Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit.Mám pronajaté pozemky v mém vlastnictví zemědělské společnosti.Ve smlouvě je jasně řečeno,že společnost má tato pozemky používat pouze k zemědělské činnosti a k jinému účelu je může použít pouze s výslovným souhlasem vlastníka tedy mne. Nyní jsem se dověděl, že společnost bez mého vědomí uzavřela smlouvu s obecním úřadem,který na těchto pozemcích koná jednorázovou akci ryze soukromého charakteru,vybírá na ní vstupné v řádu statisíců a zemědělské společnosti s kterou podepsal smlouvu na pronájem mých pozemků vyplácí částku 180000 korun. Tuto částku již vyplatil na stejnou akci již před dvěma lety,také bez mého vědomí. Po jednání se starostou mi bylo naznačeno,že akce se letos bude konat znovu a mé nároky jako vlastníka pozemků budou opět opominuty. Ptam se,jak v tomto případě postupovat a jestli smlouva mezi obecním úřadem a zemědělskou společností je vůbec platná,když opomíjí má vlastnická práva. Se společností není možná žádná rozumná dohoda a se starostou rovněž ne. Jak jsem zjistil na internetu,již si starosta tento příjem zařadil do příjmů obce.Pokládám tuto skutečnost za hrubé porušení mých vlastnických práv a žádám o radu jak postupovat.
Přesně jak píše Milan. Musí Vám být jasný každý bod ujednání ve smlouvě. Možná, že dokonce tuto smlouvy vypracoval právník zemědělské společnosti a do smlouvy i tuto eventualitu poněkud skrytě zakomponoval. Takže v tom případě pozor na to! Zvážit samozřejmě musíte i to, jak je pro Vás smlouva výhodná. A zda v případě, že pro porušení smlouvy ukončíte smluvní vztah, budete mít pro využití pozemků náhradní řešení - např. jiného ještě exkluzivnějšího nájemce. To znamená, že toto bude pro Vás jasné, okamžitě bych jednala, ale pouze písemnou formou. Mohu se zeptat, zda jste z jednání se starostou a s nájemcem požadoval písemný zápis? V případě, že nemáte žádný písemný dokument, ostatní bych řešila pouze písemnou formou. A začala bych tím, že bych požádala úřad o kopii smlouvy na tuto akci a o přehled výše příjmů a výdajů - a to jako vlastník pozemku, ale i jako občan. A poznamenala bych, že se jedná o financování z veřejných rozpočtů, takže by to neměl být problém tuto informaci poskytnout. U té smlouvy se mohou bránit, že to je obchodní tajemství. Žádost o poskytnutí informace bych adresovala starostovi i finanční nebo revizní komisi. No a na základě toho bych postupovala dál a to buď žádostí na zemědělskou společnost o podíl na finančním výnosu za předpokladu, že budete dodatečně tuto akci tolerovat a nebo podle Vašeho rozhodnutí bych smlouvu o pronájmu písemně vypověděla. Tam bude určitě delší termín výpovědi kvůli agrotechnickým lhůtám, takže bych tam výslovně zakázala jakoukoliv činnost nad rámec zemědělské činnosti. Je také ještě otázka, co všechno se dá pod zemědělskou činnost skrýt, jestliže to je takto povšechně pojmenováno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.