Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se zeptala... Jsem 1,5 roku rozvedená. V manželství nám vznikly nějaké dluhy u České spořitelny, které jsme si v rámci vypořádání SJM rozdělili. Úvěry, které měl na sebe manžel (podotýkám, že si je bral pouze na své jméno, já ve smlouvě nefiguruji) zůstali jemu, mě zůstali moje. Pak si bral ještě i nějaký další, o kterém jsem již ani nevěděla... Bohužel exmanžel je bez práce a nezvládá splácet a spořitelna ho již urguje a hrozí zesplatněním.
A teď tedy... pokud mu to zesplatní, on to do určité lhůty nezaplatí, tak podají návrh na vydání platebního rozkazu, ten se pravděpodobně nedoručí, protože ex nebydlí na trvalém bydlišti, takže se zruší a bude se rozhodovat rozsudkem. Předpokládám správně, že toto řízení se bude týkat pouze manžela?
A dále... on nezaplatí, takže spořitelna podá návrh na exekuci... A zde je má otázka... může poté exekutor i na mě? Pravděpodobně, pokud ano, tak by to byla exekuce na plat... dozvím se to nějak dopředu, nebo mi najednou přijde exekučně sražená výplata, aniž bych měla možnost se bránit a je vůbec možnost se bránit?
Děkuji moc za odpověď.
Tady záleží na to kde má ex trvalé bydliště dale kdy vzníkl ten neznámí dluh (před vypořádání nebo po )Exekukor nepříde dřív dokud nebude mít v kapse právoplatné soudní rozhodnutí.Zaleží na exekutorovy jakým způsobem vypořádá pohledávku
doplněno 31.10.13 20:36:kapkanadeje vnitřní pošta -prosím
Pacourek: Tady vůbec nezáleží na tom, kde má ex trvalé bydliště..A právoplatné soudní rozhodnutí..? Co to je, to také neznám..?.Znám jen pravomocné...Nezlobte se, po některých Vašich odpovědí se již těžko odpovídá, když člověk nechce shazovat Vaše vědomosti tak, aby se Vás to nedotklo...
doplněno 31.10.13 10:44:Zde záleží pouze na tom, kdy dluh vznikl. Pokud za trvání manželství, pak se případná exekuce může dotknout i druhého manžela. A exekutor vůbec nemusí brát ohled na to, jak si manželé rozdělili SJM. Jeho bude zajímat jen to, který z manželů bude mít peníze a je dosažitelný, aby vymohl pohledávku..Pak by tazatelka musela částku vymáhat po svém ex manželovi...
Pokud dluh vznikl za manželství, tak byl obou manželů (ze zákona jsou z něj vůči bance zavázáni oba manželé, i když o tom druhý z nich nevěděl anebo nebyl na smlouvě o úvěru uveden/podepsán). To, že jste si po rozvodu dluhy "rozdělili" je dohoda mezi vámi dvěma, na banku se to nevztahuje ani ji to vůbec nezajímá - jí dlužíte stále oba, i kldyž už nejste manželé. Kontaktujte poradnu při finanční tísni, bývá na městských úřadech (pozor na "poradny", které po Vás budou chtít peníze nebo budou nabízet "výhodný" úvěr).
Děkuji za odpověď a ještě doplňující dotaz... může mě přímo žalovat spořitelna při podání žaloby, resp. návrhu na vydání platbního rozkazu spolu s exmanželem nebo to se bude týkat pouze jeho a mě se poté bude týkat až exekuční řízení? Jinak myslím, že poradna mi příliš nepomůže, situace je taková jaká je a samozřejmě jsem připravená poté na exmanželovi vše vymáhat, ale otázka je s jakým úspěchem... Díky moc za odpovědi.
Pokud dluh vznikl dluh v období manželství (to znamená do vypořádání společného jmění manželů) tak jako spoludlužník ano
Jak ale spořitelna zjistí, že byl úvěr brán v manželství? Já tedy v žádné úvěrové smlouvě uvedeno nemám, že jsem vdaná a předpokládám, že spořitelna přístup do centrální evidence obyvatel nemá...
nevím, jaké formuláře má česká spořitelna, ale teď jsem si brala úvěr u čsob a zda jsem či nejsem vdaná či kolik lidí včetně vyživovaných dětí bydlí se mnou v domácnosti jsem uváděla v žádosti o úvěr. ve smlouvě to už pak nefiguruje, podpis manžela by chtěli až u úvěru nad 150 tis. nicméně mnou vyplněnou žádost nepochybně někde archivovanou mít budou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.