Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymazání otce z rodného listu

Od: ing15* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den mé dceři je 16 let a její biologický otec neplatí výživné a vůbec chtěly by jsme ho vymazat z rodného listu...Chce to hlavně dcera a já s tím naprosto souhlasím na co tam mít někoho koho v životě neviděla a kdo nemá o ni taky zájem a proto jsem se chtěla zeptat co musíme udělat a jak to probíhá.Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Dobrý večer! Já mám takový dojem, že nelze pouze na základě Vašeho rozhodnutí vymazat otce po 16 letech z rodného listu. Navíc pokud uvádíte, že je to její biologický otec. Chápu Vaše rozhodnutí, protože i když je jako otec uveden, neplní své otcovské povinnosti tak, jak by měl. V loňském roce byl jako první soudní výmaz otce proveden po 15ti letech, ale bylo prokázáno, že se nejedná o biologického otce. babyweb.cz/... Já bych Vám doporučila ještě jednou svá rozhodnutí zvážit. A doufám, že se ještě někdo k Vašemu dotazu vyjádří. Nechci zde presentovat pouze své domněnky. Jistě existuje právní názor, který bude rozhodující pro toto závažné rozhodnutí. Otec je otcem, ať už je dobrý a nebo bohužel není. Na tom se dá asi něco těžko změnit. Napadá mě jedna věc, adopce, ovšem se souhlasem biologického otce.

ing15*
hodnocení

Děkuji za váš nazor cením si toho...Ale nesouhlasím s tvrzením že je to pořád otec člověk který viděl svou dceru jenom jednou a to u soudu není otec...Navíc byl trestně stíhaný za neplacení,pak jsem to vzdala na co se dohadovat s člověkem o kterého nestojí ani jedna z nás.Člověk který neprojevil ani jednou zájem o své dítě není skutečně otec.A navíc nechci aby jednou dcera měla problémy kvůli němu například jeho dluhy atd...

lidka*

Já Vás obě chápu víc než na 100%. Já jsem si prožila rozvod a rozvodem skončil veškerý zájem o naší dceru. To jí bylo také 15 let. Ani později ho nezajímalo, že má vnoučata. Soudil se s námi i o dceřin stan. Takže opravdu tu situaci chápu. Dluhů se dcera bát nemusí, za ně odpovědna není a nebude (může dědictví odmítnout). Náš "tatínek", když byl na tom špatně, tak otočil a chtěl se vrátit. To jsem samozřejmě důrazně odmítla, i když jsme potom celkem normálně komunikovali. Takže ještě jedno doporučení pro Vás. Dojděte si na matriku městského/obecního úřadu a vyžádejte si informaci, zda je toto vůbec možné. Když se nikdo k Vašemu dotazu nevyjádří a nechcete se sama ptát na Vašem úřadě, dejte vědět a já svým jménem napíšu dotaz - nevím jestli bude příslušné ministerstvo vnitra a nebo MPaSV. Oni celkem rychle reagují - je to otázka cca 10ti dnů. Přeji dobrý večer!

ing15*
hodnocení

Děkuji moc nejhorší je že jsem nebyla s jejím otcem ani vdaná...Jen jsem v té době nevěděla,že nemusím uvádět otce...

evinka27*
hodnocení

0x

Dobrý den,

mám stejný problém jako vy. Mám syna, na kterého otec taky neplatí, proto jsem se byla zeptat právníka, zda jde nějak vymazat biologický otec z rodného listu když neplatí a nemá zájem o dítě.

Právník se mě nejdřív zeptatl, zda je někdo, kdo ho celé roky vychovával a staral se o něj. Pak mi taky zdělil, že pokud je dítě už větší, že si o tom do jisté míry může rozhodnout samo. Ale je tam ještě jeden problém, dítě musí žít s tím kdo ho vychovává a živí déle než 3 roky. A ještě lepší by bylo, pokud někoho máte, myslím přítele nebo manžela, abyste spolu byli jako manželé dýl než 3 roky. Pak soud rozhodne bez jakéhokoliv rozmýšlení, aby byl otec vymazán. jinak s tím prý musí vždy bilogický otec souhlasit. Snad jsem Vám aspoň trochu pomohla a poradila

ing15*
hodnocení

Děkuji ano mám manžela více než 3 roky a kam si mám tedy zajít?a musí být zapsán nevlastní otec do rodného listu nebo ne?

martini*
hodnocení

0x

Pane bože co je to za nesmysl? V životě jsem neslyšela o vymázávání z rodného listu po nějakých třech letech, to je nějaký velký omyl, ale nenapadá mně ani s čím by si to někdo mohl splést, ještě navíc právník. Z rodného listu vám ho nikdo nevymaže, pokud se neprokáže, že není biologický otec a to by se stejně složitě zkoumalo, zda není více v zájmu dítěte, aby tam zůstal napsaný, dítě po něm může dědit atd. Placení dluhů za otce nehrozí, pouze, že by dcera něco zdědila, ale pokud by dědictví odmítla, tak nikdy žádné dluhy platit nebude. Jediné, co se může stát, že až bude dospělá a on by byl z nějakého důvodu v nouzi, může chtít výživné on po ní, ale tomu žádný soud nevyhoví, pokud vznesete námitku, že je to proti dobrým mravům, když se o ni nestaral a neplatil na ni.

doplněno 21.03.09 19:08:

a nevlastního otce tam taky nikdo nikdy nezapíše, leda že by dceru adoptoval

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]