pojišťovnu. dřív byl stát plátcem pojistného pouze za ženy na rodičovské dovolené, teď už za všechny osoby, takže teoreticky by to měl zaměstnavatel na pojišťovnu asi nějak hlásit, ale podrobnosti jsem nezjišťovala, takže v praxi nevím.

rodičovská dovolená se pro účely nároku na dovolenou započítává mezi dny neodpracované (narozdíl od dovolené mateřské), čili jak bylo psáno výše - pokud součet takovýchto dní dosáhne 100, začíná se dovolená krátit.

fido, dovolená se nekrátí pouze za dobu pobírání peněžité pomoci v mateřství. Proto se ženám na PPM doporučuje, aby si těsně po skončení PPM a před začátkem rodičovské dovolené požádaly o čerpání dovolené. Kdyby ji dočerpávaly až po rodičáku, byla by již krácená. Pro tazatele (síš pro matku dítěte) bych viděla spíš problém v budoucím zápočtu péče o dítě pro nárok na důchod.

jsov
hodnocení

A není to tak, jak píše fido? Za letošní rok budu mít neodpracovaných je 31 dní, ve kterých jsem čerpal rodičovskou dovolenou. Limitu 100 dní tedy nedosáhnu. A ženy čerpají dovolenou na zotavenou hned po mateřské, protože většina žen je na rodičovské "full time" a krátila by se jim dovolená, ne? Proto ji nejdříve vyčerpají a pak nastoupí na rodičovskou.

V čem vidíte problém v budoucím zápočtu? Manželka pracuje na plný úvazek. Já pracuji 3 dny (home office) a 2 dny mám rodičovskou.

jsov
hodnocení

Já nic nemění. Prostě jsem v práci oznámil resp. jsem se s nima domluvil (písemný podklad), že každé pondělí a úterý budu na rodičovské, ostatní dny pracuji z domova.

Vyjádření z MPSV k režimu, v jakém čerpám RD:

Vzhledem k tomu, že rodičovská dovolená se poskytuje na žádost a v rozsahu, o jaký otec dítěte požádá, nemusí žádat o rodičovskou dovolenou ihned od narození dítěte, ale i kdykoli později (například od 1 měsíce věku dítěte, od 1 roku věku dítěte apod.). O rodičovskou dovolenou může požádat na dobu například 1 týdne, 3 měsíců, jednoho roku, dvou let apod., a to i opakovaně. Není vyloučeno, aby rodičovskou dovolenou čerpal jen některé dny v týdnu (například čtvrtek a pátek). Rodičovská dovolená se však poskytuje nejpozději do dne, kdy dítě dosáhne tří let věku.

Záleží jen na otci dítěte, na jak dlouhou dobuo rodičovskou dovolenou zaměstnavatele požádá, zda například uvede konkrétní data, ve které dny bude rodičovskou dovolenou čerpat apod. V případě, že bude mít překážku v práci - rodičovská dovolená např. 2 dny v týdnu, není zde žádný důvod pro změnu pracovní smlouvy, neboť ve zbylé dny tuto překážku v práci mít nebude, a bude vykonávat práci v souladu se svou pracovní smlouvou.

jsov
hodnocení

Rodičovský příspěvek není opravdu spjat s rodičovskou dovolenou. U prvního syna jsem ani já, ani manželka nebyli na rodičovské dovolené a přesto jsem příspěvek dostávali. Manželka měla home office. Já chodil brzo do práce a brzo se vracel, aby manželka mohla pracovat a já se starat o syna. Když jsem byl v práci já, starala se manželka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]