Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlouhodobá nemocenská 2x nejde?

Od: antilopa123 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,chtěla bych poradit:Jsem na dlouhodobé nemocenské,od června 2008.Slyšela jsem že pokud člověk marodí rok,pak nastoupí do zaměstnání a např:opět marodí,tak že nemá již nárok na výplatu nemocenské po dobu jednoho roku...zdá se mi to přitažené za vlasy,ale již jsem toto slyšela ze dvou"pramenů"tak se tedy ptám zde,jestli někdo o tomto neví.děkuji Antilopa:

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Existuje pojem "podpůrčí doba", což je doba, po kterou se vyplácejí dávky nem.pojištění podle zákona 187/2006 Sb. Od 1.1.2009 činí PD 380 dní a započítávají se do ní i doby, které občan odmarodil v 380 dnech předcházejících. Není totiž možné, aby občan byl rok nemocný, šel na den do práce, opět na rok omarodil a tak furt pryč. Pokud není člověk nemocný půl roku (190 dní) před novou nemocí, podpůrčí doba běží celá. Pokud je v předchozím půlroce nemocný, započte se do podpůrčí doby nemoc za celý předchozí rok.

Používám pro zjednodušení pojem "rok" a myslím tím 380 dní.

Je to § 26 a následující zákona 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění.

antilopa123
hodnocení

Já to ale myslela čistě prakticky"ne že bude ze mne simulant navždy!"nastoupím do práce a třeba za 1-2měsíce mě skolí angína,zlomená noha...mám tedy nárok na vyplacení nemocenské?...předem díky:

Samozřejmě budete mít nárok na nemocenské dávky, ale ne neomezeně dlouhou dobu. Pokud byste předtím dlouhodobě marodila a mezi tou starou dlouhodobou a touto novou nemocí neuplynulo 190 dní, vezme se při výpočtu nároku datum počátku nové nemoci, přičte se 380 dní (dopředu) a od výsledku se odečtou všechny dny nemocí, které od data počátku nové nemoci pozpátku 380 dní proběhly, čili se podpůrčí doba zkrátí. Angíny by se to asi nedotklo, ale např. půlroku se zlomenou nohou už asi ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]