Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směnka, dluh - může propadnout?

Od: kocour* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

moc prosím o rady v této záležitosti. Svému nyní již bývalému příteli jsem naletěl a půjčil mu větší obnos peněz (150.000,- KČ), neboť jsme společně chtěli rozjet podnikání. Onen přítel však po inkasování peněz přestal komunikovat, zvedat telefony a k zastižení nebyl ani na adrese, kde jsem se s ní do té doby scházel a kde měl údajně přechodné bydliště.

Pro jistotu jsme sepsali směnku, ta obsahuje (v příkladech):

V Kocourkově dne 9. listopadu, rok 2012. Za tuto směnku zaplatím dne 30. listopadu 2012. KČ 150.000,- slovy sto padesát tisíc na řad Kocourovi, RČ: 88888888, Kocourkov 88, Kocouří 8. Splatno u: osobně, Kocourkov 88, Kocouří 8, Kocour. Výstavce: Dlužník Podvodník, RČ 222222, Podvodnická 22, Podvodníkov 2. Podpis podvodníka.

Již je tomu skoro rok a bojím se, že by směnka mohla nějak propadnout. Nevím však, jak to řešit. Zkoušel jsem ji prodat vymahačským firmám a k mému zděšení je Podvodník vedený trvalým bydlištěm v azylovém domě, nemá žádný majetek a dokonce je v insolvenci. Směnka pro ně tedy nebyla vymahatelná a neměli o ni zájem.

Je nějaká možnost jak situaci řešit (pokud možno bez nákladů), abych peníze dostal zpět? Poslední dobou Podvodníka viděl můj přítel, že pracuje v potravinách v Praze Vršovicích. Jestli má stále stejné bydliště a podobně, to netuším.

Předem děkuji, Kocour.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Propadlá určitě ještě není. Uplatnit zřejmně u soudu či exekutora, ale pokud je bezďák, tak těžko říct jak to dopadne. Pokud pracuje, je šance, ale jestli už má nějakou exekuci, tak z něj asi nic nedostanete.

buss
hodnocení

0x

Řešit se to mělo ihned po splatnosti. Zadarmo to udělá jen P ČR pokud to uzná jako podvod, jinak cvakat, soud, exekutor.

skye*
hodnocení

0x

S propadnutím směnky nevím, ale co vím je, že pokud je v insolvenci a splní podmínky oddlužení, nebudete mít šanci peníze dostat zpět. Pohledávku jste si totiž měl v dané lhůtě přihlásit na soudu a pokud jste tak neučinil, oddlužení bylo povoleno a bude řádně splácet, máte smůlu. Vaše šance jsou následující - zjistit si, v jakém stavu je insolvence - pokud ještě nebylo oddlužení povoleno, třeba ještě bude čas si pohledávku přihlásit. Pokud ne, zbývá Vám jen čekat, jestli dodrží pomínky. Pokud by nedodržel, můžete vymáhat exekučně. A poslední možnost je nějak mu prokázat, že neměl v úmyslu dluh splatit - tím pádem by pak mohla být insolvence zrušena.

rnk*
hodnocení

0x

Promlčuje se myslím 3 roky po slatnosti. Chybou, že tam není formulace "bez protestu" či "bez útrat" a nebo že jste neučinil protest.

Běžte za advokátem. Ten to nejprve posoudí zda je směnka platná a pak podá k soudu, soud bez problému rozhodne a pak po něm půjde exekutor. Já jsem takhle dostal peníze po 10 letech až dlužník nastoupil do práce a exekutor mu to začal strhávat. Strhli mu to včetně svých nákladů.

doplněno 31.10.13 15:59:

U insolvence záleží jestli tu vaši směnku uvedl jak svůj dluh. napište mi vnitřní poštou jeho RČ a já se podívám.

doplněno 31.10.13 16:28:

Opravuji: u insolvence záleží v jaké fázi je insolvence. Zda ještě můžete směnku přihlásit. Pokud ne, tak nejspíš máte smůlu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]