Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko,
měl bych takový skromný dotaz. Tento rok jsem si v březnu ( 2013 ) "udělal" živnostenský list na vedlejší pracovní činnost. Bohužel jsem ovšem nečekal, že to bylo zbytečně, jelikož jsem neměl dostatek času se pořádně tomu věnovat a tak odhaduji výdělek za rok 2013 rovný nule. Musím tedy příští rok podávat daňové přiznání i přes to, že jsem si nic nevydělal? Další otázkou mi je, jestli pokud si ještě letos živnostenský list zruším ( ano, zruším, pozastavení pro mě nemá smysl, protože opravdu nedokážu odhadnout, kdy ho budu potřebovat a nehodlám to mít neustále na paměti ), jestli se pro mě vztahuje povinnost podávat daňové přiznání ( opět pokud můj výdělek je roven nule ). Z hlavní pracovní činnost za mě daňové přiznání podává firemní ekonomka.
Předěm děkuji za odpověď.
Mýlíte, se zaměstnanavtel za nikoho daňové přiznání podat nemůže. Zaměstnanci, kteří mají jeno jednoho zaměstnavatele, a nepodnikají ani nejsou povinni daňové přiznání podávat.
Zaměstnavatel provede roční zúčtování daně ze mzdy těm zaměstnancům, kteří jej o provedení písemně požádali do 15. února včetně (podpis na prohlášení k dani z příjmu na tzv. růžovém "papíru/formuláři").
Jestli jste začal podnikat, měl byste podat daňové přiznání sám (zaměstnavatel Vám po skončení roku vystaví potvrzení o příjmech a o odvedených zálohách daně).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.