Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, listovala jsem v katalogu jedné cestovky. Nehledám zatím dovolenou na rok 2014, jen jsem se prostě tak "kochala". Bude záležet na penězích, na zdraví a především na stavu naší babičky, o kterou pečujeme. Takže žádné dalekosáhlé plány. Co mě ale zarazilo:
Zajímala jsem se o apartmány beze stravy. Byly pro různý počet lidí. Ale, například: /je to vybráno čistě náhodně/
1/Chorvatsko: apartmán pro 5 lidí obsazený 5 lidmi: 5.480,-- Kč za osobu a pobyt
Apartmán pro 2 lidi obsazený 2 lidmi: 7.380,-- Kč za osobu a pobyt
2/ Itálie: apartmán pro 4 lidi obsazený 4 lidmi: 2.580,-- Kč za osobu a pobyt.
Apartmán pro 2 lidi obsazený 2 lidmi: 4.580 Kč za osobu a pobyt.
Jinak upozorňuji, že obě srovnávané ceny jsou vždycky ve stejném termínu. Proto by mě zajímalo, proč mám platit ve dvou o 4 tisíce víc jen proto, že nás nejede jako Hujerových? Pochopila bych to, kdybychom třeba ve dvou byli ubytováni v apartmánu pro 4, pak se doplácí za neobsazená lůžka. Ale pokud jsou v apartmánu pro 4 skutečně 4 lidé a v aparmánu pro 2 zase 2 lidé, skutečně si nedkokážu nijak zdůvodnit, proč to ti chudáci ve dvou mají o dost dražší.
Jak to tedy je? Pokud je ubytovací zařízení plně obsazené, mělo by snad být jedno, že v něm je třeba 5 lidí /pro 5/ či 2 lidé /pro 2/ a ceny by měly být stejné. Úklid se přece musí udělat ve všech prostorách, převléknout postele také.
Dokážete mi vysvětlit logicky,proč je tedy v dovolené pro 2 nebo pro 4 rozdíl třeba 2 tisíce na osobu?
A mají to takto odstupňované všechny cestovky, nebo jsem našla náhodou nějakou, která se snaží lidi podojit?
Díky za Vaš názory. Jaga.
Neplácáte hlouposti, je to tak. Staví se jen málo 2 lůž. apartmánů bez obývací místnosti s rozkládací pohovkou. Takže 2 osoby dostanou ten samý apartmán jako 4 osoby. Jen nemusí v obývacím pokoji roztahovat pohovku a spí v ložnici na pevných lůžkách. A jelikož majitel nemá takový příjem ze dvou osob jako ze 4 i když obývají stejný apartmán, takže dvojlůžáky bývají v přepočtu na osobu dražší. Není to plná cena za neobsazená lůžka, ale jen zisk z neobsazených lůžek.
Za neobsazené lůžko platíte pokud má apartmán 2 ložnice s pevnými lůžky a vy obýváte pouze jednu ložnici.
Jen tak střílím od boku, možná špatně...
Při vybavení, údržbě a modernizaci apartmánů jsou vždy nejnákladnější kuchyňky a sociální zařízení. Je sice pravda, že je rozdíl v opotřebení, jestli se v apartmánu celou sezonu střídá pět lidí nebo jen dva, ale sprcháč, umyvadlo, lednička, varná konvice... to všechno musí být připravené i pro dvojici. Elektrospotřebiče možná musí projít revizí - a zase je potřeba zaplatit revizi za každý kus, bez ohledu na to, jak moc se na nich bude vyvářet.
To bude největší rozdíl v ceně, požadovaný po cestovkách už majitelem nemovitosti. Menší roli může hrát i to, že i když je apartmán avizovaný pro pět, na metry čtvereční bude mít jedna osoba pravděpodobně celkově menší plochu než dvojice. U dvojice se dá předpokládat, že budou mít oba normální postele, pětici jistě čeká nejméně jedna přistýlka.
A pěknou dovolenou v příštím roce! V pěkně zařízeném apartmánu s vlídným domácím!
doplněno 30.10.13 17:29:Než jsem se vybrebtala do telefonu, napsali to jiní. Takže to tak bude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.