Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, jak je to s ochranou autorských práv. Pracuji jako učitel cizích jazyků a pouze pro účely výuky potřebuji vytvořit ve Wordu učebnici nebo spíš příručku, která by byla psána v rodném jazyce, ale byla by zároveň výkladem knihy psané v cizím jazyce. To znamená, že bych uváděla stejný název kapitoly, látku vysvětlila v češtině na základě originální knihy, z níž bych uvedla i některé příklady. Pokud ve svém materiálu uvedu název a autora originální knihy, neporuším tím autorská práva?
A ještě druhá otázka: Pokud na Uložto nebo jiném podobném serveru je nějaká učebnice v elektronické podobě, která je vhodná pro výuku, mohu studentům doporučit, aby si ji stáhli? Pokud je to jen pro jejich vlastní účely? Nebo jim to dokonce mohu poslat elektronicky?
Nedoporučujte studentům stahování souborů porušujících autorská práva! Neposílejte jim ani knihy samotné, ani odkaz/y k jejich stažení, nedoporučujte ani jejich vyhledávání v internetu..
Zasílat můžete pouze vlastní publikace, případně publikace, které již nejsou chráněny autorskými právy.
doplněno 09.11.13 19:03:Ke stažení: Vybrané otázky au/... (PDF, 743 kB)
Souhlasím, nedoporučovat Ulozto.cz. Já jsem tento problém vyřeši tak, že jsem požádal autora (je to jednoduché pokud žije) o povolení používat některé pasáže z jeho doktorantské práce při výuce. Svolení jsme dostal a pracuji s jeho myšlenkami při přednáškách s klidem. Naopak jsem objevil,že studenti,kterým jsem posílal emailem svoje prezentace si je uložili na web, sice zamčené,ale projevilo se mi to v počtu studentů chodících na přednášky (proč by tam chodili,když si materiály mohou v klidu stáhnout).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.