Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc v zaměst. před nástupem na mateřskou

Od: lyrixx odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, nevím jestli to patří do této sekce jestli ne tak se předem moc omlouvám.

Potřeboval bych poradit ohledně marození v zaměstnání,

žena zjistila minulý týden, že je těhotná a rozhodla se do konce roku chodit do práce a na konci roku jí končí v práci roční smlouva.

Jde mi o to jestli musí jít marodit 21 dní dopředu nebo jestli stačí až na konci prosince / začátku dalšího měsíce aby i těch 21 dní dostala od zaměstnavatele zaplaceno, jelikož moje účetní v práci mi řekla že pokud by šla až při konci smlouvy tak těch 21 dní nemusí vůbec dostat zaplacených od zaměstnavatele takže by resp. 3 týdny marodila zadarma a až pak by dostávala od sociálky peníze, ale zase účetní u ní v práci tvrdná že může jít klidně po ukončení smlouvy. Vím že má po skončení smlouvy 60 denní období kdy může jít marodit to je jasné jestli se to ještě nijak neměnilo ale v té 60-ti denní lhůtě by nedostala ani korunu od bývalého zaměstnavatele v případě že by jí smlouva zanikla 31.12.2013.

Konec smlouvy má na 31.12.2013 vzhledem k tomu že se těhotenství provalilo tak jí narovinu řekli že jí smlouvu prodlužovat nehodlají.

Předem moc děkuji za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den. Pracovní poměr skončí uplynutím doby určité, tedy 31.12.2013. Bude-li vystaven doklad o pracovní neschopnosti do 7.1.2014 (7 kalenářních dní ochranné lhůty), pak má Vaše paní nárok na nemocenské dávky od Správy sociálního zabezpečení, ale až od 22. kalendářního dne nemoci. Prvních 21 dní platí náhradu za dny nemoci zaměstnavatel, ale pouze za ušlé plánované směny (pracovní dny), přičemž první tři pracovní dny jsou bez náhrady. Po skončení pracovního poměru by Vaší paní žádné směny neušly, náhrada by jí tedy nenáležela. Pokud by tedy chtěla čerpat i náhradu od zaměstnavatele, pak musí opravdu začít "marodit" už 21 kalendáních dní před skončením pracovního poměru. Doklady o pracovní neschopnosti odevzdává bývalému zaměstnavateli i po skončení pracovního poměru.

iz*
hodnocení

2x

Ron Vám odpověděla správně, a to včetně ovhranné lhůty po skončení zaměstnání, jež nečiní 60 dnů (odkud tuto informaci máte?), ale pouze 7 kalendářních dnů.

Náhrada mzdy od zaměstnavatele za nemoc je nižší než mzda, jde o 60 % redukovaného denního průměru, takže by podle mne mohlo být výhodnější pracovat až do konce (záleží na výši příjmu, je-li vyšší, nepočítá se náhrada mzdy z celého průměru).

Na nemocenské bude v obou případech nárok od 22. dne nemoci až do konce nemoci.

---

Jak dlouho je manželka zaměstnána v tomto zaměstnání? Pokud méně, co předcházelo? (Ptám se kvůli posouzení nároku na PPM.)

lyrixx
hodnocení

Dobrý den,

je zaměstnaná 17 měsíců v současné době předtím studovala.

Mimochodem 60 dní jí bylo zděleno od jejich firemní účetní také se mi to zdálo moc ale neorientuji se v tom.

iz*

Vypadlo mi tam méně než 9 měsíců. Pokud zaměstnání trvá 17 měsíců, bude mít manželka na PPM nárok.

Formulář jí po skončení zaměstnání bude muset potvrdit bývalý zaměstnavatel. Podklady pro výplatu nemocenského bude manželka předávat bývalému zaměstnavateli.

stirecek*
hodnocení

0x
Výhodnější bude, když to normálně odpracuje. I kdyby šla marodit 11.12, zamestnavatel první tři dny nehradí a nehradí ani víkendy. Normálně to odpracovat, popr si vzít zbytek dovolené, pokud má a od ledna bude mít podporu.
lyrixx
hodnocení

Ano to máte pravdu jen nevím co se vyplatí víc jestli marodka nebo´podpora mohl by jste mi říct kolik % nebo z čeho se podpora vypočítává?

iz*

Nemocenská činí 60 % denního vyměřovacího základu, který se stanovuje z výdělků dosažených v posledních 12 měsících. (PPM se stanoví také z denního vyměřovacího základu a činí 70 %.)

Podpora v nezaměstnanosti se počítá z průměrného čistého výdělku, který se stanoví z předcházejícího kalendářního čtvrtletí.

Podpora činí první dva měsíce 65 %, další dva měsíce 50 % a po zbytek podpůrčí doby (zde jeden měsíc) 45 % průměrného čistého výdělku.

stirecek*
Záleží jak dlouho chce marodit. Ono to vyjde tak nastejno první dva měsíce, pak se podpora snižuje. První tři týdny bude mít ale od zamestnsvatele méně. Takže pokud chce marodit nebo bude marodit rizikove, může jít marodit ihned klidně až do porodu. Tedy pokud bude marodit déle než do začátku března, vyplatí se víc nemocenská.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]