Nejste přihlášen/a.
Je mi 17 a příští rok pojedu na čtyři měsíce do Ameriky studovat do školy. Byla jsem strašně nadšená, když s tím rodiče přišli a jsem jim za to hrozně vděčná. Čím víc se to ale blíží, začíná se mi tam nechtít. Máte nějakou radu, jak zvládnout stres z nového prostředí? Hlavně se bojím přestupů. Já sama sebe považuji ještě za dítě, jak mám zvládnout sama cestu letadlem se dvěma přestupy? Sice jsem letadlem letěla hodněkrát, ale všechny věci okolo zařizovali rodiče a já jen šla za nimi. Na jednu stranu se sice těším, ale hrozně se bojím. Nejsem totiž úplně samostatná ohledně zařizování něčeho. Jako například jít první den do školy a nahlásit se tam a podobné věci. Na druhou stranu ve věcech domácnosti jsem víc samostatná než většina kamarádek. Ale to jen tak, abyste si nemysleli, že jsem úplný jarin.. Prostě se bojím. Máte nějaké rady?
Doporučoval bych si přečíst něco z blogů USA exchange studentů ( usa.jpavlik.cz/... - nebo i přímo Jiří ) Myslím, že to zvládneš
Buď ráda, máš úžasné rodiče, kteří ti tohle umožní! Spousta lidí/dětí po tom touží a ten sen se jim nesplní, protože třeba na to rodiče nemají peníze.
Nevím, odkud a kam letíš a kde přesedáš, dolik máš času, s jakou společností letíš, ale obecně - o zavazadlo se starat nemusíš, naložíš ho zabalené na prvním letišti a pak si ho až vyzvedneš v cíli na páse (což určitě znáš). A nakládat ti asi pomůžou rodiče - tam je ještě mít můžeš. Na přespupech jen potřebuješ vědět, kam letíš (+ společnost a orietnační čas), nakdeš si na tabuli daný let (číst umíš ) a k němu informace o tom odkud k letadlu (gate), případně informace o spoždění. Vše se taky říká "rozhlasem" a vzhledem k tomu, že nejde o nijak složitou angličtinu (všude bude hlášení (i) v angličtině) nebudeš mít problém, stačí poslouchat. Neříkat si, že ještě je čas a jít k letadlu dřív, hold tam budeš třeba 15 min stát - to přežiješ než se pak stresovat, že to nestihneš. A když si nebudeš vědět rady, je tam personal letiště, ochranka - buď ti pomohou nebo ti ukážou, kam se máš obrátit o pomoc. Neboj, na letišti je opravdu vše dobře značené, očekává se, že to tam lidi neznají. Ptát se neboj, poradí ti.
Chápu, že se může stát, že bude nějaké spoždění letu, neboj se, stává se to a společnost to musí řešit, obrať se na informace na letišti nebo přímo okýnko tvojí společnosti, čti co se píše na monitorech.
Neměj strach, užívej si to! Třeba se ti nic takového nepoštěstí. Bude tam spousta lidí, kteří jsou v novém prostředí a jsou z jiných zemí, třeba neumí ani pořádně anglicky. Máš tam rodinu (hostitelskou), učitele, spolužáky ať už místní nebo vyměněné. Nestresuj se tím, co bude po návratu (zkoušky, doklasifikace). Třeba se pak budeš učit celé prázdniny nevadí, nebo budeš opakovat ročník, nevadí. Netrap se tím, tahle zkušenost za to stojí.
Opravdu užívej si to na 150%!
Hodně stěstí
Děkuji všem za odpovědi. Ano opravdu si toho strašně moc vážím, i přesto, že hodně cestujeme, pořád jsem nadšená z jakékoliv cesty i po Česku. (Měla jsem jednu známou, která taky hodně cestovala a dopadlo to tak, že jí "blízké" destinace přišli pod její úroveň a svému příteli vynadala, když jí koupil zájezd do Chorvatska) Já se opravdu hodně těším, protože doufám, že kromě angličtiny se tam taky otrkám a přestanu se strachovat z každého uprdnutí. :D Letenku ještě objednanou nemám, ale buď poletím přes Frankfurt a Seattle a nebo s jenom jedním přestupem v Soulu. Raději bych volila to druhé i když nevím, jestli se mi chce čekat asi 12 hodin v Korei! :O
Na letence mas casy odletu a oznaceni letu (letadla). Prijdes na letiste, podivas se na tu obrovskou informacni tabuli uvnitr odletove haly, z ktereho vychodu leti tvoje letadlo a kde se mas hlasit a proste tam jdes. Vsechny napisy jsou vsude ve svete i v anglictine, takze se nemusis bat, ze nebudes necemu rozumet, kdyby to bylo napriklad jen nemecky nebo korejsky. V nejhorsim se zeptas (opet anglicky) na informacich. Kde je stanek informaci si najdes na jedne z ceduli s plankem letiste, ktere jsou roztrousene po letistni hale.
V nove skole se nemusis bat, ze nebudes neco vedet. Skola bude plna blbcu, kteri jsou tam take poprve (prvaci, prestup z jinych skol, pristehovani do daneho statu z jineho statu US) nebo treba deti imigrantu ze zemi tretiho sveta, kteri neumi typicky anglicky ani zakroutit hlavou. Asi budete mit nejaky ten orientation, kde vam vsechno vysvetli. Take asi dostanete brozury se skolnim radem, kde je vsechno popsano (studijni programy, vybery predmetu, planek skoly, ...). Budes tam proste jen jedna z mnoha vyvalenych "blbcu", kteri nemluvi plynule anglicky. Rozhodne tam nebudes jedina.
Za par tydnu se rozmluvis, vsechno se usadi a neprijde ti tam nic divneho.
Jak to, ze je to jenom na 4 mesice? Pololeti trva snad dele ... V ramci jakeho programu tam jedes?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.