Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše odstupného

Od: bera* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

na jakou výši odstupného mám nárok v případě, kdy zaměstnavatel během roku 2013 (duben) změnil svou činnost z fyzické osoby na právnickou osobu. Přesto, že nedošlo ke změně pracovních podmínek, zaměstnavatel tuto změnu řešil výpovědí a následnou novou pracovní smlouvou. U zaměstnavatele pracuji od roku 2006 bez přerušení. V současné době (listopad) mi chce dát výpověď z důvodu nadbytečnosti.

Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejsem v tomto odborník, ale myslím si, že nárok na odstupné měl/a tazatel/ka v dubnu 2013, a sice na trojnásobek prům. měs. mzdy. Dostala totiž výpověď ze strany zaměstnavatele (FO) z důvodu ukončení jeho činnosti, přičemž u něj měla odpracováno cca 7 let. U současného zaměstnavatele (PO) má odpracováno pouze cca 7 měsíců, takže nárok na odstupné bude ve výši jedné prům. měs. mzdy.

iz*
hodnocení

1x

Pacourku, ocenila bych, kdybyste si vybral jinou "parketu". Nejenže v oboru pracvně- i sociálně-právní oblasti dlouhodobě radíte "mimo mísu", tentokrát jste si navíc dotaz ani nepřečetl.

"Plesknout", co Vás napadne jako první, nebývá nejlepší cesta. Obě Vaše odpovědi nahlašuji (Z1).

--- K dotazu: Při výpovědi pro nadbytečnost vznikne samozřejmě nárok na odstupné. Podle mne by mělo jít o odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku, ale tipuji, že se zaměstnavatel bude snažit Vás odbýt jednonásobkem.

V případném soudním sporu byste podle měl slušnou šanci uspět, ale je otázka, zda se do toho budete chtít pouštět (může se to táhnout i několik let).

pacourek*
hodnocení

0x

Na nic.doporučuji

doplněno 15.11.13 23:41:

Na nic protože vlastně k propuštění nedošlo (byla jen a zbytečně upravena smlouva)Doporučuji se do toho moc neštourat aby tazatel neskončil na uřadě práce

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 16. 11. 2013 02:05:43
Není nutné odpovídat za každou cenu. Pokud si dotaz nepřečtete, nebo mu nerozumíte, je vážně lepší se nevyjadřovat. Prosím, zvažujte své odpovědi lépe! Děkuji.

Pacourek, bylo by vhodné svoji odpověď dokončit, nebo upřesnit. Z toho, co jste napsal tazatel moc moudrý nebude. Prosím, neberte to jako napadání, ale ani já jsem nepochopila, co jste touto odpovědí vlastně mínil...Děkuji za upřesnění!

doplněno 15.11.13 23:52:

Díky za dokončení Vaší myšlenky. Tazatel však píše, že má dostat výpověď pro nadbytečnost...Takže na tom ÚP pravděpodobně skončí, nebude-li mít hned jinou práci a nebude-li si sám chtít hradit zdravotní pojištění, aby na něm neměl dluh...Takže o žádném zbytečném šťourání nemůže být ani řeč.

doplněno 16.11.13 00:09:

Pro tazatele: Minimální výše odstupného je stanovena podle počtu odpracovaných let u stejného zaměstnavatele. Pokud pracovní poměr trval přes dva roky, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku za předchozí měsíce. Lidé, kteří u stejného zaměstnavatele pracovali méně než dva roky, ale alespoň rok, dostávají dvojnásobek průměrného výdělku. Kdo je u firmy méně než rok, dostane odstupné jen ve výši jednoho měsíčního výdělku.

doplněno 16.11.13 01:00:

Pacourek: Přečetla jsem, ale netuším o čem vedete řeč. Promiňte, ale věta : V současné době (listopad) mi chce dát výpověď z důvodu nadbytečnosti... se Vám zdá být málo? O nadbytečnosti, že tam není ani čárka?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]