Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mne, zda je možné odstoupit od smlouvy, i kyž je v ní napsáno, že to není možné. Příklad viz obrázek.
Vyšší bere. Pokud smlouva porušuje nějaký zákon, tak je v tom bodě neplatná. Např. pokud je v ní napsáno že nemůžete reklamovat, ale zákon /zatím/ uznává většinou 2 roky záruční lhůtu, tak toto tvrzení je neplatné. Může tam být napsáno cokoli, ale pokud to porušuje zákon, je to neplatné.
doplněno 13.11.13 16:50:V tomto konkrétním případě, pokud vás prodejce prokazatelně neupozornil na nějakou závadu /podstatnou/, lze reklamovat.
Myslím, že nemusí být automaticky neplatná celá ale funguje to tak, že to konkrétní ustanovení je neplatné. V tomto případě ale ještě nikoho nenapadlo, tak jako tak, čím by byla výše uvedená smlouva v protimluvu se zákonem.
Píše se tam, že vozidlo je uměrné svému stáří a najetým kilometrům... Můžete s tím jít k soudu ale pokud nějaký znalec řekne, že vozidlo odpovídá stavu najetých km ani si nepsuknete..:D
Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď,
jelikož závad je hned několik na které jsem nebyl upozorněn, bude asi reklamace možná.
Tak podle toho co jsem nastudoval tak skutečně reklamovat můžete a máte poměrně velkou šanci uspět. Ujednání o nemožnosti reklamovat je jednak neplatné a druhak protiprávní. Už z toho případný soudce velmi rychle usoudí, že vás prodávající chtěl vzít na hůl. Důkazní břemeno, že závada vznikla až po převzetí zboží stojí navíc na prodávajícím, takže šance uspět je velká - ale jak jsem psal prve. V rámci reklamace a ne přímo odstoupením od smlouvy. Tento akt mlže být až důsledkem úspěšné reklamace samotné.
Ještě doplním, aby bylo jasno..Prodávající odpovídá za závady také u bazarového zboží které vzniknou před koupí samotnou - to ano ALE pokud jsou však v kontextu se stářím věci a stupněm opotřebení - záruku uplatnit nelze. Příkladem, pokud auto má najeto mega km a obecně vzato už to auto mělo být na vrakovišti, tak můžete uplatnit záruku leda na lampárně.
Já myslím, že pokud si zboží nebo auto přeberete a podepíšete osobně ne prostředky na dálku, tak nemáte právo od smlouvy odstoupit i kdyby to tam napsáno toto nebylo. Tak jako když jdete do obchodu, koupíte si mobil, dostanete od něj fakturu, uzavřete vlastně kupní smlouvu a taky vám nejsou povinní odstupovat od smlouvy a vracet peníze. Můžete jen uplatnit případnou reklamaci ale na bazarové zboží se povinná reklamační lhůta asni nevztahuje, nevím teď.
Na základě čeho je možné od této kupní smlouvy odstoupit? Řešil jsem něco podobného a bez úspěchu :D
Pokud je to možné, na základě čeho?
Auto mám týden, a začalo se projevovat spoustu nedostatků co mi byly při prodeji zatajeny. Chtěl bych vrátit, ale té věty o nemožnosti vrácení se bojím a nechci to řešit přes právníka. Auto je podle mě dokonce nebezpečné i pro ostatní účastníky silničního provozu, a to má měsíc starou technickou.
Nejde o to, na zaklade ceho se da odstoupit (to musite vymyslet Vy), jde o to, ze se nelze v zadne smlove vzdat prava na reklamaci (ci odstopeni), na coz mate ze zakona narok. V tomto bode je pak smlouva neplatna.
Obecne reklamace ci odstoupeni od smlouvy je u ojeteho auta od jisteho stari a najezdu km problematicka az nemozna...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.