Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se s Vámi poradit. Vlastním pouze podnikatelský učet, kam mi hodí finanace z podnikání. Potřeboval bych jednorázově na svůj učet poslat finanční částku (400 Kč) prodej vlastního zboží, takže by šlo o soukromou platbu. Jde mi o to, jak prokázat v případně danové kontr. že šlo o soukromou platbu? Jinou možnost nemám. Děkuji
Mě účetní říkala, že vklady na účet (ty nezdaněné) jsou v očích berních úředníků, vždy tak trochu podezřelé, jak se to prokazuje to nevím. Otázkou je jak moc vám tak nízká platba ovlivní daň pokud by jste jí přiznal .. já myslím, že moc ne, jestli vůbec.
Já bych si na vašem místě přes internet založil nějaký bezplatný účet (mBank, AirBank, FIO) a nechal bych si to poslat tam a nebo bych poprosil dobrého kamaráda, který má účet jestli to může projít přes jeho účet s tím, že až platba příjde, tak vám peníze dá v hotovosti. Nebo si peníze nechte poslat na složenku nebo prodejte zboží rovnou na dobírku.
Nejlepší bude, pokud ten, kdo vám peníze bude posílat, vyplní do "zprávy pro příjemce" účel, za jakým Vám peníze posílá. Např. prodal jste mu svého psa Rexe (a nepodnikáte jako chovatel), takže odesílatel peněz napíše do zprávy pro příjemce: "Platba za psa Rexe". Tato věta se pak objeví na Vašem výpisu z účtu a tím bych to považoval za vyřízené.
Pokud byste ovšem chtěl být detailista, měl byste si případné náklady spojené s touto platbou (poplatek za příchozí platbu a poměrnou část poplatku za vedení účtu) vyřadit ze svých daňově uznatelných nákladů, protože jste použil účet pro soukromý účel (stejně jako se činí např. při používání automobilu i pro soukromé účely). Ale to už je opravdu jen pro detailisty.
Nechte si za prodej vystavit doklad, který přiložíte pro případnou kontrolu k dokladům - zaúčtujete jako nezdaněný příjem na účet. Možná by v nouzi stačil i interní doklad s vaším prohlášením, že se nejedná o příjem z podnikání. Kvůli občasnému příjmu mimo podnikání nemá opravdu smysl si zakládat extra účet.
Také jsem názoru, že nemá smysl zakládat nový účet. osobní vklady do podnikání jsou čím díl častější. Stačí , aby se odběratelé spozdili se zaplacením faktur a vaše kasa v účetnictví by šla do mínusu, což v praxi není možné.Plátce ať napíše do poznámky třeba platba za hodinky atd. A je to vyřešené. Když tam nic nenapíše, zase se nic neděje. Vystavíte si interní doklad na osobní vklad do podnikání .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.