Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přeji,
rád bych se dozvěděl odpověď na otázku, vyplývající z následujícího popisu situace, která se mi stala.
Pracuji ve firmě jako technický manažer (31 let) a sedím v kanceláři (open office o 15 lidech). S kolegyní (39 let), dá se říci, že mně podřízenou, sedíme naproti sobě. Nedávno jsem si k obědu objednal doručenou pizzu, kterou jsem měl v plánu konzumovat přímo u stolu během práce. Kolegyně seděla naproti mně a proto mi nepřišlo vůbec divné, jí 1/10 pizzy dát na talířek a nabídnout jí. Tykáme si a jsme řekněme přátelé.
Chtěl bych se tímto přímo zeptat, zda to bylo z hlediska společenské etiky v pořádku nebo jsem se dopustil něčeho, co se vůbec nehodilo.
Děkuji Vám za odpověď.
Jirka
Určitě je vhodnější sníst jídlo mimo pracoviště. Ale nepochybil jste v rovině kolegiality. Pokud si tykáte, tak mě to připadá přirozené, že nabídnu. Položila bych kousek té pizzi na talířek a se slovy - mohu ti nabídnout -, bych dílek podala. Každopádně je to pro mě přijatelnější, než baštit pizzu, vonět s ní kolegyni pod nos a nenabídnout. To bych považovala za horší buranství a takové neosobní. Proč by se i nadřízený nemohl chovat neformálně? Vždyť je to také jenom člověk. Až kolegyně upeče vánoční pečivo nebo bábovku, třeba přinese ochutnat.
Vůči vaší podřízené kolegyni jste se nedopustil ničeho špatného, ale jestli jste opravdu manažer, pak jste udělal solidní faux pass. Zápaďáci z Holandska nebo z Francie by vás považovali za burana z Pakistánu.
Nejezte u pracovního stolu. Všechno má svoje místo, ne? V práci určitě máte nějakou místnost, kde se dá uvařit káva nebo posedět u jídla. Pizzu jezte tam.
U pracovního stolu se nejí - to by se vytknout dalo. Také se dá vylít kafe do klávesnice, takže - raději do vyhrazeného prostoru stímto vším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.