Nejste přihlášen/a.
Ahoj , chtěla bych se stát OSVČ. Mnoho věcí jsem našla na internetu, na některé věci bych se ráda zeptala nebo si je potvrdila
1)pokud chci platit klasickou daň OSVČ 15% z daňového paušálu 40%, A) co musím dokladovat na finančáku(co uschovávat) jako příjem-tržbu, fakturu? nebo pokud zašlu někdy zboží poštou stačí třeba jen poštovní poukázka, kde je uvedeno kolik jsem měla příjem? B)Pokud platím paušálem daň, jsem povinna uchovávat přesto také nákladové faktury? Tedy, že jsem od dodavatele AAA nakoupila dané zboží, které jsem nakonec prodala.. Mám takovou povinnost?
Tržba - nutno evidovat veškeré příjmy = faktury, vypisy z banky, platba hotově nebo složeky z pošty.
Výdaje - při paušálu nemusíte skladovat vůbec nic. Tedy je dobré si pro vlastní potřebu doklady schovávat, alespoň ty důležité, ale nikonu nic předkládat nemusíte.
Pak ještě doporučuji skladovat doklady o zaplacení VZP a soc. poj. Vzhledem k bordelu, co zde panuje je pak život jednodušší...
Dobrý den, jsem vyzvána na kontrolu živnostenským úřadem, jsem OSVČ, neplátce DPH, uplatňuji výdaje paušálem. V dopise, který jsem z ŽÚ obdržela mi píšou, že chtějí faktury přijaté (tedy od dodavatelů). Jak píšete, nemusím výdaje evidovat, jsem tedy povinná jim faktury (paragony) od dodavatelů předkládat? Co pokud všechny nemám? Děkuji
Dobrý den, pokud použijete paušál, žádné učty neschováváte. Schováte si pouze vydané faktury a výpis z učtu,pro případ danové kontroly.Pokud by jste přešla na skutečné výdaje, pak je nutné je schovávat. Pokud budete mít minimální výdaje, je výhodný paušál, pokud větší výdaje,tak naopak. Složenky socialní a zdravotní pojištění, bych radil si uchovat, také to tak dělám.
Při použití paušálu jste pro potřeby FU povinna doložit veškeré příjmy. V případě plátcovství DPH také veškeré výdaje.
Ve Vašem případě (nákup a prodej) musíte pro případ státní kontroly doložit veškeré nabývací doklady ke zboží.
Doporučuji Vám obrátit se s touto konkrétní problematikou na daňového poradce nebo jinou osobu znalou potřebných náležitostí.
Já být vámi, tak se neptám, ale přečtu si příslušné zákony, kde to máte, zde zákon o dani z příjmů, který je pro vás základní normou k povinnostem vůči státu (pak zdravotní a sociál. pojištění). JInak spoustu věcí najdete na webu MF. Popř. oficiální weby pro podnikatele. Pak se musíte zamyslet, zda je paušál vhodný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.