Nejste přihlášen/a.
Pracuji uz 6rokem na paletarne opravujeme palety.Pred rokem a pul mi byl pridelen 1.stupen invalidity .Zamestnavatel o tom vi zadal jsem o prerazeni zatim se nic nedeje co mam delat s pzdravenm zdenek
Pokud to jde,tak bych na pilu netlačil.Reakce zaměstnavatele může v dnešní době být i ukončení pracovního poměru třeba pro nadbytečnost a na tvoje místo vezme "perspektivního"
Dekuji za odpoved.Na pilu tlacit nechci jedna se mi o to jestli zamestnavatel me musi preradit na jinou praci.Otom ze nemuzu vykonavat tento druch prace ví. mam duchod na zada dve plotenky mi zasahuji míchu a pry podle doktoru skoncím na invalidnim voziku.To mi ríkali v 18letech porad se drzím.Dnes mam o par let víc konkretne 37 a porad dobry jenze se to zhorsuje.Prosim poradte jestli to jde.S pzdravem.
no vždyť odpovědi máte napsané výše. pokud váš závodní lékař uzná, že nemůžete vykonávat současnou práci, je zaměstnavatel povinen vás přeřadit. pokud pro vás vhodnou práci nemá, tak vám dá výpověď (protože vás nemůže nechat pracovat na místě, na které vás pracovní lékaře neschválil).
Pro zaměstnavatele je závazný pouze posudek záv. lékaře nebo kliniky pracovního lékařství. Přiznání ID samo o sobě není pro zaměstnavatele rozhodující. Po přiznání ID by Vás měl zaměstnavatel vyslat pro posudek k závodnímu lékaři.
Zaměstnavatel je povinen Vás převést na jinou vhodnou práci do 15 dnů od doručení posudku závodního lékaře nebo kliniky pracovního lékařství.
Pokud pro Vás vhodnou práci nebude mít, může Vám dát výpověď. Jestli u Vás nejde o následky pracovního úrazu nebo o nemoc z povolání (zmiňujete problémy od 18 let), šlo by pravděpodobně o výpověď podle § 52 písm. e) - bez nároku na odstupné.
---
V případě, že by Vás zaměstnavatel na jinou práci nepřevedl do 15 dnů, mohl byste pracovní poměr okamžitě zrušit (pozor! to není výpověď!) podle § 56, odst. 1 písm. a).
V takovém případě byste měl nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za dobu odpovídající výpovědní době (minimálně by šlo o dvojnásobek průměrného výdělku).
--- Viz: Okamžité zrušení /... (ZP, § 56)
zaměstnavatel vás na vaši žádost nemusí přeřadit. přeřadit by vás musel, kdybyste měl potvrzeno od poskytovatele pracovnělékařské péče (závodního lékaře), že na současném místě ze zdravotních důvodů nemůžete pracovat. ovšem pokud by pro vás jiné místo neměl, tak vám může dát výpověď - pokud váš invalidní důchod nemá souvislost s pracovním úrazem nebo nemocí z povolání, tak bez odstupného, pokud sovislost má, tak s minimálně s 12-ti měsíčním odstupným.
Přiznání invalidity v I. stupni ještě nemusí znamenat, že byste nemohl vykonávat sjednanou práci.
Pro zaměstnavatele je rozhodující a závazný pouze posudek závodního lékaře nebo posudek kliniky pracovního lékařství.
--- Reakce na Lesi, 15. listopa/...:
Invalidita sama o sobě nezakládá nárok na odstupné a o dstupné se neodvíjí od důvodu vzniku invalidity, nýbrž od důvodu výpovědi.
Na odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku by vznikl nárok v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele podle § 52 písm. d).
Ovšem podle mých zkušeností zaměstnavatelé v těchto případech dají radši výpověď pro nadbytečnost (§ 52 písm. c) s odstupným ve výši max. trojnásobku průměrného výdělku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.